Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΕ δίνει προθεσμία 4 ετών στις τράπεζες για να αυξήσουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια»

Reuters: Η ΕΕ δίνει προθεσμία 4 ετών στις τράπεζες για να αυξήσουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια»
Σύμφωνα με τραπεζικό αξιωματούχο οι τράπεζες ίσως χρειαστούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα 
Προθεσμία τεσσάρων ετών δίνουν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ στις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης ώστε να αυξήσουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που αποσκοπούν στη μείωση τα κόστη που επωμιστούν οι φορολογούμενη σε μια τραπεζική κρίση, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να εκδώσουν επαρκή ποσότητα ομολόγων που θα διαγραφεί ή θα κουρευτεί ώστε να απορροφηθούν απώλειες σε περίπτωση χρεοκοπίας.
Αυτά τα μαξιλάρια δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, δίνοντας στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες, που εκτιμώνται μεταξύ 186 δισ. ευρώ και 276 δισ. ευρώ, ένα τολμηρό έργο για έναν τομέα που επλήγη από υποχώρηση της εμπιστοσύνης αφού ξοδεύτηκαν από τις κυβερνήσεις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των δανειστών κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης την περίοδο 2009-2013.
Αλλά τώρα οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν επιβάλλει νέους στόχους για «35-40 τράπεζες», δήλωσε στο Reuters μια πηγή που έχει γνώση της διαδικασίας, χωρίς να κατονομάζει, όμως, τις τράπεζες που επηρεάζονται από την απόφαση.
Αυτό πιθανό να αναγκάσει τις τράπεζες να καταβάλλουν υψηλότερα επιτόκια για τα ομόλογα τους.
Την ίδια στιγμή, όμως, η εύρεση επενδυτών στις εκδόσεις ομολόγων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι μικροεπενδυτές είδαν τα ομόλογα τους να «καίγονται» κατά τις τελευταίες διασώσεις των τραπεζών στην Ιταλία ή την Πορτογαλία.
Η διαγραφή ομολόγων της Banca dell‘Etruria (τράπεζα της κεντρικής Ιταλίας) οδήγησε στην αυτοκτονία ενός συνταξιούχου οποίος έχασε τη σύνταξη του στη διάσωση της τράπεζας.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, που θεωρούνται συστημικές σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas και η Unicredit, είναι ήδη υποχρεωμένες να καλύψουν τους στόχους για τα κεφαλαιακά μαξιλάρια έως το 2019 σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Στον αντίποδα, οι 35-40 τράπεζες με χρεόγραφα Tier2 θα έχουν έως τέσσερα χρόνια να φτάσουν τους στόχους τους, υποστηρίζοντας ότι η μετάβαση και οι στόχος είχαν τεθεί ανά τράπεζα.
«Κάποιες τράπεζες έχουν ήδη πετύχει τους στόχους της, άλλες ενδέχεται να χρειάζονται μόνο δύο χρόνια και σε άλλες τους έχουν δοθεί τέσσερα ολόκληρα χρόνια» δήλωσε η ίδια πηγή.
Πάντως, ένας τραπεζικός αξιωματούχος δήλωσε ότι κάποιες τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να αυξήσουν τα αποθέματα τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης