Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το οικονομικό καλεντάρι της νέας εβδομάδας (6/11- 10/11) - Στην Κίνα το ενδιαφέρον των αγορών

Το οικονομικό καλεντάρι της νέας εβδομάδας (6/11- 10/11) - Στην Κίνα το ενδιαφέρον των αγορών
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης με ενδιαφέρον τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ
Μετά από μια έντονη εβδομάδα οικονομικών  ειδήσεων (30/10- 3/11), που περιελάμβανε την ανάληψη της ηγεσίας της Fed από τον Jerome Powell, την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, αυτή την εβδομάδα (6/11-10/11/2017)   οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία του εμπορίου για την Κίνα.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης με ενδιαφέρον τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και πώς αυτά θα επηρεάσουν την άποψη της Fed για τη νομισματική πολιτική κατά τους επόμενους μήνες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τη συνεχιζόμενη επίδραση του Brexit στην οικονομία.
Επίσης στην  ατζέντα περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για τη νομισματική της πολιτική.
Τα πέντε σημαντικότερα γεγονότα της νέας εβδομάδας, όπως τα παρουσιάζει το Investing.com.

1. Το ενδιαφέρον στην Κίνα

Η Κίνα πρόκειται να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη (8/11) τα στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο του Οκτωβρίου 2017.
Η έκθεση αναμένεται να καταδείξει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας έφθασε τα 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο από 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο.
Οι εξαγωγές προβλέπεται να έχουν αυξηθεί κατά 8,8% σε σχέση με το 2016, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,5%.
Επιπλέον, η ασιατική χώρα θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο την Πέμπτη (9/11).
Οι αναφορές αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές παραγωγού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,3%.
Τα στοιχεία για τη παραγωγή και τη μη μεταποιητική δραστηριότητα εβδομάδα έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

2. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή (10/11) πρόκειται να δημοσιοποιηθούν  τα στοιχεία γα τον δείκτη καταναλωτική εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και αναμένεται να φθάσει στο 101,00 από 100, 7 τον Οκτώβριο 2017 και θα αποτελεί υψηλό των τελευταίων 13 ετών.  
Στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών αναμένονται με ενδιαφέρον τυχόν νέες αντιδράσεις για την αντικατάσταση της Janet Yellen από τον Jerome Powell αν και όλες οι ενδείξεις κατατείνουν, πως θα ακολουθήσει παρόμοια νομισματική πολιτική με την προκάτοχό του.
Η Fed  ενίσχυσε περαιτέρω τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2017 υπογραμμίζοντας την «σταθερή» οικονομική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας.
Η κεντρική τράπεζα προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει την τελική συνάντησή της για τη χρονιά στις 12-13 Δεκεμβρίου.
Στο πολιτικό μέτωπο, η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι πιθανότατα στο επίκεντρο των επενδυτών, καθώς οι αγορές αναμένουν νέες εξελίξεις στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Trump. 
Επίσης οι επενδυτές παρακολουθούν την ασιατική περιοδεία του Trump , που  περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες και τις εμπορικές συνομιλίες με τις χώρες αυτές.

3. Η μεταποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Την Παρασκευή (10/11) αναμένονται τα στοιχεία για τη μεταποιητική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τον Σεπτέμβριο, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση 0,3%.
Η βιομηχανική παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,3%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανακοίνωσε, πως στο προσεχές μέλλον η πολιτική της θα περιλαμβάνει σταδιακές αυξήσεις καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξάλλου οι επενδυτές αναμένουν νέες ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το Brexit από τις διαβουλεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών.

4. Αποφάσεις για τα επιτόκια στην Αυστραλία

Την Τρίτη (7/11) αναμένονται οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για τα επιτόκια.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν να παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,5% καθώς η Κεντρική Τράπεζα εξισορροπεί τον κίνδυνο διεύρυνσης του δανεισμού στην «κόκκινη» αγορά  ακινήτων της χώρας,  έναντι του αδύναμου πληθωρισμού.
Το δολάριο της Αυστραλίας υπέστη πιέσεις πρόσφατα, αφού πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο εγχώριος πληθωρισμός απροσδόκητα μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο 2017 και οι πωλήσεις λιανικής είχαν το ασθενέστερο τρίμηνό τους από το 2010.

5. Αποφάσεις για το επιτόκιο στη Νέα Ζηλανδία

Αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της Νέας Ζηλανδίας αναμένονται την Τετάρτη (8/11).
Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο σημερινό χαμηλό επίπεδο του 1,75%, όπου βρισκόταν στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, όταν μειώθηκε εσχάτως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης