Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ευρωπαϊκές πόλεις μάχονται για τους οργανισμούς που εγκαταλείπουν τη Βρετανία

Οι ευρωπαϊκές πόλεις μάχονται για τους οργανισμούς που εγκαταλείπουν τη Βρετανία
Η μετακόμιση θα σημαίνει για τις «τυχερές» πόλεις δεκάδες εκατομμύρια σε ετήσια χρηματοδότηση και περίπου 1.000 κορυφαίες θέσεις εργασίας
Μπορεί το Brexit ακόμη να απέχει περισσότερο από ένα χρόνο, ωστόσο δύο ευρωπαϊκές πόλεις θα «γιορτάσουν» από τώρα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δύο σημαντικοί οργανισμοί της ΕΕ που βρίσκονται τώρα στο Λονδίνο - ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) - πρέπει να μετακομίσουν σε μια νέα πόλη της ΕΕ λόγω του Brexit.
Για τα δύο «βραβεία» ανταγωνίζονται έντονα τα περισσότερα από τα 27 υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Παρά τους άκαμπτους κανόνες και τις προϋποθέσεις που επέβαλε το μπλοκ στην προσπάθειά του να καταστήσει μια δίκαιη, αντικειμενική απόφαση, η διαδικασία έχει μετατραπεί σε έναν βαθιά πολιτικό διαγωνισμό… ομορφιάς – έχοντας πάρει λίγο από διαγωνισμό για την ανάδειξη της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και λίγο από… Eurovision.
Η όλη διαδικασία θα καταλήξει σε μια μυστική ψηφοφορία (τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου) στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που μερικοί λένε ότι θα μπορούσε να αλλοιωθεί από «συναλλαγές» ψήφων.
Η μετακόμιση θα σημαίνει για τις «τυχερές» πόλεις δεκάδες εκατομμύρια σε ετήσια χρηματοδότηση, περίπου 1.000 κορυφαίες θέσεις εργασίας, παγκόσμιο κύρος και πολλά δικαιώματα υπηρηφάνειας για όποιον ηγέτη καταφέρει να φέρει στη χώρα του τους οργανισμούς.
Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (17/11) στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, οι ηγέτες σχημάτισαν λόμπυ, προσπαθώντας να βρουν υποστήριξη για τις προσφορές τους.
Η EMA είναι υπεύθυνη για την επιστημονική αξιολόγηση, την εποπτεία και την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων στην ΕΕ.
Έχει περίπου 890 υπαλλήλους και φιλοξενεί πάνω από 500 επιστημονικές συναντήσεις κάθε χρόνο, προσελκύοντας περίπου 36.000 εμπειρογνώμονες.
Η EBA, η οποία διαθέτει περίπου 180 υπαλλήλους, παρακολουθεί τη ρύθμιση και την εποπτεία του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης.
Με προσφορές να προέρχονται από παντού - από τα νεότερα κράτη μέλη έως τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ - ποιος θα πάρει ποια υπηρεσία θα προσφέρει επίσης μια ένδειξη των μελλοντικών προοπτικών της ΕΕ.
Η ΕΕ δημιουργήθηκε ως ένας σύλλογος έξι ιδρυτικών εθνών πριν από 60 περίπου χρόνια, οπότε είναι λογικό ότι πολλά μεγάλα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εξακολουθούν να βρίσκονται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.
Όμως, καθώς το μπλοκ συνέχισε να επεκτείνεται προς τα ανατολικά και νότια κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, αυτά τα νέα κράτη μέλη βλέπουν μια εξαιρετική ευκαιρία τώρα να διεκδικήσουν έναν από αυτούς τους πολύτιμους οργανισμούς της ΕΕ, οι οποίοι καλύπτουν κάθε τομέα, από την ασφάλεια των τροφίμων έως τη δικαστική συνεργασία και την αλιευτική πολιτική.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία ήταν οι τελευταίες που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2007 και δεν αποτελούν έδρα κανενός οργανισμού της ΕΕ.
Και οι δύο τώρα θέλουν την EMA - όπως και η Μάλτα.
Ωστόσο, το προσωπικό της EMA και της EBA είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες και πολλοί θα μπορούσαν να είναι απρόθυμοι να μεταφέρουν τις καριέρες και τις οικογένειές τους από το Λονδίνο σε λιγότερο διάσημες τοποθεσίες.
Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το Μιλάνο και η Μπρατισλάβα είναι τα φαβορί για να κερδίσουν την EMA, με τη Φρανκφούρτη και ίσως το Δουβλίνο να δείχνουν ως οι πιθανότεροι νικητές για την EBA.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης