Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε ΕΕ (φθινοπωρινές προβλέψεις) και ΔΝΤ (Συνέντευξη Τύπου) το ενδιαφέρον - 18 δισ. οι ανάγκες της Ελλάδας το 2018

Σε ΕΕ (φθινοπωρινές προβλέψεις) και ΔΝΤ (Συνέντευξη Τύπου) το ενδιαφέρον -  18 δισ. οι ανάγκες της Ελλάδας το 2018
Για τις Βρυξέλλες ιδανικό σενάριο θα ήταν όλα αυτά να έχουν κλείσει γύρω στον Ιούνιο, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα ως τις 20 Αυγούστου του 2018
Στις νεότερες προβλέψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το 2018 αλλά και στα μηνύματα που θα στείλει, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 3η αξιολόγηση και ελληνικό χρέος στρέφεται το ενδιαφέρον της Αθήνας.

Από την έκθεση της Κομισιόν βαρύτητα θα δοθεί:  

- Στην πρόβλεψη για την φετινή πορεία του ΑΕΠ όπου η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω τον στόχο στο 1,6% από 1,8% που στόχευσε μέχρι πρότινος και 2,5% που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός του 2017.
- Στην εκτίμηση για το πλεόνασμα του 2017 αν υπάρξει υπέρβαση (2,8% του ΑEΠ) από το μνημονιακό στόχο (1,75% του ΑΕΠ), όπως και για το 2018 που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ.
Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ (fiscal monitor) τοποθετούσε το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα μόλις στο 1,7% του ΑΕΠ, στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και στο 3,5% από το 2019 έως το 2022.
Θα ακολουθήσει μετά το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου από το ΔΝΤ και οι παρατηρήσεις - σχόλια που θα κάνει ο εκπρόσωπος του Ταμείου αν μη τι άλλο συγκεντρώνουν την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Κατά πάσα πιθανότητα το ΔΝΤ θα δώσει το στίγμα σχετικά με το πότε θα ξανάρθει το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην χώρας μας για την ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης.
Η οποία κατά πως φαίνεται θα κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες, εφόσον βέβαια ξεπεραστεί ο σκόπελος με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έχει ανακύψει. 
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία Staff Level Agreement μέσα στον Δεκέμβριο έτσι ώστε στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018 να γίνουν τα σχετικά «ευχολόγια» και τα εθνικά κοινοβούλια να επικυρώσουν την συμφωνία για να μπορέσει να εκταμιευθεί δόσης των 5,5 δισ. τον Φεβρουάριο.
Ο λόγος για τον οποίο στις Βρυξέλλες θέλουν να τελειώνουν γρήγορα με την 3η αξιολόγηση είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής» που θα ακολουθήσει μετά. Θα είναι μια συνολική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για την σχέση Ελλάδας - θεσμών μετά το πρόγραμμα.
Για τις Βρυξέλλες ιδανικό σενάριο θα ήταν όλα αυτά να έχουν κλείσει γύρω στον Ιούνιο, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα ως τις 20 Αυγούστου του 2018.
«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πάνω από 18,4 δισ. ευρώ το 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο» αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περί τα 10 - 12 δισ. ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος.

Μάριος Χριστοδούλου       
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης