Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδίδει καρπούς (;) η πετρελαϊκή στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας - Το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες

Αποδίδει καρπούς (;) η πετρελαϊκή στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας - Το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί τις τιμές του πετρελαίου να βρεθούν περί τα 70 δολάρια το βαρέλι το 2018 έτσι ώστε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, μια δραστική βελτίωση από τα 96,6 δολάρια το βαρέλι που χρειαζόταν το 2016 για να είχε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Η βελτίωση αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η πιο δραστική ανάμεσα σε όλους τους παραγωγούς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής,  είναι ένας συνδυασμός λιτότητας, περικοπών άσκοπων δαπανών, νέων φόρων και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιτέλους αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς.
Η βελτίωση αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική διότι η Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου ως τρόπο ενίσχυσης των τιμών του μαύρου χρυσού.
Η πώληση λιγότερων βαρελιών πετρελαίου σημαίνει λιγότερα έσοδα, αν και αντισταθμίζεται από τις συντονισμένες περικοπές στην παραγωγή μέσω της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, γεγονός που βοήθησε να αυξηθούν οι τιμές.
Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει κάτι ανησυχητικό για την Σαουδική Αραβία..
Η τιμή του πετρελαίου που χρειάζεται για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της (70 δολάρια) είναι ακόμη πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου (54.54 δολάρια), πράγμα που σημαίνει ότι το Ριάντ εξακολουθεί να αισθάνεται την οικονομική πίεση από τις χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου.
"Η πραγματικότητα των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου έχει καταστήσει ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη για τους εξαγωγείς πετρελαίου να απομακρυνθούν από την εστίαση τους στον κλάδο ενέργειας", ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του.
Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου στη Μέση Ανατολή έχουν εκπονήσει φιλόδοξες στρατηγικές διαφοροποίησης, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους εν μέσω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης", πρόσθεσε το ΔΝΤ.
Με άλλα λόγια, η λιτότητα μπορεί να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά μπορεί επίσης να είναι αυτοκαταστροφική εάν επιβραδύνει την ανάπτυξη.
Η Σαουδική Αραβία έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση της τιμής του πετρελαίου (που χρειάζεται για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της), αλλά αρκετές από τις υπόλοιπες χώρες παραγωγούς πετρελαίου η τιμή του πετρελαίου που χρειάζονται για να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι ακόμα χαμηλότερη.
Το Ιράκ, το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Κατάρ χρειάζονται μια τιμή πέριξ των 60 δολαρίων το βαρέλι το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποφύγουν πιθανό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη πλευρά, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα ύψους 53 δισ. δολαρίων το 2017.
Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να στραφεί εκ νέου στις αγορές για να καλύψει το κενό του προϋπολογισμού της, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιήσει και μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της.
Το 2016 η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην έκδοση ομολόγων αξίας 17,5 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο χρέος που εκδόθηκε ποτέ στις αναδυόμενες αγορές.
Νωρίτερα μέσα στο 2017 εξέδωσε ισλαμικά ομόλογα αξίας 9 δισ. δολαρίων.
Τον Σεπτέμβριο, το Ριάντ βγήκε στις αγορές πουλώντας ομόλογα ύψους 12,5 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη παγκόσμια πώληση χρέους το 2017.
Επίσης, είδα τα ταμειακά του διαθέσιμα να μειώνονται πάνω από 200 δισ. δολάρια.
Η δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco θα πρέπει να εξεταστεί κάτω υπό αυτό το πλαίσιο.
Θα παράσχει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μια "ένεση" μετρητών, από την οποία ελπίζει να χρησιμοποιήσει για να αναπτύξει περαιτέρω τμήματα της οικονομίας που δεν έχουν σχέση με το πετρέλαιο.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν προωθήσει την IPO, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έσοδα 100 δισ. δολαρίων, κάτι που θα σημάνει κεφαλαιοποίηση 2 τρισ. δολαρίων για την Aramco.
Στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός της IPO πιθανότατα θα είναι πολύ χαμηλότερος.
Η αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας για τόνωση των τιμών του πετρελαίου συνδέεται επίσης άμεσα με τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Ενώ υπάρχουν συμφωνίες η εθελούσια μείωση της παραγωγής είναι μια τεράστια θυσία - δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι φοβούνται μια περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ενώ χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν, τελικά οι περικοπές παραγωγής των μελών του ΟΠΕΚ αλλά και των μη μελών του ΟΠΕΚ, βοήθησαν στο να μειωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πλεονάσματος πετρελαίου με αποτέλεσμα οι τιμές του μαύρου χρυσού να βρίσκονται τώρα στο ανώτατο επίπεδό των τελευταίων 2,5 ετών.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε πρόσφατα την υποστήριξή του για την παράταση της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής πετρελαίου και στην επερχόμενη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου.
Με πιθανή υποστήριξη από τη Ρωσία, μια παράταση είναι σχεδόν
μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Αυτό θα συμβάλει στη συνέχιση της σύσφιγξης της αγοράς πετρελαίου, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε σταδιακές αυξήσεις των τιμών του μαύρου χρυσού.
Υπάρχουν φήμες ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την IPO της Aramco ή να προχωρήσει τη Δημόσια Εγγραφή μόνο στο Χρηματιστήριο του Ριάντ.
Ακόμα, το ΔΝΤ - καθώς και μια μακρά σειρά αναλυτών του ενεργειακού κλάδου  δεν βλέπουν τις τιμές του πετρελαίου να επιστρέφουν στα 70 δολάρια ανά βαρέλι στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμό μέλλον.
Αυτό σημαίνει ότι το Ριάντ θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές του για να μειώσει το έλλειμμα του.
Πιθανόν όμως να χρειαστούν χρόνια μέχρι η Σαουδική Αραβία να κατορθώσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης