Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διέρρευσαν εμπιστευτικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν συμμαχία Ισραήλ - Σ. Αραβίας να προκαλέσουν πόλεμο με το Ιράν

Διέρρευσαν εμπιστευτικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν συμμαχία Ισραήλ - Σ. Αραβίας να προκαλέσουν πόλεμο με το Ιράν
Το διαβαθμισμένο εμπιστευτικό έγγραφο, αποτελεί το πρώτο επίσημο αποδεικτικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι Σαουδάραβες και οι Ισραηλινοί συντονίζουν σκόπιμα την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Νωρίς το πρωί, τo ισραηλινό κανάλι 10 δημοσίευσε μια εμπιστευτική επιστολή που στάλθηκε στους Ισραηλινούς πρεσβευτές σε όλο τον κόσμο σχετικά με τα χαοτικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία, η οποία ξεκίνησε με την απροσδόκητη παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Saad Hariri από το Ριάντ ασκώντας κριτική εις βάρος του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ, γεγονός που οδήγησε τους Σαουδάραβες να ανακοινώσουν ότι ο Λίβανος "κήρυξε πόλεμο" ενάντια στο βασίλειο.
Το διαβαθμισμένο εμπιστευτικό έγγραφο, αποτελεί το πρώτο επίσημο αποδεικτικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι Σαουδάραβες και οι Ισραηλινοί συντονίζουν σκόπιμα την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το εκρηκτικό διαβαθμισμένο εμπιστευτικό έγγραφο αποκαλύπτει τα εξής:

-Την Κυριακή, αμέσως μετά τη συγκλονιστική παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβανέζικου Hariri, το Ισραήλ έστειλε εμπιστευτικό έγγραφο σε όλες τις πρεσβείες του με αίτημα οι διπλωμάτες του να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουν τη διπλωματική πίεση κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν.
- Παράλληλα το έγγραφο προέτρεπε την υποστήριξη του πολέμου της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των Houthis στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν.
- Το έγγραφο τόνιζε ότι το Ιράν ασχολείται με την "περιφερειακή ανατροπή" στην Μέση Ανατολή.
- Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες παροτρύνθηκαν να κάνουν έκκληση προς τους "ανώτερους αξιωματούχους" στις χώρες που υπηρετούν προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ από την κυβέρνηση και την πολιτική σκηνή του Λιβάνου.
- Να τονιστεί ότι η παραίτηση του Hariri δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι το Ιράν και η Χεζμπολά για την ασφάλεια του Λιβάνου.
-Η παραίτηση Hariri αποδεικνύει ότι η συμμετοχή της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση αποσταθεροποιεί τον Λίβανο.
-Η εκτόξευση πυραύλων από τον Houthis προς το Ριάντ είναι λόγος άσκησης μεγαλύτερης πίεσης προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ αντιτίθενται στην επέκταση της ιρανικής επιρροής σε χώρες όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια ιδιότυπη "συμμαχία" (παρά την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ Ριάντ και Τελ Αβίβ) κατά της Τεχεράνης.
Για το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ είναι από καιρό ο μεγαλύτερος εχθρός του, τον οποίο οι Ισραηλινοί ηγέτες βλέπουν ως επέκταση της εδαφικής παρουσίας του Ιράν ενάντια στα βόρεια σύνορα του εβραϊκού κράτους.
Η ένταση όλο και περισσότερο θερμαίνεται στη Μέση Ανατολή και φαίνεται ότι η αντι-Ιρανική και αντι-Σιτική συμμαχία μεταξύ των Σαουδαραβών και των Ισραηλινών φαίνεται να έχει τοποθετήσει τον Λίβανο στο επίκεντρο ενός ακόμα επικείμενου πολέμου Ισραήλ - Χεζμπολάχ.
Και ο πόλεμος στην Υεμένη θα συνεχίσει να κλιμακώνεται - ίσως τώρα με ολοένα και πιο αυστηρή πολιτική στήριξη από το Ισραήλ.
Όλα αυτά γίνονται, ίσως όχι συμπτωματικά, την ίδια στιγμή που το ISIS βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής εξόντωσης (εν μέρει στα χέρια της Χεζμπολάχ) και καθώς και το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία έχουν ανακηρύξει αργά όλο και περισσότερο «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιρανική επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή καθώς και την ευρεία αποδοχή και δημοτικότητα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Αυτό που ανησυχεί τόσο το Ισραήλ όσο και τους Σαουδάραβες είναι το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Συρία ενίσχυσε τη Χεζμπολάχ και δεν την αποδυνάμωσε.
Και τώρα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ασυνήθιστη συμμαχία του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης