Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο στρατός ελέγχει πλέον την εξουσία στη Ζιμπάμπουε - Στηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Mugabe

FT:  Ο στρατός ελέγχει πλέον την εξουσία στη Ζιμπάμπουε - Στηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Mugabe
Σε δήλωσή τους η Στρατιωτική ηγεσία της χώρας ανέφερε ότι στηρίζει και υπερασπίζεται την ειρήνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού
Πολιτική αναταραχή επικρατεί στη Ζιμπάμπουε μετά την παύση του Robert Mugabe μετά από 37 χρόνια στην εξουσία ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε για να γιορτάσουν το τέλος εποχής.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η πίεση που δέχθηκε ο 93 χρονος πρόεδρος της χώρας από πρώην βετεράνους, κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτές του κόμματός του Zanu-PF ήταν ασφυκτική ενώ ο λαός πανηγυρίζει στους δρόμους με τους διαδηλωτές να αγκαλιάζουν τους στρατιώτες, υψώνουν πανό που γράφουν «Όχι στη δυναστεία Mugabe».
Ο στρατός ελέγχει εδώ και 4 ημέρες την εξουσία και δηλώνει ότι στηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις των πολιτών που θεωρούνται οι μεγαλύτερες από το 1980 οπότε και η χώρα ανέκτησε την ανεξαρτησία της.
Σε δήλωσή τους η Στρατιωτική ηγεσία της χώρας ανέφερε ότι στηρίζει και υπερασπίζεται την ειρήνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού».
Ο Chris Mutchvagua, ηγετικό στέλεχος των βετεράνων της χώρας, είπε χθες ότι δεν θα επιτρέψουν στον Mugabe να παραμείνει στην εξουσία.
«Προειδοποιούμε τον Mugabe, τη γυναίκα του κι οποιονδήποτε θέλει να συνδέεται μαζί του, ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει», δήλωσε καλώντας τους πολίτες της χώρας να μετάσχουν στην πορεία.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή» είπε ότι η κατάληψη της εξουσίας από τις ένοπλες δυνάμεις «απηχεί το αίσθημα του λαού κι ως εκ τούτου ήταν μη αναστρέψιμο».
Την ίδια ώρα εντείνονται οι εσωκομματικές πιέσεις προς τον Mugabe να εγκαταλείψει την εξουσία.
Οι δέκα κλαδικές του ZANU-PF πέρασαν προτάσεις μομφής κατά του πρόεδρου, που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την αποπομπή του από την ηγεσία του κόμματος ενδεχομένως και αύριο.
Ο Mugabe, που τελούσε εδώ και μέρες υπό περιορισμό στην πολυτελή έπαυλή του στην πλούσια συνοικία Μπόροουντεϊλ του Χαράρε, έκανε χθες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε τελετή αποφοίτησης σε πανεπιστήμιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Από τη μέρα που κατέλαβε την εξουσία ο στρατός έχει συλλάβει περίπου δέκα ανώτερους αξιωματούχους και ηγετικά στελέχη της αφοσιωμένης στην Grace Mugabe, ομάδας G40 του κυβερνώντος κόμματος.
Η πρώτη κυρία παραμένει άφαντη, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει υπό περιορισμό στην έπαυλη του άνδρα της στο Χαράρε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης