Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικές ιστορίες

Τα σχέδια, τα μυστικά και τα ατού του Μυτιληναίου για το 2018

tags :
Τα σχέδια, τα μυστικά και τα ατού του Μυτιληναίου για το 2018
Τι κρύβει το +641% στην κερδοφορία του ενοποιημένου ομίλου. Γιατί  «επενδύει» στα δύσκολα projects του Ιραν της Γκάνας και του Τομπρούκ. Τι περιμένει από τους αγωγούς αερίου
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετική ανάγνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Για τον λόγο αυτό πριν λίγες εβδομάδες ο Τζακ Λιου και ο Γερουν Νταισελμπλουμ  κάθισαν δίπλα του στο συνέδριο του Economist για να μιλήσουν για τις προοπτικές της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας.
Γι αυτό και τις παρεμβάσεις του, φιλοξενούν πολύ συχνά τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο.
Βέβαια, στο επιχειρηματικό προσκήνιο δεν είναι αυτός που φημίζεται μόνο για τα όσα λέει, αλλά κυρίως για τα όσα πράττει.
Πριν μερικούς μήνες ο επιχειρηματίας υποσχέθηκε να εξελίξει τα τμήματα της Μυτιληναίος σε έναν ενοποιημένο και  διεθνοποιημένο όμιλο και τα αποτελέσματα ήδη τον επιβεβαιώνουν:
Με τζίρο +27,6% στο α εξάμηνο και +23,9% στο εννεάμηνο (ήδη στα 1,12 δις.) δείχνει έτοιμος να καλύψει τον στόχο που έχει μπει για 1,5 δις στη χρονιά ορόσημο.
Την ίδια ώρα η εκτόξευση της καθαρής κερδοφορίας στο +641,5% (με στα 123,1 εκατ. ευρώ) αντικατοπτρίζει την επιτυχία του σχεδιασμού του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο στήσιμο ενός οργανισμού που έχει αποκτήσει διεθνή εμβέλεια αλλά ταυτόχρονα διατηρεί την ελληνική του «καρδιά».
Και που ταυτόχρονα σαλπίζει επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα εντός και εκτός συνόρων.
Για τον όμιλο Μυτιληναίου η μετεξέλιξη στο ενιαίο σχήμα ήταν η τελευταία μιας σειράς καλά προετοιμασμένων κινήσεων που είχαν στόχο να εδραιώσουν την ταυτότητα του ομίλου ως μιας διεθνώς υπολογίσιμης επιχειρηματικής δύναμης με παρουσία στην ενέργεια, τις κατασκευές και τον μεταλλευτικό κλάδο.
Η μετάβαση από το 2017 στο 2018 είναι για τον ίδιο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο «το μεγάλο βήμα» σε ένα επιχειρηματικό ταξίδι τριών δεκαετιών.
Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από την οικογενειακή επιχείρηση «Γενική Αντιπροσωπειών» για να τον αναδείξει σε έναν από τους πλέον ισχυρούς Έλληνες, με επαφές και διασυνδέσεις στα σημαντικότερα κέντρα αποφάσεων.  
Ο «νέος» Μυτιληναίος είναι ένας όμιλος με κύκλο εργασιών που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 1,6 δις ευρώ το 2017 με EBITDA άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρά κέρδη προ φόρων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.
Το πενταετές πλάνο του ομίλου προβλέπει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Στοιχεία που προϊδεάζουν για μια πολύ ισχυρή συνέχεια στους εξής τομείς:.
1.    Στον μεταλλουργικό τομέα, ναυαρχία του ομίλου, η Aλουμίνιον της Eλλάδος, ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παραγωγός αλουμινίου και αλουμίνας στην Eυρωπαϊκή Ένωση, ενώ διαθέτει τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής για τις οποίες η Μυτιληναίος, έχει επενδύσει 630 εκατ. ευρώ.
Μετά από μια μακρά περίοδο στρέβλωσης της διεθνούς αγοράς λόγω της πολιτικής του Πεκίνου, πλέον η περικοπή κατά 30% της παραγωγής της Kίνας, φέρνει ευνοϊκά επίπεδα τιμών αλουμίνας και αλουμινίου, και τώρα η Μυτιληναίος μέσω της ΑΤΕ είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο.
2.    Το 2018 θα είναι κρίσιμο και στις αγορές ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.
Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ανοίγει χώρο για τους ιδιώτες  παραγωγούς και προμηθευτές. Ο όμιλος διαθέτει ήδη γερά χαρτιά τόσο στη λιανική όσο και στη αγορά. Διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ 1,3 GW σε λειτουργία, η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, εμφανίζοντας στο 9μηνο αύξηση παραγωγής θερμικών μονάδων κατά 17%, στις 3,45 TWh. Δηλαδή το 10,1% της εγχώριας παραγωγής.
3.    Στη λιανική ρεύματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στους εναλλακτικούς προμηθευτές με την Protergia. Ήδη έχει στρατηγική συνεργασία με τον OTE,  για τη δυνατότητα διαμόρφωσης ανταγωνιστικών «πακέτων» για όλο το φάσμα των καταναλωτών (utilities), και αναμένει περαιτέρω ενίσχυση μεριδίων και τζίρου.
4.    Στον τομέα του φυσικού αερίου, πρωταγωνιστεί με την M+M Gas, την κοινή εταιρία με τον όμιλο της Motor Oil, για την εισαγωγή φορτίων LNG, στα οποία σύντομα θα προστεθούν και ακόμη μεγαλύτερα φορτία που θα διοχετεύονται μέσω των αγωγών φυσικού αερίου που περνούν από το ελληνικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή η Μυτιληναίος περνά την αντεπίθεση και στο διεθνές περιβάλλον, αναβαθμίζοντας την παρουσία της στον τομέα των ολοκληρωμένων έργων (EPC) και υποδομών:
•    Στη Λιβύη, με το μεγάλο έργο της ηλεκτροπαραγωγής στο Tομπρούκ (400 εκατ. δολ.), θέτοντας θεμέλια πρωταγωνιστικού ρόλου για την οικοδόμηση της χώρας.
•    Στην Yποσαχάρια Aφρική, με το νέο project στην Γκάνα για το Bridge Power, (363 εκατ. δολ.) ένα σύνθετο ενεργειακό έργο fast-track 200MW με καύσιμα υγραέριο, φυσικό αέριο και diesel.
•    Την είσοδο της αγορά του Ιράν «ανοιχτή» μόνο για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.
 
Με αυτά τα …δεδομένα η Μυτιληναίος το επόμενο διάστημα σχεδιάζει και μια σειρά εκπλήξεων:
1.    Η πρώτη αφορά τις κινήσεις της στα μεγάλα έργα της επόμενης γενιάς, όπως δείχνει η διεκδίκηση της επέκτασης του Mετρό Aθήνας, σε συμμαχία με τον ισπανικό κολοσσό FCC.
2.    Η δεύτερη σχετίζεται με τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.
3.    Και η τρίτη την από καιρού συζητούμενη διαπραγμάτευση του ομίλου σε ξένη αγορά.

Η ιστορία

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο η ατμομηχανή του Ευάγγελου Μυτιληναίου πέρασε από δεκάδες σταθμούς.
Ο επιχειρηματίας της Γενικής Αντιπροσωπειών έγινε ευρύτερα γνωστός από το χρηματιστήριο που «άνθιζε» στη δεκαετία του ’90.
Ο απόφοιτος του LSE είδε την ευκαιρία και δεν δίστασε.
Με «όπλο» την εμπειρία του από το χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, αλλά και το NYSE έβαλε την οικογενειακή επιχείρηση στο (τότε) ΧΑΑ και την …εκτόξευσε, προκαλώντας την μήνι των ανταγωνιστών, που έβλεπαν έναν άγνωστο νέο να τους αποσπά κομμάτια της προνομιακής «πίττας».
Ήταν η εποχή του συνθήματος «είναι νέος, είναι ωραίος είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος»  και ο επιχειρηματίας επίσης δεν δίστασε να κάνει …branding στο όνομά του.
Βλέποντας μπροστά, το 1999, παίρνει με επιθετική εξαγορά τον έλεγχο της ΜΕΤΚΑ, μιας εξαιρετικής πλην υποτιμημένης εταιρείας μεταλλικών κατασκευών.
Σε μερικά χρόνια η ΜΕΤΚΑ εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον εξειδικευμένους κατασκευαστές ολοκληρωμένων ενεργειακών projects προσφέροντας διεθνή συμβόλαια και αναγνώριση.
Η στροφή του Μυτιληναίου στην ενέργεια γίνεται στρατηγικός προσανατολισμός το 2005 με την απόκτηση της Αλουμίνιον και δύο χρόνια αργότερα με τη σύμπραξη με τον ενεργειακό κολοσσό Endesa.
Στις δύο αυτές κινήσεις οφείλει το σημερινό του εκτόπισμα, αλλά και την «επιθετικότητα» που δέχθηκε από τους αντιπάλους του.
Στην πορεία του προς την κορυφή, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν οι σχέσεις του με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Η αγορά το κατάλαβε το 2008 όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Μυτιληναίου – Motor Oil με επιστέγασμα τη δημιουργία της Korinthos Power που άνοιξε στον Ευάγγελο Μυτιληναίο το δρόμο για νέες διεθνείς συνεργασίες.
Η Μ&Μ Gas ήταν και αυτή που το 2010 έσπασε το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ φέρνοντας για πρώτη φορά ιδιωτικό φορτίο φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.
Από τις δύο μεγάλες κρίσεις που διήλθε ο όμιλός του τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματίας στάθηκε όρθιος και κυρίως σοφότερος.
Έτσι, φρόντισε να τακτοποιήσει τα του οίκου του, μειώνοντας δραστικά τον δανεισμό και το κόστος χρήματος, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και πρακτικά φτιάχνοντας τον οδικό χάρτη για τις ελληνικές πολυεθνικές.
Σήμερα ο Μυτιληναίος έχει κατά 85% έχει εξαγωγική δραστηριότητα, και δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα «τοποθέτησε» στην κατάλληλη συγκυρία την συνεργασία του με το Fairfax του Prem Watsa που εδώ και τρία χρόνια είναι στρατηγικός επενδυτής και συνεργάτης του.
Και φρόντισε να κλείσει επίσης στον κατάλληλο χρόνο την 10ετή διένεξή του με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση του ρεύματος της Αλουμίνιον, διαμορφώνοντας ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης και κερδοφορίας για την μονάδα.
Σήμερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι αρκετά «μεγάλος» ώστε να μην ασχολείται με την πολιτική, αλλά να αφήνει την πολιτική να ασχολείται μαζί του.
Γι αυτό και σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες δηλώσεις του σημείωσε  πριν μερικούς μήνες: «Ας ξεχάσουμε το ελληνικό δράμα».
Στις ιδιωτικές του συζητήσεις ωστόσο δεν κρύβει την εκτίμηση του για τη ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία την περίοδο Βαρουφάκη. Αντίθετα, όπως έχει δηλώσει, θεωρεί τη σημερινή κυβέρνηση μια «κυβέρνηση ρεαλισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης