Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 1,4% του ΑΕΠ από εκτίμηση 1,8% χαμηλώνει η ελληνική κυβέρνηση τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2017!

Στο 1,4% του ΑΕΠ από εκτίμηση 1,8% χαμηλώνει η ελληνική κυβέρνηση τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2017!
Για την ώρα το 2018 ξεκινά με την επιβολή 12 ψηφισμένων μέτρων
Πρόβλεψη - σοκ για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2017 ενσωματώνει η κυβέρνηση με το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις 1,4% (!) έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,8% και αναθεωρημένης για 1,6% από την ΕΕ.
Σε ότι αφορά το πλεόνασμα αυτό θα διαμορφωθεί στο 2,3% με 2,4% του ΑΕΠ ή 4,2 δισ.  ευρώ (χωρίς την ενσωμάτωση του μερίσματος των 1,4 δις. ευρώ που θα μοιράσει τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση)  προβλέπει για το 2017 ο νέος προϋπολογισμός του οποίου το τελικό σχέδιο κατατίθεται αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Εάν στο πλεόνασμα  ληφθεί υπόψη και το ποσό του μερίσματος τότε αυτό υπερακοντίζεται στο 3,1% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δις. ευρώ έναντι πρώτης εκτίμησης (με το προσχέδιο) για 2,21% του ΑΕΠ.
Την διαφορά στο πλεόνασμα του 2017 έκαναν τα καλύτερα αποτελέσματα των εισπράξεων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα το συγκεκριμένο μέγεθος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η αρχική πρόβλεψη κυβέρνησης - δανειστών ήταν για έλλειμμα 940 εκατ. ευρώ  τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το Γενικό Λογιστηρίου δείχνουν εισπράξεις 600 εκατ. ευρώ  περίπου από τον ΕΦΚΑ και ω του θαύματος είχε για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός εκτός από «μαύρες» και «άσπρες» τρύπες  ( σ.σ.1,540  δις) στα έσοδα.
Για το 2018 ο στόχος για το πλεόνασμα αυξάνει στο 3,6% του ΑΕΠ και με τις Βρυξέλλες να πιστεύουν ότι η Αθήνα μπορεί πετύχει ένα ακόμη ρεκόρ, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εξακολουθεί να μην πείθεται από αυτές τις δημοσιονομικές επιδόσεις θεωρώντας ότι αυτές στηρίζονται σε έκτακτα μέτρα.
Άρα για το Ταμείο ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά και καλό θα ήταν να προσγειωθεί στο 2,2% ή στην καλύτερη περίπτωση στο 2,6% του ΑΕΠ.
Ο προβληματισμός πάντως για το πλεόνασμα του 2018 υπάρχει και για να επιτευχθεί  προϋποθέτει ανάλογες επιδόσεις από την πλευρά της ελληνικής οικονομίας. Αν η χώρα δεν πιάσει 2,5% ανάπτυξη που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός και υποχρεωθεί σε αναθεώρηση του στόχου για το ΑΕΠ λίγο μετά την συμπλήρωση του α΄ εξαμήνου τότε δύσκολα θα αποφύγει και τα νέα μέτρα.
Ας σημειωθεί ότι το 2017 ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έχει αναθεωρηθεί επί το χειρότερο στο 1,8% μία φορά, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και οσονούπω μία δεύτερη στο 1,4% του ΑΕΠ με το αυριανό τελικό σχέδιο.
Για την ώρα το 2018 ξεκινά με την επιβολή 12 ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος, ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων, η αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά κ.ά.
Με αυτή τη «δωδεκάδα» η κυβέρνηση υπολογίζει σε 1 δισ. παραπάνω φόρους το 2018 από την άμεση και την έμμεση φορολογία.
Αν δεν αλλάξει κάτι στον τελικό λογαριασμό, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 20,8 δισ. το 2018 από 20,4 δισ. φέτος και οι έμμεσοι στα 27,6 δισ. από 27 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά.
Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 54,4 δισ., ενώ θα διατηρηθεί η πίεση στις δαπάνες οι οποίες το 2018 θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ. Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις, όπου για τη νέα χρονιά προβλέπεται να διατεθούν 6,75 δισ. στην αγορά, ενώ στη «δεξαμενή» αυτή δεν περιλαμβάνονται τα λεφτά που θα εκταμιευτούν τον Φεβρουάριο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης