Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσίπρας: Στα 1,4 δισ. το κοινωνικό μέρισμα για το 2017 - Υπερδιπλάσιο του 2016 - Θα καταβληθεί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου

Τσίπρας: Στα 1,4 δισ. το κοινωνικό μέρισμα για το 2017 - Υπερδιπλάσιο του 2016 - Θα καταβληθεί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου
Το κοινωνικό μέρσιμα θα διατεθεί με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους
(upd) Για το 2017 η κυβέρνηση θα διανείμει κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από αυτό του 2016 όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί το Δεκέμβριο του 2017, ενώ τα 700 εκατ. θα χορηγηθούν ως έκτακτη ενίσχυση, αφορολόγητη ακατάσχετη.
«Η ελληνική οικονομία για δεύτερη χρονιά έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% του ΑΕΠ, την ανεργία που, όπως είπε, έχει πέσει 7% μονάδες, όμως και στο δημοσιονομικό σκέλος, το οποίο «έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις έτσι ο προϋπολογισμός φέτος θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά κατά πολύ τους στόχους μας, άνευ περικοπών στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος».
«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε μεγαλύτερο και διευρυμένο κοινωνικό μέρισμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
«Το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ. υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας «αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό».
Το κοινωνικό μέρισμα θα διατεθεί με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως ανακοίνωσε ο Άλ. Τσίπρας, από το μέρισμα θα επωφεληθούν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Επιπλέον, μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την «αποκατάσταση της αδικίας» σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους. Η επιστροφή θα γίνει μαζί με την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου.
Τέλος, από το συνολικό ποσό του 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατ.  στην ΔΕΗ ώστε «να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ» ενώ θα υπάρξει το περιθώριο για περαιτέρω άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσα από τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.
Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι:
Για οικογένειες με δύο παιδιά:
-και εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
-για εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ και
-για εισόδημα 18.000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά:
-για εισόδημα 4.500 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
-για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ
-και για εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.
Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά
-για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
-για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ
-και για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος θα πραγματοποιηθεί από το υπερβάλλον ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που όπως αποκάλυψε το bankingnews, διαμορφώνεται στο κοντά στο 3,1% του ΑΕΠ για το 2017 έναντι μνημονικού στόχου για 1,75% του ΑΕΠ.
Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για αυτό το θέμα και οι οποίοι άναψαν το πράσινο φως στην ελληνική πλευρά για να προβεί σε αυτές τις ανακοινώσεις.
Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ  του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη  και των τεσσάρων εκπροσώπων των θεσμών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα  όπως ο προϋπολογισμός του 2018, το βασικό σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Νωρίτερα, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είχε δηλώσει πως οι άνεργοι θα είναι ανάμεσα στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο θα δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο (11/10) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Epsilon ανέφερε ότι «τo κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί αφορά τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση, δηλαδή αφορά τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και θα είναι υψηλότερο από το 2016».
«Το κοινωνικό μέρισμα θα το πάρουν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, δεν θα μοιραστεί οριζοντίως στην κοινωνία επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Για εσπευσμένη  ανακοίνωση η οποία όμως είναι μέσα στα συμφωνηθέντα κάνουν λόγο κύκλοι της ΕΕ μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρας για το κοινωνικό μέρισμα.
Συγκεκριμένα ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε το εξής σχόλιο: Εμείς (τα θεσμικά όργανα) συζητούμε τις ιδέες αυτές με τις ελληνικές αρχές.
Οι αποψινές ανακοινώσεις της φαίνονται σε γενικές γραμμές σύμφωνες με αυτές τις συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Οι ανακοινώσεις αυτές θα πρέπει να μελετηθούν και να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τις ελληνικές αρχές.

Η ακριβής δήλωση στα αγγλικά

«We (the Institutions) have been discussing these ideas with the Greek authorities.
The announcements of tonight seem broadly in line with these discussions, which have not been concluded yet.
These announcements would need to be studied and discussion concluded with the authorities.»

ΝΔ: Ο πρωθυπουργός των φόρων θα επιστρέψει 700 εκατ. από τα 14,5 δισ. που έχει υφαρπάρξει από τους Έλληνες

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
 «Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δις ευρώ που έχει υφαρπάρξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους.
Είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.
Υ.Γ. Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την Κυβέρνησή του».


Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τα φλέγοντα θέματα της γ’ αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του bankingnews.gr
Στην τηλεδιάσκεψη μετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης,  από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «bankingnews» στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους τέσσερις επικεφαλής για τις πρωτοβουλίες της Αθήνας πάνω σε αυτό το ζήτημα δίνοντας έμφαση στις κυρώσεις που θα προβλέπει το σχέδιο για όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς.
Στόχος είναι μέσα από αυτήν την ενημέρωση να πεισθούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα προχωρεί κανονικά τις μεταρρυθμίσεις και ότι δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Βέβαια, η Αθήνα έχει εκπληρώσει μόλις 25 από τα 95 προαπαιτούμενα και αυτό είναι που συνεχίζει να αποτελεί «γκρίζα ζώνη».
Η απόφαση να πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη σε ανώτερο επίπεδο ελήφθη μετά από αίτημα των τεχνικών κλιμακίων να ξεκαθαρίσει το θέμα και να μην υπάρξει από την ελληνική πλευρά άλλη καθυστέρηση με τον χρόνο εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμούς ακινήτων για όσους έχουν κόκκινα δάνεια.
Άλλες πηγές πληροφόρησης συνδέουν την τηλεδιάσκεψη με τις κινήσεις της δεύτερης εξόδου που ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο στις διεθνείς αγορές και οι οποίες φέρονται να έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για το σχέδιο ανταλλαγής 20 ομολόγων (swap) αξίας 30 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI τα οποία λήγουν το 2023 ως το 2042 με 4 ομόλογα ίδιας αξίας (7,5 δισ. ευρώ η κάθε μία).
Με αυτό το swap o ΟΔΔΗΧ  δεν αναζητά νέο χρήμα αλλά αυτό που επιδιώκει είναι να βελτιώσει τη λεγόμενη «καμπύλη» των επιτοκίων και φυσικά την εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων.

Πρωτογενές πλέονασμα 3,1% του ΑΕΠ ή 5,6 δισεκ.

Εντωμεταξύ, στο 3,1% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ πρόκειται να διαμορφωθεί το πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2017 λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα το συγκεκριμένο μέγεθος.
Νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τον ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί από 378 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 580 εκατ. ευρώ, όταν η εκτίμηση της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών ήταν για 940 εκατ. ευρώ έλλειμμα.
Υπήρξε παραδόξως μια εντυπωσιακή υπεραπόδοση στις εισπράξεις η οποία αντιστάθμισε την υστέρηση άλλων φόρων που δεν πήγαν καλά, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Επίσης, με αυτή την «άσπρη τρύπα» φορείς της γενικής κυβέρνησης, κυρίως νομικά πρόσωπα, κατάφεραν να βελτιώσουν την τελική τους θέση.
Το κυριότερο όμως είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2017 θα είναι διπλάσιο της μνημονιακής απαίτησης για 1,75% ή 3,1 δισ. κάνοντας για μία ακόμη φορά την έκπληξη.
Ας σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπήρξε πρόβλεψη για πλεόνασμα 2,21% του ΑΕΠ το 2017 (3,9 δισ. ευρώ) η οποία μετά τα νέα δεδομένα θα αναθεωρηθεί με το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας δεν «πείθουν» το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων.
Οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο για μετά το 2018, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα άνω του 3% με το σκεπτικό ότι τόσο το πλεόνασμα του 2016 όσο και αυτό του 2017 είναι απόρροια περισσότερο της επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Για το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει πλεόνασμα μόλις 2,2% του ΑΕΠ, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις δίνει πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος. Είναι προφανής η διαφορά ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πάνω σε αυτό το θέμα. Βέβαια το πιο παράδοξο είναι ότι οι δύο αυτές εκτιμήσεις αν και ξεκινούν με την ίδια παραδοχή, ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία θα πετύχει αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, καταλήγουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα για το πλεόνασμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ βάζει πιο πάνω τον πήχη για την ανάπτυξη στο 2,6%. Πιο συντηρητική είναι η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για 2,4% από 1,6% φέτος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης