Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία απαιτεί από την ΕΕ πιο σκληρή γραμμή στο πρόγραμμα πυραύλων του Ιράν

Η Γαλλία απαιτεί από την ΕΕ πιο σκληρή γραμμή στο πρόγραμμα πυραύλων του Ιράν
Η Γαλλία ανησυχεί για το συνεχιζόμενο ρυθμό του προγράμματος πυραύλων του Ιράν, το οποίο δεν συμμορφώνεται με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η Γαλλία δήλωσε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 ότι θέλει ένα «αδιαπραγμάτευτο» διάλογο με το Ιράν σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και μία πιθανή διαπραγμάτευση του ζητήματος, ξεχωριστά από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015 με τις υπόλοιπες δυνάμεις.
Το Παρίσι έχει ήδη προτείνει ότι οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα μπορούσαν να συζητηθούν σχετικά με τις δοκιμές πυραύλων, κάτι που ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini φάνηκε να απορρίπτει σαν πρόταση, επιδιώκοντας να μην εγείρει κινδύνους για την αμφισβητούμενη πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν.
Την Κυριακή, το Ιράν απέρριψε την έκκληση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macronγια για συνομιλίες σχετικά με τους πυραύλους του, λέγοντας ότι είναι αμυντικής φύσης και ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πυρηνική ενέργεια.
"Η Γαλλία ανησυχεί για το συνεχιζόμενο ρυθμό του προγράμματος πυραύλων του Ιράν, το οποίο δεν συμμορφώνεται με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας για την περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Agnes Romatet-Espagne σε καθημερινή ενημέρωση.
Το ψήφισμα 2231, το οποίο καθιέρωσε την πυρηνική συμφωνία, καλεί το Ιράν να μην αναλάβει δραστηριότητες σχετικές για πυραύλους με πυρηνική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξεύσεων που χρησιμοποιούν τέτοια τεχνολογία.
Δεν σταματάει να απαγορεύει ρητά τη δραστηριότητα αυτή.
"Η Γαλλία επιθυμεί να εξετάσει όλες τις διπλωματικές επιλογές: έναν ειλικρινή και ασυμβίβαστο πολιτικό διάλογο με το Ιράν, έρευνες από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ εάν είναι απαραίτητο, νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά ιρανικών οργανισμών ή ατόμων που συμμετέχουν στο βαλλιστικό πρόγραμμα και τελικά μια διαπραγμάτευση για το θέμα", συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης