Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπόθεση Καμμένος - Σαουδική Αραβία: Η ΝΔ σχεδιάζει πρόταση μομφής και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για παραπλάνηση, λόγω Paradise Papers

Υπόθεση Καμμένος - Σαουδική Αραβία: Η ΝΔ σχεδιάζει πρόταση μομφής και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για παραπλάνηση, λόγω Paradise Papers
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ σχετικά με τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας
Σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
Η ΝΔ, όπως διαφαίνεται και από δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει τις κατηγορίες στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για απόπειρα παραπλάνησης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην  «off shore επένδυση της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος φέρεται να προχώρησε στην πώληση του πολεμικού υλικού αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς μη πληρεξούσιο μεσάζοντα, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από το νόμο.
Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν, πως ο υπουργός Άμυνας φέρεται να διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού - παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων - επειδή ο τελευταίος θέλησε να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας, ως όφειλε, αν ο συγκεκριμένος  μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι αυτό, με τις επίσημες αρχές της εν λόγω χώρας.

Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ σχετικά με τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Οι συζητήσεις αφορούν την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 64 εκατ. ευρώ.
Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Ελληνα επιχειρηματία Β.Π., ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων.0
Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη το απόγευμα της 13ης Ιουνίου 2017 μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Β.Π. στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Περίπου δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου 2017, ο ταξίαρχος διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων συναντάται στο Πεντάγωνο με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ριάντ επείγεται για την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας. Είναι η εποχή που η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να επικρίνει τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ελληνας διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων, αξιωματικός με τον βαθμό του ταξιάρχου, μεταφέρει στον Σαουδάραβα συνομιλητή του ότι θα μπορούσε να επιθεωρήσει τις προς πώληση αεροπορικές βόμβες που βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Λάρισας.
Ο Σαουδάραβας αξιωματικός, προς έκπληξη της ελληνικής πλευράς, δηλώνει ότι είναι ο μόνος αρμόδιος για υπογραφή συμβάσεων και συμφωνιών στρατιωτικής φύσης και ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη διακρατική συμφωνία που είχε υπογράψει η ελληνική πλευρά με τον αντιπρόσωπο-μεσάζοντα Β.Π. ο οποίος υποστήριζε ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε ότι δεν είχε χρηματοδότηση για την αγορά των αεροπορικών βομβών MK-82 και MK-83, συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να τις επιθεωρήσει. Απευθυνόμενος στον Ελληνα ταξίαρχο, ο Σαουδάραβας αξιωματικός ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια 100.000 βλημάτων των 105 mm, ακόμη και ως μέρος της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι έχει εγκριθεί και η άμεση χρηματοδότηση.
Ο διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων απάντησε στον στρατιωτικό από τη Σαουδική Αραβία ότι λόγω των οδηγιών που είχε η άμεση πώληση 100.000 βλημάτων για άρματα μάχης στο Ριάντ δεν ήταν δυνατή. Ο Ελληνας ταξίαρχος εξήγησε στον συνομιλητή του ότι θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου -μέσω της επίσημης ιεραρχίας- αίτημα εφόσον η Σαουδική Αραβία ήθελε να προμηθευτεί πυρομαχικά από τα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Σαουδάραβας αξιωματικός ενημέρωσε τους Ελληνες στρατιωτικούς ότι η κυβέρνησή του θα επιθυμούσε να μεταφέρονταν τα αμυντικά υλικά συνοδεία μέχρι το αεροδρόμιο ή τον λιμένα φόρτωσης απ’ όπου θα τα παραλάμβανε πιστοποιημένος μεταφορέας του υπουργείου Αμυνας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Ο ταξίαρχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών απάντησε ότι, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η μεταφορά των πυρομαχικών μέχρι τον λιμένα (ή το αεροδρόμιο) φόρτωσης εντός της ελληνικής επικράτειας μπορεί να γίνει από πιστοποιημένες ελληνικές μεταφορικές εταιρείες.
Ο Σαουδάραβας ζήτησε τηλέφωνα κάποιων πιστοποιημένων μεταφορέων και ο ταξίαρχος έδωσε οδηγίες σε έναν αντισμήναρχο συνεργάτη του να μιλήσει με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού που συνεργάζονται με αντίστοιχες εταιρείες και να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Κι όμως, αυτή η διαδικαστικού τύπου διευθέτηση για το πώς θα γίνει η μεταφορά των βλημάτων, που περισσότερο μοιάζει με... άχρηστη πληροφορία, φαίνεται να ήταν η αφορμή να ξεσπάσει η τέλεια καταιγίδα πάνω στον ταξίαρχο.
Την ίδια ημέρα, 29 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη με τους Σαουδάραβες, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Β.Π., τον μεσάζοντα που είχε υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για λογαριασμό του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Οταν άκουσε τον ταξίαρχο να του μεταφέρει ότι οι Σαουδάραβες ζήτησαν να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με πιστοποιημένο μεταφορέα των προς πώληση βλημάτων, ο αντιπρόσωπος απάντησε ότι λυπάται και πρόσθεσε εν είδει προειδοποίησης ότι δεν ξέρει τι θα γίνει στο εξής... 
Την επομένη του τηλεφωνήματος με τον μεσάζοντα, ο ταξίαρχος εκλήθη στο γραφείο του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Στην ακρόαση της 30ής Αυγούστου, ο ανώτατος αξιωματικός που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση βλημάτων 105 mm στους Σαουδάραβες κατηγορήθηκε από τον υπουργό ότι δεν τήρησε την εμπιστευτικότητα που απαιτούσε η διακρατική συμφωνία και προέβη σε ενέργειες πέραν των προβλεπόμενων σε αυτή.
«Δηλαδή εσείς, κύριε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μη δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον αντισμήναρχο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ταξίαρχος απάντησε στον Πάνο Καμμένο ότι έδωσε εντολή να μεταφερθούν στον ξένο στρατιωτικό τα στοιχεία επικοινωνίας ελληνικής μεταφορικής εταιρείας, αλλά όχι ειδικώς για τα 100.000 βλήματα που ο Σαουδάραβας ζήτησε να αγοράσει άμεσα από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού.
«Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», ήταν η ετυμηγορία του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος διέταξε τους συνεργάτες του: «Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε».
Επειτα από περίπου μισή ώρα στην απομόνωση, ο ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι ο υπουργός άλλαξε την απόφασή του και αντί να τεθεί σε διαθεσιμότητα παίρνει μετάθεση για άλλη υπηρεσία στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Τα βλήματα για τις επιχειρήσεις στην Υεμένη

Τα βλήματα Μ1 105 mm χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό στα αμερικανικά άρματα M48 A5Molf (αρχικώς M48 Patton). Οι αρχικές εκδόσεις έφεραν πυροβόλο διαμετρήματος 90 mm, ενώ στη συνέχεια έγιναν μετασκευές. Μία από αυτές ήταν η τοποθέτηση πυροβόλου διαμετρήματος 105 mm.
Η χώρα μας είχε αποκτήσει περισσότερα από 1.300 άρματα μάχης Μ48 από τις ΗΠΑ και την τέως Δυτική Γερμανία. Ο Στρατός της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει 460 άρματα Μ60 Patton, πολλά από τα οποία έχουν εισβάλει στην Υεμένη.
Τα βλήματα που θέλουν να αγοράσουν από τα εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, οι Σαουδάραβες θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν στην Υεμένη.

Πρόταση μορφής Μητσοτάκη κατά του Καμμένου

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Άμυνας ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «όλα τα όπλα τα κοινοβουλευτικά είναι στο τραπέζι».
Η ΝΔ κάνει λόγο για «εξόφθλαμο σκάνδαλο».
«Οι Καμμένος και Τσίπρας είναι το ίδιο πράγμα. Συγκυβερνούν και ο ένας στηρίζει τον άλλον. Και πιστεύω ότι τελικά θα καταδικαστούν και οι δύο στη συνείδηση του Ελληνικού λαού», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μείζων ζήτημα με τον κ. Καμμένο.
Η υπόθεση με την Σαουδική Αραβία χρήζει και δικαστικής διερεύνησης».
«Θεωρώ, ότι επανειλημμένα ο κ. Καμμένος έχει εκθέσει τη χώρα, έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα προφανώς στον εταίρο του και όσο ο εταίρος του τον καλύπτει, όσο ο κ. Τσίπρας τον καλύπτει, τόσο είναι συνένοχος στις πράξεις και στις παραλείψεις του κ. Καμμένου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα ερωτήματα της ΝΔ

Εξάλλου η αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνει μία σειρά ερωτημάτων στην κυβέρνηση για την υπόθεση αυτή
-Τελικά ποια χώρα εκπροσωπεί ο επιχειρηματίας κ. Π την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία ή κάποια άλλη;
-Έναντι ποίου κράτους διαπραγματευόταν με τον κ. Καμμένο, όταν είναι πλέον προφανές ότι έχει στενότερες σχέσεις με τον κ. Καμμένο παρά με τα κράτη που τάχα εκπροσωπεί;
-Έγινε έρευνα για το ποιόν πράγματι εκπροσωπεί;
-Έχει κάνει κι άλλη συμφωνία ο κ. Καμμένος με τον κ. Παπαδόπουλο; Έχουν γνώση οι αμερικανικές αρχές για την πώληση υλικού ΜΚ82 με δεδομένο ότι χρειάζεται άδεια για την μεταπώληση;
-Το Υπουργείο Εξωτερικών ποια σχέση έχει με το θέμα; Ποιά είναι η άποψη του κ. Κοτζιά για το θέμα; Υπάρχει ή δεν υπάρχει σχετική αλληλογραφία στο ΥΠΕΞ;

Κυβερνητικές πηγές: Επιχείρηση παραπλάνησης από Μητσοτάκη, λόγω της συζύγου του και των Paradise Papers  

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «θα επιβεβαιώσει το νέο αδιέξοδο του, μετά και τις αποκαλύψεις για την offshore εταιρία της συζύγου του Mareva Grabowski» και θα πρόκειται για «ομολογία ήττας», σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.
«Eάν όντως ο κ. Μητσοτάκης προχωρήσει σε πρόταση μομφής, θα πρόκειται για ομολογία ήττας.
Απλά θα επιβεβαιώσει εμφατικά το νέο αδιέξοδό του μετά και τις αποκαλύψεις για την offshore της συζύγου του, για την οποία δεν έχει το ούτε το θάρρος ούτε την ευθιξία να απαντήσει. Θα πρόκειται για μία απέλπιδα προσπάθεια συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί υπόλογος», είναι το σχόλιο του κυβερνητικού αξιωματούχου. 

Κόντρα Καμμένου - ΝΔ

Από τα μαλλιά της προσπαθεί να πιαστεί η Νέα Δημοκρατία μετατρέποντας το κόμμα σε γραφείο Τύπου συγκεκριμένου συγκροτήματος για μία σύμβαση που ψήφισε η ίδια, μέχρι τώρα δεν έχει εκτελεστεί και είναι απόλυτα νόμιμη και συμφέρουσα για τον ελληνικό λαό, απαντάει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην ΝΔ.
«Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει οριστεί εκπρόσωπος από την Ελλάδα.
Όποιος ενδιαφέρεται, να ρωτήσει εκείνον που τον όρισε.
Η κ. Σπυράκη καθοδηγείται από τις αναμνήσεις της στο πλευρό του κ. Τσοχατζόπουλου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Νωρίτερα η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα νέα καταιγιστικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι ο Πάνος Καμμένος εμπλέκεται προσωπικά σε σκανδαλώδεις υποθέσεις πώλησης εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πια να κρύβεται στο γραφείο του. Τον καλούμε να πάρει δημοσίως θέση για τις σκοτεινές συναλλαγές του συναρχηγού της κυβέρνησής του».
«Ο περιβόητος μεσάζοντας Βασ. Παπαδόπουλος με τον οποίο ο κ. Καμμένος έχει υπογράψει την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αποδεικνύεται πλέον ότι είναι ένας πολυδραστήριος έμπορος όπλων εμφανιζόμενος να εκπροσωπεί με αμφιβόλου αξιοπιστίας έγγραφα όχι μόνον τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την Ιορδανία, και το Κατάρ.
Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι την δράση του εν λόγω μεσάζοντα την ήξερε ήδη από το Φεβρουάριο σύσσωμη η Στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, η οποία ζήτησε να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο νόμος και να μην παρεμβάλλονται μεσάζοντες σε διακρατικές συμφωνίες», αναφέρει η ΝΔ.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης