Τελευταία Νέα
Διεθνή

Smart (Harvard): Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι που απειλούν διεθνή οικονομία και αγορές

Smart (Harvard): Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι που απειλούν διεθνή οικονομία και αγορές
Η αμερικανική πολιτική υπό τον Trump δημιουργεί αρκετά προβλήματα και καθιστά τις ΗΠΑ μη προβλέψιμες
Τη συμπεριφορά των επενδυτών αλλά και τους κινδύνους οι οποίοι απειλούν την παγκόσμια οικονομία αναλύει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο Christopher Smart («The Real Risk of the Global Economy»).
Σημειώνεται ότι ο Christopher Smart είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, ενώ έχει υπάρξει σύμβουλος Αμερικανών προέδρων για θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.
Στο άρθρο του αναφέρει ότι:
«Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στις διεθνείς αγορές είναι, αυτή τη στιγμή, ο παράλογος ενθουσιασμός τους, ακόμη και εάν ο κόσμος γύρω τους μοιάζει να βρίσκεται σε χάος ή είναι έτοιμος να καταρρεύσει.
Όμως οι επενδυτές ίσως είναι πιο λογικοί απ’ ότι φαίνεται σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αποτιμούν το πολιτικό ρίσκο.
Εάν το να επενδύσεις ορθά είναι η ικανότητα να αποτιμήσεις τη μελλοντική πορεία των ταμειακών ροών, τότε είναι σημαντικότερο όλων να επικεντρώνεσαι στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να τις επηρεάσει.
Αν και μοιάζει ειρωνικό οι πιθανές κρίσεις που μπορεί να αποδειχθούν δραματικές ή και βίαιες είναι αυτές που μπορούν να προβλέψουν πιο εύκολα οι αγορές.
Πολύ πιο επικίνδυνη όμως η σταδιακή αλλαγή στάσης των διεθνών θεσμικών επενδυτών και ο τρόπος που κάθε «παίκτης» μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά.
Η αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να καταφθάσει με εξαιρετικά αργό ρυθμό, αλλά μπορεί να αλλάξει τα πάντα.
Εάν κοιτάξουμε τα θεμελιώδη δεδομένα θα κατανοήσουμε εύκολα τη συμπεριφορά των αγορών: τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται, ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι διανύει μία περίοδο ευρύτερης και συγχρονισμένης ανάπτυξης.
Τον Οκτώβριο το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις του για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές και προέβλεψε ότι μόνο μερικές, μικρές οικονομίες θα βρεθούν σε ύφεση το 2018.
Την ίδια ώρα αν και οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, τα επιτόκια θα παραμείνουν, προς το παρόν, σε χαμηλά επίπεδα.
Οι πολιτικές κρίσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τις οικονομικές εκτιμήσεις των επενδυτών.
Ακόμη και μετά τις μεγαλύτερες κρίσεις που βίωσαν τον 20ο αιώνα οι αγορές κατόρθωσαν να ανακάμψουν πολύ γρήγορα.
Μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Pearl Harbor, η αμερικανική αγορά υποχώρησε 10%, αλλά ανέκαμψε έξι εβδομάδες αργότερα.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν 12% χαμηλότερα, αλλά σε έναν μήνα είχαν ανακάμψει.
Μετά τη δολοφονία του προέδρου John F. Kennedy οι μετοχές υποχώρησαν μόλις 3% και ανέκαμψαν την επόμενη ημέρα της δολοφονίας.
Βέβαια κάθε πολιτική κρίση είναι διαφορετική.
Αλλά, όπως τονίζει ο βετεράνος επενδυτής των αναδυόμενων αγορών Jens Nystedt, οι επενδυτές μπορούν να υπολογίσουν ορθά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τους θεσμούς.
Οι κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία Οικονομικών θα σπεύσουν να αντιμετωπίσουν με όσα μέσα διαθέτουν την κρίση, είτε προσαρμόζοντας τα επιτόκια, είτε τη δημοσιονομική πολιτική.
Σήμερα στην κορυφή των επικείμενων κρίσεων βρίσκεται μία πιθανή σύγκρουση με τη Β. Κορέα.
Οποιαδήποτε σύγκρουση ή πυρηνικό συμβάν στη χερσόνησο της Κορέας θα προκαλούσε ανθρωπιστική καταστροφή, θα διέκοπτε το εμπόριο με τη Ν. Κορέα (την 13η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου) και θα προκαλούσε πολιτική αναστάτωση σε όλο τον κόσμο.
Όμως ακόμη και αυτή η καταστροφή θα ήταν σύντομης διάρκειας και όλοι θα γνώριζαν άμεσα τα αποτελέσματά της.
Οι κυβερνήσεις του κόσμου θα παρέμεναν ψύχραιμες και οι ταμειακές ροές για τις περισσότερες επενδύσεις θα συνέχιζαν να «τρέχουν» χωρίς προβλήματα.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τη Σ. Αραβία, όπου ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman έχει ξεκινήσει ένα κυνήγι ενάντια σε αρκετούς προκειμένου να ενισχύσει την εξουσία του.
Ακόμη και μία απότομη αναστάτωση στη Σ. Αραβία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στη Μ. Ανατολή, αλλά πάλι η χώρα θα θέλει να συνεχίσει να εξάγει.
Ακόμη και εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη ροή του πετρελαίου, οι όποιες ελλείψεις θα καλυφθούν από τους ανταγωνιστές αλλά και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν.
Επίσης μία πολιτική η πλήρης οικονομική κατάρρευση στη Βενεζουέλα θα είχε σημαντικές συνέπειες σε τοπικό επίπεδο, θα όξυνε ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.
Αλλά δεν θα επηρέαζε, το πιθανότερο, σημαντικά το διεθνές ενεργειακό ή χρηματοοικονομικό σύστημα.
Αντίθετα κάποιες αλλαγές στις εκτιμήσεις για την οικονομία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε sell-off.
Μπορεί οι επενδυτές να αισθανθούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας υποχωρεί ή ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν μετρήσει ορθά το θέμα του πληθωρισμού.
Ή μπορεί να ανακαλυφθεί, λέμε ένα παράδειγμα, ένας νέος τύπος τοξικών δανείων.
Οι επενδυτές επηρεάζονται πολύ περισσότερο από την αλλαγή στάσης των θεσμών και των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη απ’ ότι από τις όποιες πολιτικές κρίσεις.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τις αγορές είναι η αλλαγή στάσης ορισμένων θεσμών τους οποίους εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι επενδυτές.
Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει στις ΗΠΑ όπου ο Donald Trump προσπαθεί να τις απομακρύνει από τον διεθνή ρόλο που διαδραμάτιζαν έως και σήμερα.
Αποχωρώντας από διεθνείς συμφωνίες και προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες οι ΗΠΑ έχουν καταστεί μη προβλέψιμες.
Εν γένει εάν οι ΗΠΑ καταστούν λιγότερο αξιόπιστες αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.
Και αυτό μπορεί πραγματικά να διακόψει απότομα και καταστροφικά την τρέχουσα θετική πορεία των αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης