Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία προσπαθεί να διαλύσει τα ξαφνικά «σύννεφα» στις σχέσεις της με την Πολωνία

Η Γερμανία προσπαθεί να διαλύσει τα ξαφνικά «σύννεφα» στις σχέσεις της με την Πολωνία
Αφορμή στάθηκε η προτροπή της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ursula von der Leyen για στήριξη της «νεανικής δημοκρατικής αντίστασης» στην Πολωνία
Προβλήματα παρουσιάστηκαν ξαφνικά στις σχέσεις του Βερολίνου με τη Βαρσοβία με τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάστασή τους.
Αφορμή στάθηκε η προτροπή της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ursula von der Leyen για στήριξη της «νεανικής δημοκρατικής αντίστασης» στην Πολωνία.
Η πολωνική κυβέρνηση, της οποίας η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη έχει συναντήσει τις έντονες διαμαρτυρίες της πολωνικής νεολαίας αλλά και της ΕΕ, κατηγόρησε τη Γερμανίδα υπουργό για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Πάντως εκπρόσωπος της von der  Leyen δήλωσε ότι τα σχόλιά της έχουν παρερμηνευθεί και η υπουργός είχε εκθειάσει τα επιτεύγματα της Πολωνίας από την πτώση του κομμουνισμού αλλά ζήτησε μια ακόμη πιο συνεκτική προσέγγιση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Το απόσπασμα της δήλωσης της υπουργού Άμυνας άλλαξε στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και διαστρεβλώθηκε η ουσία του», δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.
«Η κ. von der Leyen τόνισε ότι η ΕΕ συνιστά μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, η οποία αφορά την εξασφάλιση και την εδραίωση των κοινών αξιών της ΕΕ και την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων», πρόσθεσε.
Η πολωνική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη επιτρέπει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση να επιλέξει εκείνους, που επιθυμεί για τις κορυφαίες θέσεις δικαστικών στη χώρα.
Προκάλεσε διαμαρτυρίες από χιλιάδες νέους και άλλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2017 και κρίθηκε ως  μια «διαδικασία με παραβάσεις» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας στο δίκτυο ZDF, η von der Leyen τόνισε τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία για να «ζήσουν στην ελευθερία» και να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ακριβώς αυτή η υγιής δημοκρατική αντίσταση των νέων, και εκεί στην Πολωνία, πρέπει να υποστηριχθεί», σημείωσε
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski κάλεσε την  von der Leyen να ανακαλέσει τα λεγόμενά της, καθώς όπως είπε πρόκειται «για παρέμβαση τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του».
Επίσης το πολωνικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε εξηγήσεις από τη γερμανική πρεσβεία στη Βαρσοβία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης