Ρώσος μεγιστάνας και γερουσιαστής, κρατείται στη Νίκαια κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή

Ρώσος μεγιστάνας και γερουσιαστής, κρατείται στη Νίκαια κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή
Η ζημία για τις γαλλικές φορολογικές αρχές εκτιμάται ότι ανέρχεται σε "πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ", σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση
Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος και γερουσιατής Suleyman Kerimov, κρατείται σε αστυνομικό τμήμα στη νότια Γαλλία, αφού ανακρίθηκε επί 36 ώρες για υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Για την υπόθεση αυτή, που είναι υπό διερεύνηση στη Νίκαια από τα τέλη του 2014, έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε έναν δικηγόρο της Κυανής Ακτής με ειδίκευση σε φορολογικά θέματα και σε δύο Ελβετούς επιχειρηματίες.
Ο Kerimov προσήχθη το βράδυ της Δευτέρας, αφού αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Νίκαια.
Αν και έχει στην κατοχή του διπλωματικό διαβατήριο, δεν το χρησιμοποίησε επειδή το ταξίδι αυτό γινόταν για ιδιωτικούς σκοπούς.
Η προσαγωγή του προκάλεσε την οργή των Ρώσων βουλευτών και την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου.
Το γεγονός ότι είναι γερουσιαστής και Ρώσος πολίτης "εγγυώνται ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια (...) για να υπερασπιστούμε τα νομικά συμφέροντά του" είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στο Παρίσι διακοίνωση διαμαρτυρίας με αφορμή την κράτηση του Kerimov, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Xθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε στο υπουργείο τον γάλλο επιτετραμμένο, από τον οποίο ζήτησε διευκρινίσεις για την κράτηση του Kerimov το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου στην Νίκαια.
Στην ανακοίνωση που επιδόθηκε στην γαλλική κυβέρνηση, αναφέρεται ότι «ο Κερίμοφ είναι βουλευτής και τυγχάνει ασυλίας από εξαναγκαστικές ενέργειες στην επικράτεια άλλων χωρών».
Ο Kerimov φέρεται ότι, μέσω ενός αχυρανθρώπου, απέκτησε πολλά ακίνητα στο μαγευτικό Καπ ντ' Αντίμπ μέσω διαδοχικών αγορών.
Η ζημία για τις γαλλικές φορολογικές αρχές εκτιμάται ότι ανέρχεται σε "πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ", σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τύχη, στο πλαίσιο άλλης έρευνας που είχαν ξεκινήσει Γάλλοι αστυνομικοί, παραξενεμένοι από τις συνεχείς μετακινήσεις της γραμματέως του δικηγόρου του.
Η γυναίκα πηγαινοερχόταν στην Κυανή Ακτή έχοντας επάνω της μεγάλα χρηματικά ποσά και η αστυνομία την υποπτευόταν για εμπόριο ναρκωτικών.
Ο Kerimov αναμένεται να οδηγηθεί αργότερα ενώπιον δικαστή που θα του ασκήσει δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με το επιβαρυντικό στοιχείο της φοροδιαφυγής και της σύστασης και συμμορίας.
Ο Kerimov, που κατάγεται από το Νταγκεστάν, ήταν μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας λιπασμάτων Uralkali και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Νταγκεστάν Άνζι Μαχατσκάλα, για την οποία είχε δαπανήσει μεγάλα ποσά για να αγοράσει παίκτες όπως ο Καμερουνέζος Samuel Eto και ο Βραζιλιάνος Roberto Carlos. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει πουλήσει μεγάλο μέρος των μετοχών του και πλέον, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Polyus.
Έχει εκλεγεί βουλευτής με το εθνικιστικό κόμμα LDPR και σήμερα εκπροσωπεί το Νταγκεστάν στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Γιάννης Παγκαλιάς

BREAKING NEWS