Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: «Άνεμος» αισιοδοξίας μετά τη μεταφορά της έδρας της ΕΒΑ στο Παρίσι

Γαλλία: «Άνεμος» αισιοδοξίας μετά τη μεταφορά της έδρας της ΕΒΑ στο Παρίσι
Η επιλογή της EBA σηματοδοτεί μια απροσδόκητη νίκη για τη γαλλική πρωτεύουσα, δεδομένου ότι η προσφορά της ήταν μεταξύ των λιγότερο γενναιόδωρων οικονομικά
Η απόφαση έκπληξη να μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στο Παρίσι, έχει φέρει κλίμα αισιοδοξίας στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς πλέον θα είναι σαν πόλη πιο ελκυστική στις τράπεζες που θα αναζητήσουν καινούργια έδρα στην ΕΕ μετά το Brexit, όπως υποστήριξαν γάλλοι αξιωματούχοι την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017.
Το Παρίσι κέρδισε το Δουβλίνο το βράδυ της Δευτέρας.
Η Φρανκφούρτη, θεωρούταν από πολλούς το φαβορί, για να αντικαταστήσει το Λονδίνο ως έδρα της αρχής, που θέτει τραπεζικούς κανόνες σε όλο το μπλοκ και απασχολεί 185 άτομα.
Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν επιχειρήσεις του Λονδίνου, που θα μετακομίσουν στο μπλοκ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019.
Η Goldman Sachs έχει δηλώσει πως το Παρίσι και η Φρανκφούρτη, θα είναι οι πόλεις με τις κεντρικές υπηρεσίες της μετά το Brexit.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η απόφαση να μετακινηθεί η EBA στο Παρίσι έστειλε ακριβώς το είδος του μηνύματος που περίμεναν οι μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman και η Morgan Stanley.
"Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, πρώτον, ότι η οικονομική σταθερότητα θα αποφασίζεται στο Παρίσι", δήλωσε ο Le Maire στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών.
"Το δεύτερο μήνυμα, το οποίο νομίζω ότι είναι εξαιρετική είδηση για το Παρίσι, είναι ότι θα γίνει ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά κέντρα, αν όχι το μεγαλύτερο. Είναι επίσης ένα μήνυμα στα μεγάλα διεθνή θεσμικά όργανα. "
Ο Le Maire δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει ακόμη να λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις, κυρίως για το κόστος εργασίας, όμως αναμένει πολλές μεγάλες τράπεζες να έρθουν στο Παρίσι.
Η επιλογή της EBA σηματοδοτεί μια απροσδόκητη νίκη για τη γαλλική πρωτεύουσα, δεδομένου ότι η προσφορά της ήταν μεταξύ των λιγότερο γενναιόδωρων οικονομικά.
"Προσωπικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτή την απόφαση.
Το Παρίσι ήταν στην κορυφή της λίστας μου ", δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕBA, Franca Rosa Congiu.
Μολονότι η ΕBA απασχολεί μόνο 185 υπαλλήλους, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο να μετατρέψει το τραπεζικό δίκαιο της ΕΕ σε κανόνες για την επιβολή των εποπτικών αρχών.
Διεξάγει επίσης την εξαμηνιαία δοκιμασία stress test στις κορυφαίες τράπεζες της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης