Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Είμαι έτοιμη για συνομιλίες με το SPD - Schulz: Προς συζήτηση είναι όλες οι επιλογές

Merkel: Είμαι έτοιμη για συνομιλίες με το SPD - Schulz: Προς συζήτηση είναι όλες οι επιλογές
Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν
(upd) Η Γερμανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να απαντήσει σε προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και να αντιμετωπίσει ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.
Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα (27/11/2017).
Μιλώντας έπειτα από συνάντηση με την ηγεσία του CDU, η ίδια δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με το SPD και τον Martin Schulz, ο οποίος έπειτα από πιέσεις συμφώνησε να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
«Υπάρχουν ευρωπαϊκές εκλογές το 2019…
Έτσι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι θα λάβουμε θέσεις» είπε αναφερόμενη στις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, αλλά και του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του SPD άφησε ανοιχτα όλα τα σενάρια σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης. 
«Δεν υπάρχει κάποια επιλογή που να είναι εκτός της διαπραγμάτευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πει που θα καταλήξουν οι συζητήσεις την Πέμπτη (30/11/2017).

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Είτε μεγάλος συνασπισμός είτε κυβέρνηση μειοψηφίας στην Γερμανία οι κορυφαίοι οικονομολόγοι βασίζονται στο γεγονός ότι η πολιτική μιας νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης μπορεί να επηρεαστεί έντονα από το SPD τους σοσιαλδημοκράτες.
Αυτή η εξέλιξη είναι καλή ή κακή για τη Γερμανία;
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Αρχικά ο αρχηγός του SPD Martin Schulz είχε αποκλείσει τον  μεγάλο συνασπισμό αλλά στην πορεία άλλαξε στρατηγική και εξετάζει και τον μεγάλο συνασπισμό.
Η διαχείριση κρίσεων του Ομοσπονδιακού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier έχει τεθεί σε ισχύ.
Ο αρχηγός του κράτους μετά την αποτυχία των κομμάτων της Τζαμάικας εξέτασε τρόπους για να αρθεί το πολιτικό χάος του Βερολίνου.
Το SPD από το αρχικό κατηγορηματικό τους όχι πλέον εξετάζουν τον μεγάλο συνασπισμό.
Ωστόσο, τίποτα δεν αποφασίστηκε ακόμα.
Η βάση του SPD, θα έχει τον τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο αντιπρόεδρος του SPD Ralf Stegner βλέπει το κόμμα του τώρα σε ρόλο ρυθμιστή.
«Χωρίς το SPD είναι πολιτικά τίποτα η Γερμανία» τόνισε σε twitter.
Πλέον οι περισσότεροι βλέπουν είτε ένα μεγάλο συνασπισμό - είτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του CDU της Merkel με την ανοχή του SPD.
Ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η ότι η πολιτική μιας τέτοιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεαστεί έντονα από τους σοσιαλδημοκράτες.
«Είτε πρόκειται για ένα μεγάλο συνασπισμό είτε για ψήφο ανοχής, θα περίμενα ότι το πρόγραμμα του SPD θα επηρεάσει το κυβερνητικό έργο» τόνισε ο πρόεδρος του Ifo Institute που εδρεύει στο Μόναχο, Clemens Fuest.
Τι σημαίνει αυτό;
Οι δημόσιες δαπάνες θα είναι πιο αυξημένες ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι μικρότερες από ότι θα ήταν στην κυβέρνηση τύπου Τζαμάικα.
«Οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να προκύψουν, για παράδειγμα, στις υποδομές, αλλά και στις επιδοτήσεις για συντάξεις, εάν οι σοσιαλδημοκράτες απαιτήσουν υψηλότερες συντάξεις» εκτιμά ο επικεφαλής του Ifo.
Στην ευρωπαϊκή πολιτική, ο επικεφαλής του Ifo πιστεύει ότι θα επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο Michael Hüther, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), φοβάται ότι ένας νέος συνασπισμός του CDU της Merkel και του SPD των σοσιαλδημοκρατών δεν θα προσφέρει μια "στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης".
Μπορεί να επαναληφθεί ότι συνέβη το 2013: η κοινωνική πολιτική κυριαρχεί στην οικονομική πολιτική».
Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Marcel Fratzscher, πιστεύει ότι ένας μεγάλος συνασπισμός δεν θα είναι αναγκαστικά πιο επιτυχημένη κυβέρνηση παρά μια συμμαχία τύπου Τζαμάικας.
Αλλά η Γερμανία χρειάζεται "μια αποτελεσματική και πρόθυμη να ενεργήσει ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην οικονομική πολιτική και στην ευρωπαϊκή πολιτική", δήλωσε ο Fratzscher στην Handelsblatt.
Γι 'αυτό, ένας μεγάλος συνασπισμός θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια "αλλαγή κατεύθυνσης".
"Αναμένω από ένα μεγάλο συνασπισμό έναν εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και μια βασική επενδυτική επίθεση στη Γερμανία", δήλωσε επικεφαλής του DIW.
DISPLAY

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα στην Γερμανία
(CDU Χριστιανοδημοκράτες της Merkel, SPD σοσιαλιστές, AfD εθνικιστές, Linke Αριστερά, FDP Φιλελεύθεροι)

Germany, Emnid poll:
CDU/CSU-EPP: 33% ↑
SPD-S&D: 22% ↑
AfD-EFDD: 11% ↓
GRÜNE-G/EFA: 10% ↓
 LINKE-LEFT: 10% ↑
FDP-ALDE: 9% ↓

Germany, Civey poll:
CDU/CSU-EPP: 30% ↓
SPD-S&D: 19%
FDP-ALDE: 15% ↑
AfD-EFDD: 13% ↑
GRÜNE-G/EFA: 12%
LINKE-LEFT: 9% ↑

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης