Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποχώρηση ΔΝΤ και στάση ESM προϊδεάζουν για αποτυχία στο χρέος – Κλιμακωτή η προσαρμογή των παλαιών NPLs το 2018

Αποχώρηση ΔΝΤ και στάση ESM προϊδεάζουν για αποτυχία στο χρέος – Κλιμακωτή η προσαρμογή των παλαιών NPLs το 2018
H αποτυχία στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτελεί ιστορικό ατόπημα
Έχουν απομείνει 8,5 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου του 2018.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μετά από 8 χρόνια το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα με την λήξη του με τον ESM να αποπληρώνει το εναπομείναν δάνειο του Ταμείου προς την Ελλάδα.
To δάνειο σε παρούσες τιμές ανέρχεται σε 11,4 δισεκ. ο ESM θα το αποπληρώσει και θα αντικατασταθούν π.χ. 10 δισεκ. το Καλοκαίρι του 2018 με επιτόκιο 3,8% με νέα 10 δισεκ. με επιτόκιο 0,89%.
Η Ελλάδα σε ετήσια βάση θα μειώσει τα έξοδα εκ τόκων στον προϋπολογισμό 300 εκατ ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Το ΔΝΤ «εγκαταλείπει» το ελληνικό πρόγραμμα και μαζί και την «βιώσιμη λύση» για το χρέος, δεν θα εκδώσει θετική DSA το 2018.
To ΔΝΤ εμφανίζεται χαλαρό στην 3η αξιολόγηση και χαλαρό και στο ζήτημα του χρέους της Ελλάδος γιατί έχει προσχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.
Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά γνωρίζει ότι τελικώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα παραμείνει μόνο στα χαρτιά καθώς οι παρεμβάσεις θα είναι ελάχιστες ενώ εάν υπάρξει νέα πιστωτική γραμμή ECCL….θα μετατεθούν για το τέλος του 2019.
Πάντως είναι εντυπωσιακό πως η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την λύση για το χρέος για να επιτύχει μια έωλη έως επικίνδυνη δήθεν πλασματική…καθαρή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης.
Θυσιάζει το ουσιώδες για το επικοινωνιακό τρικ.
Πάντως και η στάση του ESM προιδεάζει για το τι μέλλει γεννέσθαι στο ελληνικό χρέος.... με τις αναφορές ότι ήδη η ελάφρυνση είναι 10 δισεκ. ετησίως και ότι το Καλοκαίρι του 2018 θα εξεταστεί εάν είναι απαραίτητα περαιτέρω μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Με ECCL πιστωτική γραμμή ΔΕΝ θα εξεταστεί το χρέος το 2018 αλλά στο τέλος 2019

Το χρέος και το ΔΝΤ θα «πακεταριστούν» γιατί έχει συμφωνηθεί ότι εάν υπάρξει ECCL πιστωτική γραμμή δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Καλοκαίρι 2018 αλλά στην λήξη της νέας πιστωτικής γραμμής π.χ. μετά από 1,5 χρόνο τέλη 2019.
Το 2018 θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ από τον ESM, το ΔΝΤ έχει δανείσει την Ελλάδα με τα δάνεια την τρέχουσα περίοδο να έχουν μειωθεί στα 11,5 δισεκ. και θα δοθούν μέρος από τα κέρδη ANFA της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών ύψους 7,9 δισεκ.
Η μείωση των επιτοκίων EFSF δεν είναι απαραίτητη ενέργεια όταν η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές 4,625% στην 5ετία.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.

Το ΔΝΤ με αφορμή το χρέος θα αποχωρήσει

Ως προς το ΔΝΤ όλοι έχουν συμφωνήσει ότι θα αποχωρήσει, άπαξ και το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει…
Ίσως διατηρήσει ένα συμβολικό ρόλο στην επιτροπεία της Ελλάδος αλλά δεν θα έχει ενεργεί παρουσία όπως στο παρελθόν.
Κατά ορισμένες πηγές επειδή δεν θα διευθετηθεί το χρέος το 2018, το ΔΝΤ θα βρει μια άριστη αφορμή – ευκαιρία να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα ενώ έχει πλήρως αποπληρωθεί από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα – την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 11,5 δισεκ. –

Τι θα συμβεί με τα παλαιά NPLs τον Μάρτιο 2018;

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αλλάξει το καθεστώς των προβλέψεων και στα νέα NPLs από το 2018 να επιβάλλει προβλέψεις 100% όλοι εστιάστηκαν….στο τι θα συμβεί με τα παλαιά NPLs.
Το ζήτημα αυτό ενδιαφέρει τα μέγιστα Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο και βεβαίως Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Η Ελλάδα με 100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και η Ιταλία με σχεδόν 300 δισεκ. είναι προφανές ότι εάν η νέα ντιρεκτίβα της ΕΚΤ ίσχυε και για τα παλαιά προβληματικά δάνεια….το τραπεζικό σύστημα θα τελείωνε…
Π.χ. στην Ελλάδα ο μέσος όρος προβλέψεων στα NPEs είναι οριακά υψηλότερος του 50% και στα NPLs περίπου 61%.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να εγγράψουν νέες προβλέψεις 30 δισεκ. δηλαδή όλα τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε χρεοκοπία.
Μετά από πολύ μεγάλες πιέσεις των Ιταλών που ανησυχούν πολύ περισσότερο γιατί τα NPLs θα αποσταθεροποιήσουν την οικονομία σε συνδυασμό με την πρόθεση της ΕΚΤ να μην προκαλέσει νέα τραπεζική κρίση φαίνεται ότι αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει κλιμακωτή προσαρμογή των παλαιών NPLs με ορισμένες παραδοχές π.χ. με βάση τα ετήσια αποτελέσματα και άλλους όρους να σημειώνεται ετήσια αύξηση στα παλαιά NPLs αλλά δίδοντας μεγάλη περίοδο χάριτος.
Η ΕΚΤ δεν θα προκαλέσει σοκ στο τραπεζικό σύστημα.

Όλα αυτά όμως περιλαμβάνοντας το IFRs 9 και την ανασκόπηση προβληματικών δανείων TAR, τα stress tests και βεβαίως τις νέες ντιρεκτίβες για τα NPLs εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ελληνικό banking εισέρχεται σε μια μακρόχρονη περίοδο χαμηλότατης απόδοσης.
Πέραν από την πιθανότητα ανακεφαλαιοποίησης, υπάρχει ο ακόμη πιο σοβαρός κίνδυνος οι τράπεζες για χρόνια να μην βγάζουν κέρδη οπότε η χρηματιστηριακή τους αξία, δεν θα μπορέσει επί της ουσίας να διαφοροποιηθεί αισθητά.
Π.χ. να επανέλθουν οι τράπεζες στα επίπεδα πάνω από τις τιμές των ΑΜΚ και να εγκλωβιστούν εκεί για καιρό λόγω αδυναμίας στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν είναι επιτυχία.

Το bankingnews έχει υποστηρίξει ότι το ελληνικό σύστημα θα μετανιώσει εάν χάσει την ευκαιρία μιας μαζικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων με γενναία ανακεφαλαιοποίηση.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης