Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,8% για το πετρέλαιο, με το «βλέμμα» στον ΟΠΕΚ - Στα 56,09 δολ.

Πτώση 0,8% για το πετρέλαιο, με το «βλέμμα» στον ΟΠΕΚ - Στα 56,09 δολ.
Το Brent τερμάτισε με απώλειες 0,85 ή 50 σεντς, στα 62,22 δολ. ανά βαρέλι
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (20/11/2017) το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές διατηρούν έντονες αμφιβολίες αναφορικά με την πλήρη συναίνεση των μελών του ΟΠΕΚ ως προς την επέκταση της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής, εν όψει της συνάντησης του Οργανισμού στις 30 Νοεμβρίου, στη Βιέννη.
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ έκλεισε - κατά την ημέρα λήξης του - με απώλειες 0,8% ή 46 σεντς, στα 56,09 δολ. ανά βαρέλι.
Το συμβόλαιο Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 0,5% ή 29 σεντς, στα 56,42 δολ. ανά βαρέλι.
κέρδη 2,6% ή 1,41 δολ., στα 56,55 δολ. ανά βαρέλι.
Την ίδια ώρα, το Brent τερμάτισε με απώλειες 0,85 ή 50 σεντς, στα 62,22 δολ. ανά βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το αργό είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του ρώσου υπουργού Ενέργειας, Alexander Novak, με τους παραγωγούς πετρελαίου.
«Θα συζητήσουμε για ενδεχόμενη επέκταση της συμφωνίας για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου με τους εγχώριους παραγωγούς», επεσήμανε ο ίδιος.
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του ΟΠΕΚ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία για επέκταση των περικοπών μετά τον Μάρτιο του 2018, τίθεται υπό αμφισβήτηση το αν θα υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση των περικοπών, με τον υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Al Mazrouei, να αποκλείει μέχρι στιγμής αυτό το ενδεχόμενο.
Επιπλέον, η επέκταση της συμφωνίας θα εξαιρεί και πάλι το Ιράν, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Zanganeh, στην προσπάθεια της Τεχεράνης να επιστρέψει στα παλιότερα επίπεδα παραγωγής της.
Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την άποψη ότι η πλειοψηφία των μελών του ΟΠΕΚ στηρίζει την επέκταση της συμφωνίας για τον περιορισμό της παραγωγής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου.
Μέχρι στιγμής, ο ΟΠΕΚ έχει επιτρέψει στην Τεχεράνη να αυξήσει ελαφρώς την παραγωγή της, ώστε να ανακτήσει το μερίδιο της αγοράς που χάθηκε από τις κυρώσεις της Δύσεις, οι οποίες πλέον έχουν αρθεί.
Παράλληλα, εκτός συμφωνίας έως έναν βαθμό έχουν τεθεί και η Λιβύη με τη Νιγηρία, καθώς οι πετρελαϊκές τους βιομηχανίες ανακάμπτουν μετά από χρόνια αναταραχών.
Η Morgan Stanley ανέφερε σήμερα πως «η συνάντηση του ΟΠΕΚ παραμένει ο βασικός καταλύτης του τομέα μέχρι το τέλος του έτους», προσθέτοντας ότι «η προσδοκία της αγοράς αφορά την παράταση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2018, ωστόσο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο ΟΠΕΚ να καθυστερήσει αυτή την απόφαση».
Αναφορικά με τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία, η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι «η προθυμία τους για επέκταση της συμφωνίας έχει διαφοροποιηθεί», θέτοντας ως κύριο παράδειγμα τη Ρωσία.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης