Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Αύξηση μερισμάτων ή επαναγορών ιδίων μετοχών ζητά από τον ΟΤΕ ακτιβιστής επενδυτής

tags :
WSJ: Αύξηση μερισμάτων ή επαναγορών ιδίων μετοχών ζητά από τον ΟΤΕ ακτιβιστής επενδυτής
Το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει υπόψη την πρόταση του fund, δήλωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ
Αναδιάρθρωση ζητά από τον ΟΤΕ το hedge fund Amber Capital, ενόψει της πώλησης μεριδίου 5% από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το fund με έδρα το Λονδίνο ανέφερε πως έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο του OΤΕ και συναντήθηκε με δύο μέλη του, σε μια προσπάθεια να πιέσει την εταιρεία να αυξήσει τις επαναγορές ιδίων μετοχών ή τα μερίσματα με στόχο την αύξηση της τιμής της μετοχής.
«Θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές αν το διοικητικό συμβούλιο δεν είναι θετικό στις ιδέες μας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το να ζητήσουμε μια ψηφοφορία των μετόχων», ανέφερε ο Managing Director της Amber, Giuseppe di Mino, σε συνέντευξή του.
«Πιστεύουμε ότι η κεφαλαιακή δομή είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική» πρόσθεσε.
Η Amber, η οποία διαχειρίζεται περίπου 1,7 δισ. δολ. σε assets, κατέχει μερίδιο 1% στον OΤΕ.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας, απάντησε στις 19 Οκτωβρίου ότι το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει υπόψη την πρόταση του fund.
Ένα εκπρόσωπος του ΟΤΕ δήλωσε ότι η διοίκηση «συναντάται τακτικά με τους επενδυτές κατόπιν αιτήματός τους και ακούει πάντοτε όλους τους μετόχους».
Σε μια εποχή που ο ακτιβισμός των επενδυτών αυξάνεται στην Ευρώπη, η πίεση της Amber στον ΟΤΕ ξεχωρίζει ως ένα σπάνιο παράδειγμα ενός μέτοχου που αγωνίζεται για αλλαγή στην Ελλάδα, σχολιάζει η «WSJ».
Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι μόνο το τρίτο παράδειγμα επιχειρηματικού ακτιβισμού στην Ελλάδα από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Activist Insight.
Η κίνηση αντικατοπτρίζει επίσης την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προσπάθειες της χώρας να μειώσει το χρέος της.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με μια άνοδο 12% στον ευρύτερο πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600.
Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας σε ύφεση, η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει τελικά από το τελευταίο από τα τρία προγράμματα διάσωσής της τον Αύγουστο, αναφέρει η «WSJ».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της «WSJ», το αίτημα της Amber μπορεί να την οδηγήσει σε τροχιά σύγκρουσης με τον μεγαλύτερο μέτοχο του OΤΕ, την Deutsche Telekom, η οποία ελέγχει το Δ.Σ. και έχει μερίδιο 40%.
Έχει επίσης δικαίωμα πρώτης άρνησης για το ποσοστό 5% που πρέπει να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ με βάση τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Η γερμανική εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει αν θα αγοράσει το μερίδιο. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κρατήσει ξεχωριστό μερίδιο 5%.
Σύμφωνα με τη «WSJ», το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος της Amber, στηρίζοντας το αίτημά της, γιατί θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει την αξία του μεριδίου που θα πουλήσει.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος του ποσοστού 5% που θα μπορούσε να αγοράσει.
«Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι οποιαδήποτε απόφαση του συμβουλίου δεν θα επηρεαστεί από ειδικά συμφέροντα ή την ημερήσια διάταξη της Deutsche Telekom», δήλωσε ο diMino.
Από την πλευρά της, η Deutsche Telekom δήλωσε ότι είναι ενήμερη για την πρόταση της Amber.
«Η πολιτική των μερισμάτων και οι πιθανές επαναγορές ιδίων μετοχών είναι σαφώς θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο επίπεδο του Δ.Σ. του ΟΤΕ», δήλωσε η γερμανική εταιρεία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Δ.Σ. «θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις προς το συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων της».
Αλλά ο κ. Τσαμάζ εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην απάντησή του στην Amber.
«Το Δ.Σ. πρέπει να εξισορροπήσει τις τρέχουσες συνθήκες, όπως οι βελτιωμένες προοπτικές, με πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους και απειλές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «σημαντικές αβεβαιότητες» στην ελληνική οικονομία, καθώς επίσης και «αυθαίρετες ρυθμιστικές αποφάσεις».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης