Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O εκσυγχρονισμός των P-3 Οrion του Πολεμικού Ναυτικού στα τέλη του 2023!

O εκσυγχρονισμός των P-3 Οrion του Πολεμικού Ναυτικού στα τέλη του 2023!
Τι δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη Βουλή
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Βουλή στις 4 Μαΐου 2015, για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έως πέντε (5) Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού, ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε διαβεβαιώσει ότι: «Μέσα σε 12 μήνες θα έχει παραδοθεί το πρώτο αεροσκάφος». Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, ο ίδιος διαπιστώνει πως «…κατ’ αρχήν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό χωρίς καθυστερήσεις» και γνωστοποιεί πως «…το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης αναμένεται, σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, να παραληφθεί το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο τρέχοντος έτους έως το Φεβρουάριο 2018», ή σχεδόν 3 χρόνια μετά την εκταμίευση των $47,3 εκατ. για την τυπική ενεργοποίηση της διακρατικής σύμβασης (LΟΑ GR-P-GLI).

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2017 η ελληνική πλευρά έχει ήδη πληρώσει $305,9 εκατ., δηλαδή το 61% της οφειλής των $499,8 εκατ. (ή €393,54 εκατ. σε τιμές ισοτιμίας 1:1,27 της 30ης Οκτωβρίου 2014). Τονίζεται πως με την ολοκλήρωση της πρώτης τριετίας του προγράμματος, η οποία ισοδυναμεί με την αποπληρωμή του 64,7% του συνολικού τιμήματος από ελληνικής πλευράς, ήτοι $323,3 εκατ., θα πρέπει να έχουν περατωθεί και παραδοθεί τα ακόλουθα: ενεργοποίηση του αεροσκάφους ενδιάμεσης λύσης (s/n 152744), αγορά νέων δομικών τμημάτων αντικατάστασης στα αεροσκάφη, αγορά των νέων επιχειρησιακών υποσυστημάτων/συστημάτων και ολοκλήρωση ανάπτυξης του συστήματος αποστολής.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ο ισχυρισμός του ΥΕΘΑ πως «…επετεύχθη σημαντική βελτίωση των ποιοτικών παραμέτρων για την ελληνική πλευρά, καθόσον συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα στοιχεία που απουσίαζαν από την αρχική προσφορά, συγκεκριμένα δε η ενεργοποίηση πέντε αεροσκαφών έναντι τεσσάρων, συμπερίληψη Follow on Support και «glass cockpit» διαμόρφωση του πιλοτηρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης