Macron: Η ισότητα των γυναικών βασική προτεραιότητα της προεδρικής μου θητείας

Macron: Η ισότητα των γυναικών βασική προτεραιότητα της προεδρικής μου θητείας
123 γυναίκες, θύματα ενδοεοικογενειακής βίας που σκοτώθηκαν το 2016 στη Γαλλία από τον σύζυγο ή τον πρώην σύζυγό τους 
Την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών διακήρυξε ως "την μεγάλη υπόθεση" της πενταετούς προεδρικής θητείας του ο Γάλλος πρόεδρος Em. Macron ανακοινώνοντας ένα οπλοστάσιο μέτρων για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών την οποία χαρακτήρισε «φρίκη και ντροπή».
«Η κοινωνία μας ολόκληρη είναι άρρωστη από τον σεξισμό» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον 200 προσώπων που εκπροσωπούσαν τις ενώσεις, τους θεσμούς και την πολιτική τάξη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε την ομιλία του τηρώντας ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής προς τις 123 γυναίκες που σκοτώθηκαν το 2016 στη Γαλλία από τον σύζυγο ή τον πρώην σύζυγό τους.
«Η Γαλλία δεν πρέπει πλέον να είναι μία απ' αυτές τις χώρες όπου οι γυναίκες φοβούνται», δήλωσε και απαρίθμησε «τρεις προτεραιότητές» του για τα πέντε επόμενα χρόνια: «Την παιδεία και την πολιτισμική μάχη υπέρ της ισότητας, βελτίωση της φροντίδας για τα θύματα και μια ενίσχυση του κατασταλτικού οπλοστασίου».
Παράλληλα διαδηλώσεις προβλέπονται σε όλη τη Γαλλία, η οποία συγκλονίζεται εδώ και εβδομάδες από το σοκ του σκανδάλου Wainstin. Το hashtag #balancetonporc (κατάδωσε το γουρούνι σου) έχει χρησιμοποιηθεί από τα μέσα Οκτωβρίου σε 500.000 μηνύματα στο Twitter.
Ο Macron, αν και κάλεσε τους πολίτες να μην πέσουν "σε μια καθημερινότητα κατάδοσης" ούτε να θεωρούν ότι "κάθε σχέση άνδρα-γυναίκας είναι ύποπτη", υπογράμμισε πως θέλει "να αγωνισθεί για τη μη διαπραγματεύσιμη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα".
Σχεδόν 225.000 γυναίκες έπεσαν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας εκ μέρους του συζύγου τους και από αυτές μήνυση κατέθεσαν λιγότερες από μία στις πέντε.
Ο Macron παρουσίασε στη συνέχεια ένα σύνολο μέτρων για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας. Επιβεβαίωσε έτσι την προσεχή δημιουργία ενός "αδικήματος σεξιστικής προσβολής" με "αποτρεπτικά" πρόστιμα για την παρενόχληση στον δρόμο και ζήτησε να ορισθεί στα 15 έτη η ελάχιστη ηλικία συναίνεσης σε μια σεξουαλική πράξη.

Προστασία στις γυναίκες μετανάστριες που προσπαθούν να διαφύγουν απο βάναυσα "εθιμα" της πατρίδας τους 

Ζήτησε επίσης να δοθεί "ιδιαίτερη προσοχή" στις μετανάστρες που "διαφεύγοντας από τη χώρα τους επιδιώκουν επίσης να διαφύγουν από την κλειτοριδεκτομή οι ίδιες και οι μικρές κόρες τους".
Για να διευκολυνθούν οι προσφυγές, τα θύματα βίας, παρενόχλησης ή διάκρισης θα μπορούν να απευθύνονται σε μια ειδική υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο Ίντερνετ. Από το σπίτι τους θα μπορούν να μιλάνε απ' ευθείας με πρόσωπα στα αστυνομικά τμήματα ή στη χωροφυλακή και να πληροφορούνται τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.
Αναφερόμενος στην πορνογραφία στο Ίντερνετ, στην οποία έχουν πρόσβαση τα παιδιά, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως "το 2018 οφείλουμε να επανεξετάσουμε το πλαίσιο της κανονιστικής ρύθμισης των περιεχομένων, ιδιαίτερα των οπτικοακουστικών περιεχομένων λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του ψηφιακού" και επεκτείνοντας τις εξουσίες του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (CSA) στον έλεγχο των περιεχομένων των ψηφιακών βίντεο.
Ο Macron ανακοίνωσε επίσης για το 2018 "νομοθετικές αλλαγές" με στόχο "να διώκονται εκείνοι που παρενοχλούν μέσω του Ίντερνετ" καθώς και για να περιληφθεί στο πρόγραμμα όλων των σχολείων ένα μάθημα αφιερωμένο στη μάχη κατά του σεξισμού και της παρενόχλησης.
Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε να αυξηθεί στα 15 έτη η ηλικία της συναίνεσης σε μια σεξουαλική πράξη, κάτω από την οποία οι σεξουαλικές σχέσεις θεωρούνται βιασμός.
Ο αρχηγός του κράτους δεσμεύθηκε επίσης να δημιουργηθούν "από το 2018" νοσοκομειακές μονάδες για την ψυχοτραυματική αντιμετώπιση γυναικών θυμάτων βίας. Τέλος η παρενόχληση στους χώρους δουλειάς θα αποτελεί πλέον προτεραιότητα της επιθεώρησης εργασίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS