Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy: Η ΕΚΤ έκανε αποφασιστικά βήματα προς τον τερματισμό του QE

Villeroy: Η ΕΚΤ έκανε αποφασιστικά βήματα προς τον τερματισμό του QE
Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να περιμένει τις μεταρρυθμίσεις της Γαλλίας, δήλωσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει κάνει αποφασιστικά βήματα προς τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε σήμερα (20/11/2017) ο Francois Villeroy de Galhau, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf», ο Villeroy πρόσθεσε ότι τα βήματα αυτά πιθανόν να είναι μικρά στο guidance για την έξοδο από το QE.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας δήλωσε, παράλληλα, ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να περιμένει για να δει αν οι μεταρρυθμίσεις της Γαλλίας θα καρποφορήσουν πριν εμβαθύνει την οικονομική της ολοκλήρωση.
Ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, είναι πρόθυμος να προχωρήσει με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό του, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης ενοποίησης της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, είναι επιφυλακτικές σχετικά με τις ιδέες του γάλλου προέδρου για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ή έναν υπουργό οικονομικών.
«Θα ήταν επικίνδυνο να περιμένουμε άλλα δύο με τρία χρόνια για να δούμε όλα τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Villeroy στην «De Telegraaf».
«Τότε, η σημερινή ευκαιρία και το momentum θα έχουν εξαφανιστεί και θα διατρέξουμε τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε μια (νέα) ύφεση χωρίς να έχουμε ενισχύσει την Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Villeroy.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε ακόμη ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις άφθονες ιδιωτικές αποταμιεύσεις του μπλοκ για να χρηματοδοτήσει καλύτερα τις επενδύσεις και τις αποταμιεύσεις, καθώς επίσης να συντονίσει καλύτερα τις εθνικές οικονομικές πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης