Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Powell (Fed) αναμένεται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια - Τι δείχνει η ιστορία

O Powell (Fed) αναμένεται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια - Τι δείχνει η ιστορία
Οι προκάτοχοι της Yellen αύξησαν τα επιτόκια της Fed δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους
Ο Jerome Powell θα έχει την ιστορία με το μέρος του εάν αρχίσει γρήγορα την αύξηση των επιτοκίων.
Αν και έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια ώστε η Janet Yellen να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά, οι τέσσερεις προκάτοχοι της προχώρησαν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέσα σε δύο μήνες αφού ανέλαβε τα καθήκοντα τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ben Bernanke ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2006 και άλλαξε πολιτική τον Μάρτιο, ο Alan Greenspan ορίστηκε πρόεδρος τον Αύγουστο του 1987 και άλλαξε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ο Paul Volcker περίμενε μόλις μια εβδομάδα πριν να τραβήξει τη σκανδάλη το 1979.
Ακόμα και ο προκάτοχός του G. William Miller, η θητεία του οποίου διήρκησε λιγότερο από δύο χρόνια, αύξησε τα επιτόκια έπειτα από δύο μήνες αφού ορίστηκε πρόεδρος.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι της Fed έδρασαν καθώς το απαιτούσε η οικονομία.
Όταν ο Bernanke αύξησε πρώτα τα επιτόκια το 2006 συνέχιζε απλά στο ίδιο δρόμο σύσφιξης πολιτικής πυο είχε χαράξει ο Greenspan.
Αντίστοιχα, η αύξηση του Greenspan ήταν η πρώτη σε τρία χρόνια και στόχευε στις «πιθανές πληθωριστικές πιέσεις», αλλά σύντομα τα μείωσε λόγω της συντριβής της αγοράς.
Επισημαίνεται ότι η θητεία της Yellen λήγει στις 3 Φεβρουαρίου και η πρώτη συνεδρίαση που θα προεδρεύσει ο Powell θα είναι στις 20-21 Μαρτίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης