Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής δήλωση Tusk: Η Πολωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ΕΕ

Πρωτοφανής δήλωση Tusk: Η Πολωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ΕΕ
Στο στόχαστρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρέθηκε το κυβερνόν Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης για μία σειρά ζητήματα
Σκληρή επίθεση στην πολωνική κυβέρνηση εξαπέλυσε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Σε μία κίνηση, που δεν έχει προηγούμενο, ο Πολωνός αξιωματούχος κατηγόρησε κράτος – μέλος της ΕΕ, πως υπηρετεί τα σχέδια της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο στόχαστρο του Tusk βρέθηκε το κυβερνόν Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης για μία σειρά ζητήματα.
«Διαμάχη με την Ουκρανία, απομόνωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απομάκρυνση από το κράτος δικαίου και τη δικαστική ανεξαρτησία, επίθεση στον ιδιωτικό τομέα και τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», έγραψε ο Tusk γράφει στον προσωπικό λογαριασμό του Twitter την Κυριακή (19/11/2017).
«Στρατηγική για το δίκαιο και τη δικαιοσύνη ή το σχέδιο του Κρεμλίνου; Μεγάλες οι ομοιότητες, συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το tweet του Tusk είναι το τελευταίο επεισόδιο σε έναν λεκτικό πόλεμο μεταξύ της Πολωνίας και της ΕΕ, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες στις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση της Βαρσοβίας μετατοπίζεται προς μία αυταρχική πολιτική.
Πάντως σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι επιθέσεις αυτές κυρίως του Tusk προϊδεάζουν για μία επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της Πολωνίας, όταν λήξει η θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2019.
Την Παρασκευή (17/11/2017), η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo επέκρινε τους ηγέτες της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εναντίον της χώρας της για αντιδημοκρατικές ενέργειες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας σχετικά με αυταρχικές πολιτικές.
Αυτό ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο της ΕΕ εναντίον της Βαρσοβίας, αφού η Κομισιόν ξεκίνησε το 2016 έρευνα σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία λόγω παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Μέσα στις κυρώσεις, που ενδεχομένως τεθούν κατά της Πολωνίας, περιλαμβάνει η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Η Πολωνία είναι αντιμέτωπη με «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ, αναφέρεται σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.
«Δεν μπορώ να πω στους πρωθυπουργούς ότι πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, πως πρέπει να αγωνιστούμε για τις πολιτικές μας οικογένειες και να σεβόμαστε τις άλλες χώρες στη δημόσια συζήτηση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», δήλωσε η Szydlo στους δημοσιογράφους στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, πριν από μια συνάντηση με τους ομολόγους της στην ΕΕ στις 17 Νοεμβρίου 2017.
«Οι συζητήσεις πρέπει να βασίζονται στην αλήθεια», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης