Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τεράστιες καταστροφές στη δυτική Αττική - Στους 16 οι νεκροί, 4 οι αγνοούμενοι - Εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

Τεράστιες καταστροφές στη δυτική Αττική - Στους 16 οι νεκροί, 4 οι αγνοούμενοι - Εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας
Ζωντανοί βρέθηκαν δύο άνθρωποι που αγνοούνταν
(upd24) Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης και που άφησε πίσω της 16 νεκρούς και 21 τραυματίες, εκ των οποίων οι 12 παραμένουν για νοσηλεία.
Οι 12 τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, με εξαίρεση μια γυναίκα, η οποία παραμένει διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριασίου.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό ακόμα 4 ανθρώπων που θεωρούνται αγνοούμενοι.
Την ίδια στιγμή, οι πληγείσες περιοχές παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο.
Αν και σήμερα αναμένεται να αρχίσει και επίσημα η καταγραφή των ζημιών, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 σπίτια και καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές, πολλά εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ αναφέρεται ότι περισσότερα από 300 αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 600 κλήσεις για την απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν 86 ανθρώπους από οχήματα και οικήματα.
Σημειώνεται ότι εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.

Τσίπρας: Δέσμευση μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση και επούλωση των πληγών

Την υπόσχεση ότι όλες οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημίες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στην περιοχή.
Παράλληλα έκανε λόγο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των σωστικών συνεργείων για να βρεθούν οι αγνοούμενοι, ενώ υπογράμμισε ότι πέραν των ακραίων καιρικών φαινομένων για την καταστροφή ευθύνονται και η παράνομη δόμηση.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής.
Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε.
Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο.
Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό.
Ένα φαινόμενο βεβαίως που δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.
Ας είναι αυτοί οι άνθρωποι που χάσαμε οι τελευταίοι.
Ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση για την αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών του χωροταξικού σχεδιασμού για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα.  
Σήμερα στη σύσκεψη πρωτίστως ασχοληθήκαμε με το επιχειρησιακό σκέλος και να μην ξεχνάμε ότι έχουμε ακόμα αγνοούμενους.
Η προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι συγκινητική.
Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε κι άλλους ανθρώπους εν ζωή.
Να μην αυξηθεί άλλο ο αριθμός των νεκρών.
Μας απασχόλησε, επίσης, επιχειρησιακά η άμεση δυνατότητα αποκατάστασης των νοικοκυριών, η άντληση των υδάτων, η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και βεβαίως άμεση προτεραιότητα τα συνεργεία των μηχανικών για να καταγράψουν τις πληγές, τους πληγέντες.
Είναι δέσμευση μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών.
Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Για τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Ας αποτελέσει επαναλαμβάνω το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συσσωρευμένων δεκαετιών».

Τζανακόπουλος: Πρώτιστο μέλημα μας να βρεθούν οι αγνοούμενοι, να μην υπάρξουν άλλα θύματα

Την θέση ότι πρώτιστο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθούν οι αγνοούμενοι και να μην υπάρξουν νέα θύματα και νέες καταστροφές διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη θεομηνία που έπληξε τη δυτική Αττική.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι έως τώρα έχουν γίνει 90 διασώσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες ώστε να μη μείνει κανείς χωρίς στέγη και φαγητό.
«Η Περιφέρεια Αττικής έχει μεριμνήσει ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Έχει συγκροτηθεί συντονιστικό κέντρο στην Ελευσίνα, υπό τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι ήδη επιχειρούν εκατοντάδες οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας της Πυροσβεστικής και του στρατού.
Ερωτηθείς για τις ευθύνες σχετικά με την καταστροφή αυτή στη δυτική Αττική ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για την απόδοση ευθυνών.
«Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα από το πρώτο δευτερόλεπτο.
Αυτός ήταν ο λόγος που έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών, διαβεβαίωσε ότι «αυτή τη στιγμή το κράτος έχει την ταμειακή δυνατότητα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αμέσως μόλις γίνει η καταγραφή και την αποζημίωση των θυμάτων και όλων όσων έχουν πληγεί».
Επιπλέον, ο κ.Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει σχετικές ενέργειες, προκειμένου να γίνει χρήση του Ταμείου που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ευρώπη το 2002.

Παππάς: Διαρκείς οι κυβερνητικές συσκέψεις – Δεν θα σηκώσει κανείς κεφάλι αν δεν περάσει η κακοκαιρία

Την θέση ότι οι κυβερνητικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία τόσο στη δυτική Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα είναι συνεχείς και ότι ο πρωθυπουργός έχει διαρκή ενημέρωση διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Παππάς υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
«Δεν θα σηκώσει κανείς το κεφάλι αν δεν βεβαιωθούμε ότι το καιρικό φαινόμενο έχει περάσει.
Δυστυχώς είχαμε πάρα πολλές απώλειες.
Δεν είναι τώρα η ώρα για απόδοση ευθυνών» είπε ο κ.Παππάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα αποζημιωθούν οι πληγέντες.
Πάντως, ο κ.Παππάς έθεσε το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού της πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο θέμα το οποίο χρειάζεται πιο αυστηρά κριτήρια.
Επιπλέον, είπε ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες και πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση εκπέμπει από τις πληγείσες περιοχές, ενημερώνοντας τον κόσμο με ψυχραιμία και ετοιμότητα, έως το τέλος του καιρικού φαινομένου.

Διευκολύνσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές
 
 Άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που πλήγηκαν από τις θεομηνίες στη Δυτική Αττική και στη Σύμη προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης.
Για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές θα δοθούν οι εξής διευκολύνσεις:
1. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
3. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.
Τα ίδια μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά  φαινόμενα.

Σκουρλέτης: Όλοι οι πληγέντες από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική θα αποζημιωθούν

Διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική θα αποζημιωθούν από το Κράτος παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1  κ.Σκουρλέτης υπογράμμισε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των πληγέντων» και ότι «ήδη στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δόθηκαν οι απαραίτητες εντολές για να αντιμετωπιστούν σε πρώτη φάση τα προβλήματα, στέγασης, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης».
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτή την τραγωδία την οποία απέδωσε και στα ημιτελή και κακοσχεδιασμένα έργα, ενώ ανέφερε ότι θα καταρτιστεί και θα υλοποιηθεί ένα master plan συνολικά για τη Δυτική Αττική, με όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον.

Γεννηματά: Σοκ για όλους αυτό που συνέβη σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο – Υπάρχουν ευθύνες

Αυτό που συνέβη στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο ήταν ένα σοκ για όλους μας, δεν μπορεί αυτή να είναι η εικόνα της Ελλάδας του 21ου αιώνα υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν.
«Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την οδύνη μου για το χαμό των ανθρώπων και τη συμπαράστασή μου στους πληγέντες.
Αυτό που χθες συνέβη στην Μάνδρα και στην Νέα Πέραμο ήταν ένα σοκ για όλους μας.
Δεν μπορεί να είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδας του 21ου αιώνα.
Είναι αδιανόητο να δεχόμαστε μοιρολατρικά αυτές τις καταστάσεις.
Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν.
Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από αρμόδιους προσβάλλει πριν απ όλους τα θύματα και τους πληγέντες.
Δεν αρκούν τα έργα που έγιναν» τόνισε η κα.Γεννηματά.
«Επιτέλους  χρειάζεται σοβαρή δουλειά, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν παγώσει με τις περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μη θρηνήσουμε και αλλά θύματα στο μέλλον.
Η κυβέρνηση είπε ότι θα λάβει μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καταστροφών.
Πρέπει να είναι άμεσα και γενναία.
Εισοδηματικές ενισχύσεις, αναστολή της πληρωμής των οφειλών νοικοκυριών και επαγγελματιών προς το κράτος και τις τράπεζες (πχ. ΕΝΦΙΑ, αναστολή πλειστηριασμών), και ότι άλλο χρειαστεί.
Αν δεν υπάρχουν άλλοι πόροι, να αξιοποιηθεί το φετινό πλεόνασμα της υπερφορολόγησης.
Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να ληφθούν και για τις καταστροφές της Σύμης, με πρώτο μέτρο την αναστολή της επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ.
Θέλω να αναφερθώ και να τιμήσω την προσφορά των Πυροσβεστών, των Αστυνομικών και των ανθρώπων των Δήμων, εθελοντών και άλλων που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τι μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Με δήλωσή του ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι:
- Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.
- Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.
- Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι:
-Ηδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.
-Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.
-Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.
Επίσης ευχαρίστησε όσους κάτω από αντίξοες συνθήκες πάλεψαν και παλεύουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

"Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα.
Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή.
Ως αυτή την ώρα Θρηνούμε δεκατέσσερις νεκρούς στη Μάνδρα, και στη Νέα Πέραμο της Αττικής.
Και η ευχή όλων μας είναι ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει κι άλλο.
Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειές των θυμάτων.
Και να δεσμευτώ ότι θα σταθούμε δίπλα τους με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας.
Kαι πιστεύω ότι τούτη την ώρα, η κήρυξη εθνικού πένθους για τη μεγάλη αυτή τραγωδία, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.
Πριν από λίγο συγκάλεσα σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, τον αρχηγό της πυροσβεστικής και την περιφερειάρχη που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις της πολιτικής προστασίας.
Και θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω για τα άμεσα μέτρα στα οποία καταλήξαμε:
Η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.
Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.
Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.
Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.
Δεσμεύομαι ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
Καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.
Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.
Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.
Επιτρέψτε μου, τέλος, να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, όπως και όλους όσους, μέσα από αντίξοες συνθήκες, πάλεψαν και παλεύουν αυτή την ώρα για να σώσουν περιουσίες και ζωές.
Εύχομαι κουράγιο και δύναμη τόσο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας, όσο και σε κείνους που δίνουν τη μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

15 νεκροί και 21 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε τη Νέα Πέραμο και την Μάνδρα Αττικής


Τραγικός είναι ο απολογισμός από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τις περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας Αττικής.
Σύμφωνα, με το υπουργείο Υγείας, μέχρι τις 18:30  μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» 15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και διακομίστηκαν 21 τραυματίες.
Από τους τραυματίες, μία γυναίκα οδηγήθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένη, μία ακόμα στην πνευμονολογική κλινική, μία στην ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ παθολογική κλινική.
Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήρια.
Από τους 15 νεκρούς, οι 6 αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19:00. Με ενέργειες του ΕΚΕΠΥ, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίας Αθηνών και Πειραιώς θα παραμείνουν ανοικτές όλο το βράδυ για τη διενέργεια νεκροτομιών.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός, τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών, υπάρχει πιθανότητα να μεταβληθεί ακόμα και στα επόμενα λεπτά, γιατί σύμφωνα με ενημέρωση, τόσο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όσο και του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.
Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι το «Θριάσιο» νοσοκομείο τέθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας του, προκειμένου να διαχειριστεί αποκλειστικά αυτό τους τραυματίες και τους νεκρούς που διακομίσθηκαν εκεί απ' τις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως του μέσου διακομιδής τους.

Μηνυτήρια αναφορά της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από την κακοκαιρία

«Να αποδοθούν ευθύνες» για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από την φονική καταιγίδα στην περιοχή της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, ζητά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Όπως δήλωσε η περιφερειάρχης , η ίδια υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».
Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς, αλλά και για να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν οι πιθανές ζημιές στα σχολικά κτίρια.

Σε διαρκή σύσκεψη παραμένει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη και ετοιμότητα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, καθώς η κακοκαιρία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ενταθεί στην διάρκεια της νύχτας. Ήδη η μικρής διάρκειας και έντασης βροχόπτωση γύρω στις 9 μμ, προκάλεσε ξανά την υπερχείλιση των αποτραβηγμένων νερών στους δρόμους, αλλά και νέα ανησυχία στους κατοίκους και στις δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, που επιχειρούν για την απάντληση των νερών και την διάνοιξη των δρόμων.
Ωστόσο, άκρως απογοητευτική ήταν η εικόνα που μετέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γιάννα Τσούπρα, από την κατάσταση των δρόμων και ειδικότερα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, στο τμήμα από την Ελευσίνα έως τον Αγ. Σωτήρα - περίπου 13 χλμ. - από την αυτοψία που πραγματοποίησαν μια ώρα αργότερα. Κατά μήκος της οδού, και από τις δύο πλευρές, ήταν «στραπατσαρισμένα αυτοκίνητα κάθε είδους και μεγέθους». Περισσότερο σοκαριστική ήταν η εικόνα του δρόμου, ο οποίος ήταν «κομμένους σε τρία-τέσσερα σημεία από νέα ρέματα. Τα αρχικά - παρακείμενα της οδού - ρυάκια, εύρους μισού ή ενός μέτρου, είχαν μετατραπεί σε ποτάμια πλάτους 4 και πλέον μέτρων, καταστρέφοντας το δρόμο. Επίσης απογοητευτική ήταν η εικόνα των δρόμων στην Μάνδρα. Για την διανυκτέρευση των πληγέντων, όπως ανέφερε ο κ Βασιλείου, επιλήφθηκαν οι όμοροι δήμοι.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 87 διασώσεις.
Επίσης, έχει δοθεί η εντολή στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.
Ακόμα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ανοίξουν θέρετρα του στρατού και ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε στη σύσκεψη ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει επικοινωνιακή πολιτική πάνω στους νεκρούς και σημειώθηκε πως μετά το πέρας των επιχειρήσεων διάσωσης θα γίνει καταγραφή των ζημιών.
Τέλος, υπογραμμίστηκε πως αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η αποκατάσταση των προβλημάτων και των καταστροφών.
Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 9, εκ των οποίων οι 7 είναι άντρες και οι δύο γυναίκες.
Από αυτούς οι δύο βρέθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Ελευσίνας και των ΕΛΠΕ Ασπροπύργο.
Την ίδια ώρα οκτώ άτομα έχουν μεταφερθεί με τραύματα, κατάγματα κλπ και υποθερμία στο Θριάσιο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μια γυναίκα είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση καθώς έχει διασωληνωθεί.



Εισαγγελική παρέμβαση για τους νεκρούς και τις καταστροφές στο Θριάσιο Πεδίο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταστροφές στο Θριάσιο Πεδίο που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε από νωρίς τα ξημερώματα τη δυτική Αττική.
Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.
Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα.
Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Τσίπρας: Βαθιά θλίψη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα στη Μάνδρα


Τη βαθιά θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της καταστροφικής καταιγίδας στη Μάνδρα Αττικής εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με μηνύματα του στο twitter ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι έδωσε εντολή να μεταβεί στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.
«Έδωσα εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να συντονίσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επιχειρήσεις για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Ανείπωτη τραγωδία

Τη βαθιά του οδύνη για τις καταστροφές και τους νεκρούς στη δυτική Αττική εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης.
«Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία.
Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν.
Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων - Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες

Την οδύνη της για την τραγωδία που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική εξέφρασε σήμερα (15/11/2017) η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, καλώντας την Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ό,τι μέσο διαθέτει για να βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.
«Είναι μία τραγωδία.
Εκφράζουμε την οδύνη μας και στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων.
Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες.
Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ό,τι μέσο διαθέτει για να βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για τη διαχρονική αδιαφορία του κομματικού κράτους.
«Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες.
Το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους.
Μπράβο στην Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να σώσουν ότι σώζεται» τόνισε ο κ.Θεοδωράκης.

Την οδύνη του για τους νεκρούς από τη θεομηνία εξέφρασε ο ΠτΔ, Πρ.Παυλόπουλος

Εν τω μεταξύ, την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.






Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Μαγούλα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η πρωτοφανής κακοκαιρία με τις καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές, με εγκλωβισμούς ανθρώπων σε κτίσματα και οχήματα.
Ήδη, με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των φήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.
Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες.
Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά.
Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.
Στην περιοχή πρόκειται να μεταβεί ο ίδιος ο Ν. Τόσκας και ίσως κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών.







Πυροσβεστική: Έκκληση στους οδηγούς να μην κινούνται προς τα Μέγαρα

Έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων, απευθύνει η Πυροσβεστική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο επιχειρήσεων, μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει λάβει πάνω από 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα στην παραπάνω περιοχή.
Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία που με τη συνδρομή της αστυνομίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Ντοκουμέντα από τη δραματική διάσωση επιβατών λεωφορείου







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης