Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λεκτικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας - Ιράν για την παρέμβαση Macron στο βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Λεκτικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας - Ιράν για την παρέμβαση Macron στο βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Δεν ωφελεί τον πρόεδρο Macron και τη Γαλλία να παρεμβαίνουν στο πυραυλικό θέμα και στις στρατηγικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Αιχμές κατά της παρέμβασης του Γάλλου προέδρου στο ζήτημα του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν άφησε ο Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν λέγοντας ότι «δεν αφορά το πρόεδρο Macron».
Είχε προηγηθεί χθες (17/11) δήλωση του γάλλου προέδρου ότι είναι πρόθυμος για διάλογο με το Ιράν υπογραμμίζοντας ότι «θα ήθελα το Ιράν να έχει μια λιγότερο επιθετική περιφερειακή στρατηγική και να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε τη βαλλιστική του πολιτική που φαίνεται ανεξέλεγκτη».
Η απάντηση από την Τεχεράνη ήταν άμεση λέγοντας ότι «στα θέματα της άμυνας και του βαλλιστικού προγράμματος, δεν ζητάμε την άδεια από κανέναν.
Σε τι αυτό αφορά τον Macron;
Ποιός είναι για να παρεμβαίνει σε αυτά τα θέματα;», δήλωσε ο Ali Akbar Valayati, διπλωματικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
«Δεν ωφελεί τον πρόεδρο Macron και τη Γαλλία να παρεμβαίνουν στο πυραυλικό θέμα και στις στρατηγικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι», πρόσθεσε.
«Αν θέλει οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας να αναπτυχθούν, πρέπει να προσπαθήσει να μην παρεμβαίνει σε τέτοιες υποθέσεις, γιατί αυτό αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα. Είναι προφανές ότι η απάντησή μας είναι αρνητική" στα αιτήματα της Γαλλίας για διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα, τόνισε.
Το Ιράν άσκησε κριτική στη Γαλλία και για τις δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών που κατηγορούσε από το Ριάντ την Τεχεράνη για "ηγεμονικές τάσεις" στη Μέση Ανατολή.
Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας τόνισε ότι η "μεροληπτική στάση" της Γαλλίας επιδεινώνει τις περιφερειακές κρίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης