Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μία αδύναμη γερμανική κυβέρνηση αποτελεί καλή είδηση για την Ευρωζώνη

Reuters: Μία αδύναμη γερμανική κυβέρνηση αποτελεί καλή είδηση για την Ευρωζώνη
Η παρουσία του FDP στη γερμανική κυβέρνηση θα δυσκόλευε την έγκριση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τη ζώνη του ευρώ
Στις συνέπειες που θα έχει όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρωζώνη η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται άρθρο γνώμης του Reuters.
Όπως τονίζει μία μεγάλης διάρκειας πολιτική αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα καθυστερήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορέσει να οχυρωθεί έναντι της επόμενης υποχώρησης της ανάπτυξης ή μίας νέας κρίσης.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των Φιλελεύθερων (FDP) από τις διαπραγματεύσεις ίσως τελικά αποδειχθεί θετική, καθώς το FDP το οποίο ήθελε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα αποτελούσε εμπόδιο για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο το καλύτερο που μπορεί να πράξει η Merkel είναι να αναζητήσει άλλους συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι, όμως, το οποίο μοιάζει πολύ δύσκολο.
Μία επιλογή είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κάτι, όμως, το οποίο είναι, μάλλον, αδύνατο, καθώς το συγκεκριμένο κόμμα έχει πληρώσει ακριβά τη συγκατοίκηση με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).
Μία άλλη επιλογή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, σε συνεργασία με τους Πράσινους και έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του SPD για συγκεκριμένα θέματα.
Βέβαια η ίδια η Merkel ξεκαθάρισε ότι προτιμά τη διεξαγωγή νέων εκλογών παρά τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης μειοψηφίας.
Όμως κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι με τις νέες εκλογές θα υπάρξει διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που καταγράφηκαν στις προηγούμενες.
Μάλιστα υπάρχουν αρκετοί που φοβούνται ότι μετά τις νέες εκλογές το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μπορεί να ενισχύσει το ποσοστό του.
Σίγουρα η γερμανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει μία πολιτική αβεβαιότητα.
Την ίδια ώρα ίσως μία πιο αδύναμη γερμανική κυβέρνηση να είναι μία καλύτερη λύση για την Ευρωζώνη, καθώς αυτή θα είναι πιο πρόθυμη να στηρίξει τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης απ’ ότι μία ισχυρή γερμανική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης