Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αναθεώρησης της δικαστικής νομοθεσίας στη Ρουμανία

Reuters: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αναθεώρησης της δικαστικής νομοθεσίας στη Ρουμανία
Περίπου 12 χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία προς το κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι, φωνάζοντας "δεν θέλουμε να είμαστε ένα έθνος κλεφτών"
Χιλιάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν την Κυριακή 5/11 στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις κατά της αναθεώρησης της δικαστικής νομοθεσίας, στην οποία θέλει να προχωρήσει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το σχέδιο αρχικά ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης τον Αύγουστο του 2017 και πλέον συζητείται στη Βουλή, ενώ αναμένεται να βάλει το δικαστικό σύστημα κάτω από πολιτικό έλεγχο σε μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ.
Χιλιάδες δικαστικοί και ο κεντρώος πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις προεινόμενες νομικές αλλαγές.
Περίπου 12 χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία προς το κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι, φωνάζοντας "δεν θέλουμε να είμαστε ένα έθνος κλεφτών".
Πολλές χιλιάδες ακόμα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα.
Στόχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι να εγκριθεί το νομοσχέδιο πριν το τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Οι πιο επίμαχες διατάξεις του είναι η κατάργηση μίας μονάδας που ελέγχει τους δικαστές και ο τρόπος που θα διορίζονται οι κορυφαίοι εισαγγελείς.
Νωρίτερα μέσα στο 2017 οι προσπάθειες του κυβερνώντος συνασπισμού να αποδυναμώσει την πάταξη της διαφθοράς είχαν προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στη Ρουμανία.
Οι δικαστικές και δημοσιονομικές αλλαγές κυριαρχούν στην ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών από τον Δεκέμβριο του 2016, που έγιναν οι εκλογές.
Τα σχέδια για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος της χώρας έχουν προσθέσει πίεση στα ρουμάνικα περιουσιακά στοιχεία και ο πρόεδρος και επενδυτές προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αλλαγές που θα επιδεινώσουν την οικονομία.
Το μεγαλύτερο εμπορικό συνδικάτο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη γενικής απεργίας αργότερα μέσα στον μήνα, ενώ η κυβέρνηση ανέβαλε μία συνάντηση για συζητηθούν οι δημοσιονομικές αλλαγές μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης