Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα φόρμουλα αναζητούν οι δανειστές - Στόχος να συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδας

Νέα φόρμουλα αναζητούν οι δανειστές - Στόχος να συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδας
Ελλάδα και δανειστές θέλουν να αποφύγουν την τοξική συζήτηση ενός νέου πακέτου διάσωσης
Με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας να πλησιάζει στη λήξη του (τον Αύγουστο του 2018), τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση σχετικά με ένα πρόγραμμα διάσωσης, που θα μπορούσε να συνοδεύεται με νέες εντάσεις.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ένα ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα στον απόηχο μιας εκκολαπτόμενης οικονομικής ανάκαμψης και της υπόσχεσης επιπλέον ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποφυγή ενός νέου πακέτου, ακόμα και καθώς η χώρα δεν έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.
Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για swap των ελληνικών ομολόγων (ίσως εντός της εβδομάδας) με στόχο την αύξηση της ρευστότητας καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ότι μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά του μνημονίου.

Η αναζήτηση της φόρμουλας

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να καταλήξουν σε μια φόρμουλα που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να επανακτήσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, ενώ την ίδια στιγμή θα διασφαλίζεται ότι τα δημοσιονομικά της δεν θα επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν το 2009.
Οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητη μια τέτοια συμφωνία είναι δύο:
Πρώτον, οι Θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι βασικές για την ανάκαμψη της οικονομίας της και κυρίως διότι η χώρα πρέπει να παραμείνει εντός των δημοσιονομικών στόχων ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη προς τους δανειστές της.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εταίρους στην ευρωζώνη, που έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Ελλάδας και της ΕΕ υποστηρίζουν είναι ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ρήτρα που θα δεσμεύει ότι προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη εποπτεία των οικονομικών της, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η συνεχής εποπτεία

Ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι αξιωματούχοι, είναι ποιος θα αναλάβει την εποπτεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, παραδοσιακά η Κομισιόν παρακολουθεί τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης.
Αλλά πολλές άλλες κυβερνήσεις έχουν επικρίνει την Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ επιεικής με την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο επιβλέποντας τις οικονομίας χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Το θέμα αυτό συνδυάζεται με μια μεγαλύτερη συζήτηση στην ευρωζώνη για το εάν και πως ο ρόλος του ESM θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί αλλά και κατά πόσο θα μπορεί να επεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των χωρών.
«Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι περισσότερο στη χώρα, εκτός από ένα ''σφιχτό'' προϋπολογισμό» είπε ο Daniel Gros από το Centre for European Policy Studies και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει εφαρμόζει τις δικές της οικονομικές πολιτικές για όσο δεν χρειάζεται νέα χρήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης