Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Θετικά σημάδια από Ελλάδα - Moscovici: Συμφωνία έως το τέλος του 2017 - Draghi: Να αντιμετωπιστούν τα NPLs

Dijsselbloem: Θετικά σημάδια από Ελλάδα - Moscovici: Συμφωνία έως το τέλος του 2017 - Draghi: Να αντιμετωπιστούν τα NPLs
Το Eurogroup επεσήμανε τον αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό
Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, η οποία ήταν εξαιρετικά μικρής διάρκειας, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης.
Παράλληλα, το Eurogroup επεσήμανε τον αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό.
Στη συζήτηση για την Ελλάδα, το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, M. Draghi, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.
Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η Ελλάδα απασχόλησε, μόλις για δύο λεπτά τη σημερινή (6/11) συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε αυτό το διάστημα, ξεχώρισαν η παρέμβαση του Μ. Draghi και ο προβληματισμός που εξέφρασε αναφορικά με την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς ακινήτων έως το τέλος του 2017 αλλά και η κοινή θέση Ευκλείδη Τσακαλώτου και εκπροσώπων των θεσμών, ότι «δεν πρέπει να βγει το πόδι από το γκάζι» όσον αφορά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem τόνισε ότι "υπάρχουν θετικά σημάδια από την Ελλάδα όσον αφορά το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να πραγματοποιήσει και τόνισε ότι ο στόχος παραμένει να κλείσει η γ' αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο του 2017".
Για το θέμα του χρέους τόνισε ότι "οι τελικές αποφάσεις για το χρέος εάν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος.
Θα εξετασθεί ο «γαλλικός μηχανισμός» μέσω του οποίου μετράται η πορεία μίας οικονομίας (ρήτρα ανάπτυξςη) και το εάν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους".
Από την πλευρά του ο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici τόνισε ότι "στόχος μας είναι να έχουμε τεχνική συμφωνία έως το τέλος του 2017.
Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα.
Επόμενος στόχος να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που όλοι συμφωνούμε ότι θα συμβεί πριν το τέλος του 2017, είναι αυτό που επιθυμούμε.
Συνεχίζεται η τεχνική προσπάθεια ώστε οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου".
"Έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο στην Ελλάδα, σας θυμίζω ότι την προηγούμενη Δευτέρα εκταμιεύσαμε τα 800 εκατ. ευρώ στη χώρα" ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling.

Jeroen Dijsselbloem: Θετικά σημάδια πό την Ελλάδα - Ο Στόχος παραμένει να κλείσει η γ' αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν θετικά σημάδια από την Ελλάδα όσον αφορά το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Ωστόσο τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να πραγματοποιήσει και τόνισε ότι ο στόχος παραμένει να κλείσει η γ' αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.
Για το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι "ενημερωθήκαμε σήμερα για το πρόβλημα που υπάρχει με τους συμβολαιογράφους στην Ελλάδα.
Θα υπάρξει προστασία.
Για το θέμα του χρέους τόνισε ότι "οι τελικές αποφάσεις για το χρέος εάν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος.
Θα εξετασθεί ο «γαλλικός μηχανισμός» μέσω του οποίου μετράται η πορεία μίας οικονομίας (ρήτρα ανάπτυξςη) και το εάν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών μας τόνισε ότι θα υπάρξει προστασία για τους συμβολαιογράφους.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα συζήτησης του Eurgogroup o κ. Dijsselbloem ανέφερε ότι "συζητήσαμε το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Θα επανέλθουμε στο θέμα της τραπεζικής ένωσης και στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου.
Δεν υπήρξε debate για το ζήτημα της διαχείρισης των NPLs.
Αυτό αποτελεί καθήκον του SSM ο οποίος ελέγχει την όλη υπόθεση.
Στόχος μας είναι να κάνουμε πιο ισχυρές τις τράπεζές μας και να μην αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον.
Νομίζω ότι ο SSM κάνει εξαιρετική δουλειά αναφορικά με την εποπτεία των τραπεζών.
Συζητήσαμε το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν μόνο κανόνες αλλά και θεσμοί αλλά και οι αγορές.
Πολλές φορές οι αγορές δεν έχουν πληροφορηθεί ορθά τα γεγονότα.
Φυσικά δεν κάνουμε αυτό που μας λένε οι αγορές.
Η Κομισιόν παραμένει αυτή που επιτηρεί την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν αναμένω αυτό να αλλάξει.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορεί να γίνουν πιο απλοί αλλά και πιο σκληροί εάν υπάρξει ανάγκη και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί και το ζήτημα για το μέλλον του ESM.

Moscovici: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα - Αυτό καταγράφηκε και στις επαφές στην Αθήνα

Την εκτίμηση ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα και ότι αυτό καταγράφηκε και στις επαφές στην Αθήνα ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pier Moscovici στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "στόχος μας είναι να έχουμε τεχνική συμφωνία έως το τέλος του 2017.
Σε αυτό συμφωνούν όλοι.
Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα.
Αυτό καταγράφηκε και στις επαφές στην Αθήνα
Επόμενος στόχος να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που όλοι συμφωνούμε ότι θα συμβεί πριν το τέλος του 2017, είναι αυτό που επιθυμούμε.
Συνεχίζεται η τεχνική προσπάθεια ώστε οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου".
Για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν ο κ. Moscovici ανέφερε ότι "η κρίση έχει μείνει πίσω μας στην Ευρωζώνη.
Η ανάπτυξη είναι εμφανής.
Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος που όλοι στήριξαν τον βασικό ρόλο για την Κομισιόν.
Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα την ωθήσουν υψηλότερα.
Η τεχνολογία φέρνει σημαντικές αλλαγές στις οικονομίες.
Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη και πιο αποτελεσματική εκπαίδευση".

Regling: Έχουμε κάνει πρόοδο στην Ελλάδα - Εκταμιεύσαμε την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ προς την Αθήνα

"Έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο στην Ελλάδα, σας θυμίζω ότι την προηγούμενη Δευτέρα εκταμιεύσαμε τα 800 εκατ. ευρώ στη χώρα" ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling.
Για τα υπόλοιπα θέματα ο κ. Regling τόνισε ότι "σήμερα συζητήσαμε για την τραπεζική ένωση και δημοσιονομικά θέματα.
Ήταν μία σημαντική συζήτηση.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα.
Θα μείωνε σημαντικά μία σειρά προβλημάτων.
Για τα δημοσιονομικά θέματα το debate ήταν πιο έντονο.
Ακούστηκαν πάρα πολλές ιδέες.
Ο ESM προχώρησε στην έκδοση του πρώτου ομολόγου σε δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Ήταν 3ετούς διάρκειας
Στόχος να διευρύνουμε τη βάση των επενδυτών μας, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό σε περιόδους που υπάρξει χαμηλή ρευστότητα".

Aξιωματούχος Ευρωζώνης: Εφικτή η τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Oι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Όπως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «οι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

«Κόντρα» για τους πλειστηριασμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των πλειστηριασμών το οποίο έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ξεσπάσει «κόντρα» μεταξύ της ΕΕΤ και των συμβολαιογράφων.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης.
Παράλληλα τονίζεται ότι «Μετά την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου για αποχή των μελών τους από πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, τα μέλη των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας απέχουν πλέον από τη διαδικασία, είτε αυτή διεξάγεται με φυσικό, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο.
Επομένως, είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι.
Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες.
Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το υπερπλεόνασμα της Ελλάδας στο περιθώριο του Eurogroup

Στα μηνύματα που θα στείλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σήμερα 6 Νοεμβρίου 2017 από το Eurogroup και την Πέμπτη 9/11 μέσα από την έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, το φετινό υπερπλεόνασμα αλλά και για πιθανά μέτρα το 2018,επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση.
Το ελληνικό ζήτημα δεν υπάρχει ως θέμα στην επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup, επομένως ότι συζητήσεις γίνουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες αυτές θα είναι στο περιθώριο του Συμβουλίου.
Οι δανειστές έχουν ήδη ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα στην Αθήνα, οπότε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτά που θα έχουν ενδιαφέρον θα είναι τα σχόλια των ομολόγων του για την πρόοδο των  μεταρρυθμίσεων.
Στην φάση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα οι Βρυξέλλες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα (κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, συνδικαλιστικός νόμος, πώληση λιγνιτικών μονάδων, αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).
 Η υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του χρόνου  είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2018.
Αυτό σημαίνει ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια ούτως ώστε η εκταμίευση της δόσης των 5,5 δις. να γίνει τον Φεβρουάριο.
Ο λόγος για τον οποίο στις Βρυξέλλες θέλουν να τελειώνουν γρήγορα με την 3η αξιολόγηση είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής» που θα ακολουθήσει μετά.
Θα είναι μια συνολική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για την σχέση Ελλάδας - θεσμών μετά το πρόγραμμα.
Για τις Βρυξέλλες ιδανικό σενάριο θα ήταν όλα αυτά να έχουν κλείσει γύρω στον Ιούνιο 2018, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα ως τις 20 Αυγούστου του 2018.
 «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πάνω από 18,4 δισ. ευρώ το 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο» αναφέρουν στο «bankingnews» ευρωπαϊκές πηγές ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περί τα 10 - 12 δισ. ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος.
Ας επιστρέψουμε όμως στο 2017 και στην προσεχή Πέμπτη 9 Νοεμβρίου όπου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη - μέλη.
Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 1,8% το 2017, αλλά και υπέρβαση (2,8% του ΑEΠ) του στόχου (1,75% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017.
Το κομμάτι της έκθεσης που θα έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2018.
Θεωρητικά δεν πρέπει να αλλάζει κάτι σε επίπεδο στόχων (3,5%) από την στιγμή που υπάρχει ήδη η συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
Με δεδομένο όμως ότι το Ταμείο επιμένει σε στόχο 2,2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν θα δείξουν αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δανειστών.
Αξιωματούχοι των Θεσμών διαβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018.
Όπως εξηγούν οι αποκλίσεις που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή θα καλυφθούν και ως εκ τούτου ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά.

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup

Η τραπεζική ενοποίηση θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες με δύο μορφές αυτή τη φορά: η πρώτη συνεδρίαση ξεκινάει στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και η δεύτερη στις 6.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου).
Στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Daniele Nouy θα ενημερώσει το Eurogroup για τις δραστηριότητες της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ το τελευταίο εξάμηνο.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και εθνικές πρακτικές σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουν στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Η συζήτηση συνδέεται με τις κοινές αρχές για την προώθηση των επενδύσεων, στις οποίες το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία τον Απρίλιο του 2017.
Σύμφωνα με μία από αυτές τις αρχές, η ζώνη του ευρώ πρέπει να εξασφαλίσει δημόσιες επενδύσεις υψηλής ποιότητας για την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Eξάλλου, o πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem αναμένεται να παρουσιάσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της ευρωομάδας και την υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με την λεγόμενη «περιεκτική» του μορφή (inclusive format) με βασικά θέματα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τους δημοσιονομικούς κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
Στη συνάντηση αυτή μετέχουν οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, καθώς και οι υπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Κροατίας που έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές.
Κατά τη συνεδρίαση θα γίνει προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ το Δεκέμβριο, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την ΟΝΕ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Donald Tusk, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ θα διεξαχθεί με την «περιεκτική μορφή» (inclusive format).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης