Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Έτοιμες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις οι Πολωνικές τράπεζες

FT: Έτοιμες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις οι Πολωνικές τράπεζες
Ο τραπεζικός τομέας της Πολωνίας είναι ώριμος πλέον να προχωρήσει σε ενοποίησης ώστε στα επόμενα χρόνια να υπάρχουν πέντε ή εξι μεγάλες τράπεζες που θα κατέχουν μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο από το 60% που έχουν σήμερα.
Όπως δήλωσε στους Fianancial Times ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Pekao «αυτό αναμένεται να είναι το επόμενο βήμα στην Πολωνία καθώς θα προκύψει από την εξέλιξη της τεχνολογίας και το κόστος συντήρησης του τεράστιου τραπεζικού τομέα».
Η τραπεζική αγορά της Πολωνίας έχει μεταβληθεί τους τελευταίους μήνες μετά και την πώληση της Pekao από την UniCredit σε μια πολωνική κοινοπραξία to 2017, αν και από στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι υπήρχαν προχωρημένες συνομιλίες με την μικρότερη σε μέγεθος τράπεζα Alior Bank ώστε να προχωρήσει σε συγχώνευση.
Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank προσπαθεί να πουλήσει τα πολωνικά της περιουσιακά στοιχεία, με την Santander να εμφανίζεται διατεθειμένη να τα αγοράσει αν και τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα αποκτηθούν από την θυγατρική της Commerzbank, mBank.
Ο διευθύνων σύμβουλος Michal Krupinski, πρώην τραπεζίτης της Merrill Lynch, ο οποίος είναι πλέον στο δυναμικό της Pekao, δήλωσε ότι η ενοποίηση των τραπεζών στην Πολωνία αναμένεται μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και ότι τελικά ο τομέας θα κυριαρχείται από πέντε ή έξι μεγάλες τράπεζες .
«Η Πολωνία εξακολουθεί να είναι μια αρκετά κατακερματισμένη αγορά.
Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι πέντε πρώτες τράπεζες κατέχουν μερίδιο αγοράς 90%, στην Πορτογαλία το 80%. ενώ στην Πολωνία είναι μόλις το 60% «, ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Η άποψή μου είναι ότι η ενοποίηση θα συνεχιστεί επειδή η τραπεζική δραστηριότητα είναι μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και οι ενοποιήσεις τραπεζών είναι μια επικρατούσα τάση στην Ευρώπη».
Υποστήριξε ακόμη ότι «η Pekao Bank παρακολουθεί τα πρότυπα εμπορικών συναλλαγών των πελατών της, καθώς περισσότερες εταιρείες της Πολωνίας επιχειρούν στο εξωτερικό ενώ αξιολογείται το ενδεχόμενο η τράπεζα να ανοίξει παραρτήματα σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή ή Κίνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης