Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιθανόν 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τους κατώτερους δείκτες core tier 1 λόγω SREP στα stress tests

Πιθανόν 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τους κατώτερους δείκτες core tier 1 λόγω SREP στα stress tests
Το ΔΝΤ είχε ζητήσει από τον SSM και την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες να μην λάβουν καμία παράταση καθώς λήγει το 3ο πρόγραμμα και δεν υπάρχουν περιθώρια για μεταθέσεις και χρονικούς ελιγμούς.
Όταν πρόσφατα ανακοινώθηκε από την EBA την Αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ότι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετατίθενται οι ανακοινώσεις των stress tests για αρχές Νοεμβρίου από Ιούλιο του 2018….τα stress tests των ελληνικών τραπεζών δεν πήραν καμία παράταση και θα ανακοινωθούν τέλη Μαΐου 2018.
Γιατί συνέβη αυτό;
Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών μετατέθηκαν λόγω καθολικού αιτήματος των τραπεζών να αποσαφηνιστούν οι όροι για το IFRs 9 τα νέα λογιστικά πρότυπα.
Το βασικό ερώτημα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν πρόσθετες προβλέψεις για τα IFRs 9 Φεβρουάριο 2018 με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2017.
Γιατί δεν ενσωματώθηκαν και οι ελληνικές τράπεζες στην διαδικασία εύλογης μετάθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών;
 Η απάντηση είναι η εξής.
Το ΔΝΤ είχε ζητήσει από τον SSM και την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες να μην λάβουν καμία παράταση καθώς λήγει το 3ο πρόγραμμα και δεν υπάρχουν περιθώρια για μεταθέσεις και χρονικούς ελιγμούς.
Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών δεν μετατίθενται γιατί το ζήτησε το ΔΝΤ και αποτελεί μέρος του συμβιβασμού όπου δεν θα διεξαχθούν AQRs αλλά θα πραγματοποιηθούν αυστηρά stress tests.
Η EBA προσεχώς μέχρι τέλη Νοεμβρίου 2017 – ίσως μέχρι τέλη Νοεμβρίου – ανακοινώσει τις παραμέτρους των stress tests.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα των stress tests μπορεί να μην συνδέεται με τον προσδιορισμένο core tier 1 ως κατώτερο όριο 8,75%....από την διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process (SREP) αλλά στην πράξη θα οδηγήσει 2 από τις 4 τράπεζες σε αύξηση του SREP.
Ας απλουστεύουμε λίγο την διαδικασία που είναι ούτως ή άλλως περίπλοκη.
Πρόσφατα η Nouy η επικεφαλής του SSM είχε αναφέρει ότι τα κριτήρια με τα οποία θα αποτιμηθούν οι τράπεζες στα stress tests θα είναι με βάση των Πυλώνα 2.
Στόχος των διαδικασιών του Πυλώνα 2 είναι να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ του προφίλ κινδύνου μιας τράπεζας, των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων και περιορισμού του κινδύνου και του κεφαλαιακού προγραμματισμού.
Ο πυλώνας 2 μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικά στοιχεία:
(i) στις τράπεζες, όπου αναμένεται να δημιουργήσουν υγιείς, αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες στρατηγικές και διαδικασίες για την αξιολόγηση και τη διατήρηση σε συνεχή βάση των ποσών, του τύπου και της διανομής του εσωτερικού κεφαλαίου (ICAAP), καθώς και ισχυρές ρυθμίσεις διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου, και
(ii) τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process (SREP).
Ο βασικός σκοπός του SREP είναι να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες διαθέτουν κατάλληλες ρυθμίσεις, στρατηγικές, διαδικασίες και μηχανισμούς, καθώς και κεφάλαια και ρευστότητα, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση και κάλυψη των κινδύνων τους, στους οποίους εκτίθενται ή ενδέχεται να εκτεθούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποκαλύπτονται από το stress tests και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσει η τράπεζα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σημαίνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα σε 2 από τις 4 τράπεζες να αυξηθεί σημαντικά ο χαμηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 8,75% για τις τράπεζες κατά την διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process (SREP)

Πιο απλά…

Για την χρήση 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις στο πλαίσιο του IFRs 9 που εκτιμώνται σε 5,5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Πέραν της γνωστής παραδοχής ότι οι τράπεζες θα έχουν 5ετή περίοδο απόσβεσης….στο stress tests από το IFRs 9 θα προσμετρήσει μόνο το 30% του συνολικού ποσού πρόβλεψης (5%,10% και 15%) δηλαδή 1,8 δισεκ.
Άρα έχουμε 1,8 δισεκ. από το IFRs 9 στο stress tests + το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών δανείων + το αποτέλεσμα του stress tests.
Πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι η τελική ζημία από το IFRs 9, το TAR και τα stress tests θα μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 9,5 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση την ίδια πηγή από τα IFRs 9 θα προκύψει ζημία 5,5 με 6 δισεκ. ή ένα εύρος μεταξύ 5,5 με 7 δισεκ.
Από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών στοιχείων 300 φάκελοι για κάθε τράπεζα ή συνολικά 1200 φάκελοι με προβληματικά δάνεια επίσης θα προκύψει ζημία και στο τέλος θα έρθουν τα stress tests.
Το capital buffer των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 9,5 δισεκ. οπότε ουσιαστικά αυτό θα εξαλειφθεί.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι τις μακρο-οικονομικές παραδοχές των stress tests στο δυσμενές σενάριο θα τις καθορίσει το ΔΝΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κεφαλαιακό απόθεμα – capital buffer – θα εξαλειφθεί.
Η ΕΚΤ θα επανακαθορίσει τα κατώτερα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας
Στις ελληνικές τράπεζες ο συνολικός κατώτερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένος από την ΕΚΤ είναι 12,25% για τις 3 από τις 4 τράπεζες και 13% για την Πειραιώς και 8,75% για το core tier 1.
Θα αυξηθεί το κατώτερο όριο π.χ. μπορεί να γίνει 14% αντί 12,25% της τρέχουσας περιόδου.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν εκ νέου σημαντικά τις προβλέψεις τους λόγω των ζημιών που θα προκύψουν από τα IFRs 9, το TAR και τα stress tests.
Μόνο από τα IFRs 9 δηλαδή το νέο λογιστικό πρότυπο 9 και το TAR δηλαδή την Ανασκόπηση Προβληματικών Δανείων (τελείωσε σε Alpha και Εθνική και τέλη Νοεμβρίου 2017 θα ξεκινήσουν σε Πειραιώς και Eurobank) θα προκύψει ζημία.
Πως θα αποτιμηθούν οι κεφαλαιακές ζημίες που θα προκύψουν από τα stress tests;
Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν με το SREP την κοινή μεθοδολογία για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process.
Ουσιαστικά θα αξιολογηθούν με βάση τον χαμηλότερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και το core tier 1.
Με τα stress tests θα προκύψει μια κεφαλαιακή ζημία.
Η κεφαλαιακή ζημία θα αφαιρεθεί από τα υφιστάμενα κεφάλαια και εν συνεχεία θα έρθει η ΕΚΤ και ο SSM και θα επανακαθορίσουν τόσο τον συνολικό κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και τον core tier 1.
Ας υποθέσουμε ότι σε μια τράπεζα με συνολικό κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,25% την τρέχουσα περίοδο η ΕΚΤ επιβάλλει να τον αυξήσει στο 15% αυτό σημαίνει έλλειμμα 2,75% σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Εάν όμως ο πραγματικός συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 17% π.χ. υπερκαλύπτει τον συνολικό ΝΕΟ κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15%.
Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα δεν θα χρειαστεί κεφάλαια και δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ή Cocos.  
Εάν όμως ο νέος αναπροσαρμοσμένος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ή core tier 1 μετά τα stress tests υπερκαλύπτει τους σημερινούς πραγματικούς δείκτες τότε η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μονόδρομος.

Υποσημείωση

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών πρέπει να αποτιμηθούν υπό τις εξής παραδοχές
1)Ότι το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους για το δυσμενές σενάριο
2)Ότι η ΕΚΤ από το 2018 αυστηροποιεί το πλαίσιο για τα NPLs, σε κάθε νέο προβληματικό δάνειο θα πρέπει να διενεργείται πρόβλεψη στο 100%.
Για τα παλαιά NPLs θα παρθούν αποφάσεις έως τον Μάρτιο του 2018…
Θα ακολουθηθεί σταδιακή αύξηση των προβλέψεων για τα NPLs…
3)Ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών πραγματοποιούνται ξεχωριστά από των άλλων τραπεζών και δεν μετατέθηκαν όπως των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης