Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η επίσκεψη Sisi ενδυναμώνει τον ενεργειακό και γεωπολιτικό άξονα Κύπρου-Αιγύπτου

Η επίσκεψη Sisi ενδυναμώνει τον ενεργειακό και γεωπολιτικό άξονα Κύπρου-Αιγύπτου
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου,Abdel Fattah el-Sisi πραγματοποιεί σήμερα (20/11/2017), κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να βρεθούν οι συνεργασίες των δύο χωρών στα ενεργειακά, την οικονομία, την παιδεία και τον πολιτισμό.
Όμως, το σημαντικότερο θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, θα είναι οι συζητήσεις για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους, εγκαινιάζοντας την αναβάθμιση των διμερών επαφών των δύο κυβερνήσεων, καθιερώνοντας τις συναντήσεις «κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση» (G to G – Government to Government, όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις).
Σημαντικό κομμάτι της ατζέντας των δύο προέδρων θα αποτελέσουν και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στον Λίβανο, η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό, η τρομοκρατία αλλά και οι σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ, ως εισαγωγή της αυριανής τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στις 5 Δεκεμβρίου η πρώτη τετραμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας

Η συνάντηση, ως στόχο έχει να θεσμοθετήσει διάλογο σε τετραμερές επίπεδο, αρχικά στο θέμα της ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση και με το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει την ίδια ώρα, πως ο αγωγός EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές της Κύπρου και του Ισραήλ, προς Ελλάδα και Ιταλία, θα πρέπει να θεωρείται ένα δεδομένο, ιδιαίτερα σημαντικό, για τις εμπλεκόμενες χώρες.
Οι πρώτοι προβληματισμοί που είχαν εκφραστεί με τον αγωγό EastMed να «ανταγωνίζεται» με τη δημιουργία ενός αγωγού προς την Τουρκία έχουν σε σημαντικό βαθμό εξασθενήσει, λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και της προτεραιότητας που έχει δοθεί στη λύση του EastMed και του σχεδιασμού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή προς τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου.
Στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, το κεφάλαιο ενέργεια παίζει τον δικό του ρόλο και με πρωτοβουλία της Λευκωσίας, μπήκε ως σημαντική ρήτρα η παροχή ασφάλειας σε υποδομές. Κάτι που αφορά άμεσα την Κύπρο και κυρίως τις ενεργειακές της υποδομές, αφού αυτό θα σημαίνει ότι η PESCO θα έχει να παίξει ένα ρόλο σ’ ό,τι αφορά την περιοχή μας και κυρίως την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αakhbarelyom» αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου και σημείωσε ότι ακόμα η συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπογράφτηκε μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου το 2004 δημιούργησε ασφάλεια όσον αφορά στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης