Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Μια bad bank από μόνη της δεν είναι η χρυσή συνταγή

Regling (ESM): Μια bad bank από μόνη της δεν είναι η χρυσή συνταγή
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή bad bank, καθώς τα δεδομένα διαφέρουν από χώρα σε χώρα
Δεδομένου του προβλήματος των υψηλών NPLs που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Klaus Regling αναφέρεται για ακόμα μία φορά στην ανάγκη δημιουργίας εθνικών bad banks, τονίζοντας όμως ότι αυτό από μόνο του δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.
Αντιθέτως θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες πολιτικές.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εξετάζουν το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και αποδοτικά οι εθνικές κακές τράπεζες (bad banks).
Αλλά μια κακή τράπεζα από μόνη της, δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής λύσης.
Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, οι τράπεζες εξ υπαρχής να προβαίνουν στις αναγκαίες προβλέψεις, η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να δημιουργηθεί μια δευτερογενής αγορά.
Όλα αυτά πρέπει να συμβούν παράλληλα και μαζί, διαφορετικά το πρόβλημα δεν θα λυθεί.
Η δημιουργία μιας κακής τράπεζας από μόνη της δεν είναι η χρυσή συνταγή» επισημαίνει σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή».
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή bad bank, καθώς τα δεδομένα διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
«Έχουμε πολλές χώρες στην ευρωζώνη οι οποίες δεν έχουν προβλήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ποσοστό των NPLs είναι πολύ χαμηλό.
Υπάρχουν άλλες χώρες όπου το ποσοστό αυτό είναι υψηλό.
Η Κύπρος συγκεκριμένα έχει πολύ υψηλό ποσοστό, μαζί με κάποιες άλλες χώρες.
Οπότε, είναι πολύ περισσότερο επείγον να δημιουργηθεί στην Κύπρο μια κακή τράπεζα, απ’ ό,τι στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης» επεσήμανε.

Τα τρομοπακέτα

Αναφερόμενος στην υπόθεση των τρομοπακέτων, ο κ. Regling δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν πλέον να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο, έχοντας συλλάβει τον ύποπτο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ένα από τα πακέτα αυτά είχε σταλεί και στον ίδιο, αλλά εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
«Γνωρίζω ότι ένα τέτοιο τρομο-πακέτο είχε σταλεί σε εμένα.
Όπως άλλωστε και σε δεκάδες άλλους στην Ε.Ε.», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εντοπίστηκε, ωστόσο, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οπότε δεν συνέβη οτιδήποτε.
Είμαι ευγνώμων που μαθαίνω ότι ο ύποπτος έχει πλέον συλληφθεί.
Όταν επισκέφθηκα (στο νοσοκομείο) τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, τον κύριο Παπαδήμο, ο οποίος είναι καλός μου φίλος από την εποχή που υπηρετούσε ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος και ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χάρηκα που μού είπε ότι θα αναρρώσει πλήρως.
Ήταν όμως πολύ σοβαρή επίθεση.
Υπήρξε, όμως, και ένα περιστατικό στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, όπου μια γραμματέας τραυματίστηκε, επειδή άνοιξε μια από αυτές τις επιστολές.
Οπότε θεωρώ ότι είναι σημαντικό που οι ελληνικές Αρχές μπορούν πλέον να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης