Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ο Trump «πάει» σε ασφαλή επιλογή αντικαθιστώντας τη Yellen με τον Powell

Business Insider: Ο Trump «πάει» σε ασφαλή επιλογή αντικαθιστώντας τη Yellen με τον Powell
Αν και δεν είχε επίσημη εκπαίδευση στα οικονομικά και έχοντας αποφοιτήσει από το νομικό τμήμα από το πανεπιστήμιο του Yale, έπρεπε να «μάθει τη δουλειά» στην νομισματική θεωρία και την πολιτική των επιτοκίων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επίλεξε τον Jerome Powell, τωρινό κυβερνήτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed, Federal Reserve) και πρώην εκτελεστικό του υπουργείου οικονομικών, να αντικαταστήσει τη Janet Yellen ως πρόεδρος της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, μία ασφαλή επιλογή όπως υποστηρίζει το Business Insider.
Ο Powell, θα αντιμετωπίσει βασικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξήσει τα επιτόκια, καθώς η οικονομία στέλνει μεικτά μηνύματα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο 2% της Fed.
Ο Powell θεωρείται ως σχετικά ασφαλής, φιλική προς την Wall Street επιλογή, σε κρίσιμη στιγμή για την κεντρική τράπεζα.
Η Fed έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων από τα χαμηλά επίπεδα μετά την ύφεση, ενώ απελευθερώνει το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων - μια απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία.
Η απόφαση του Trump να μην διατηρήσει την Yellen για δεύτερη θητεία στην προεδρία δεν συνεχίζει την πρόσφατη παράδοση που ήθελε τους επικεφαλής να ολοκληρώνουν και μία δεύτερη, ακόμη και όταν έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις.
Η Yellen ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών και υπηρέτησε στη κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton.
Η θητεία της λήγει τον Φεβρουάριο του 2018.
Παρόλα αυτά, ο Powell, είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για αντικαταστάτης της Yellen, μεταξύ εκείνων που ήταν στην λίστα υποψηφίων του Trump.
Άλλοι υποψήφιοι ήταν ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου και ο πρώην εκτελεστικός της Goldman Sachs Gary Cohn και ο Kevin Warsh, πρώην κυβερνήτης της Fed και τραπεζίτης της Morgan Stanley.
Ο Powell, ένας 64χρονος Ρεπουμπλικανός, διορίστηκε στο ισχυρό διοικητικό συμβούλιο της Fed στην Ουάσινγκτον το 2012 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama.
Ο διορισμός του Powell, που θεωρείται από τα πιο πλούσια στελέχη της Fed, είναι πιθανόν να γίνει δεκτός με ενθουσιασμό στην Wall Street, που θα τον θεωρήσει φιλικό προς το ενδεχόμενο απελευθέρωσης, όπως επίσης κάπως προβλέψιμο για την πολιτική των επιτοκίων, σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την κεντρική τράπεζα.
Είναι πιθανό να διατηρήσει την πορεία της σταδιακής αλλά προσεκτικής αύξησης των επιτοκίων της Fed, με γνώμονα τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Ο πληθωρισμός υπογραμμίζει την οικονομική δραστηριότητα και μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από τις δυνατότητές της, κάτι που αποτυπώνεται από την ασθενή αύξηση των μισθών για τους περισσότερους Αμερικανούς.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές από τον Δεκέμβριο του 2015 και πρόσφατα άρχισε σταδιακά να συρρικνώνει τον ισολογισμό των 4,5 τρισ. δολαρίων.
Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν αρκετές πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιο δύσπιστες.
Ο Powell εργάστηκε στην ιδιωτική βιομηχανία για μεγάλο μέρος της ζωής του και ήταν συνεργάτης του Carlyle Group από το 1997 έως το 2005.
Αν και δεν είχε επίσημη εκπαίδευση στα οικονομικά και έχοντας αποφοιτήσει από το νομικό τμήμα από το πανεπιστήμιο του Yale, έπρεπε να «μάθει τη δουλειά» στην νομισματική θεωρία και την πολιτική των επιτοκίων.
Ωστόσο, το οικονομικό του υπόβαθρο του έδινε κάποια πλεονεκτήματα.
Έχει επικεντρωθεί σε πιο εφαπτόμενα ζητήματα για τη Fed, όπως η ρύθμιση των επιτοκίων Libor, των χρηματοπιστωτικών καινοτομιών και της πολιτικής για τη στέγαση. Η πιο πρόσφατη ομιλία του για τη νομισματική πολιτική ήταν τον Ιούνιο 2017 για τον Οικονομικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης.
Στο σημείο αυτό είπε:
"Η υγιής κατάσταση της οικονομίας μας και οι ευνοϊκές προοπτικές δείχνουν ότι η FOMC θα πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει δείξει υπομονή στην αύξηση των επιτοκίων και η υπομονή έχει καταβάλει μερίσματα".
Η Julia Coronado, πρώην οικονομολόγος της Fed και ιδρυτής της Perspectives MacroPolicy, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη εξοικείωση του Powell με την τραπεζική και τη χρηματοπιστωτική πολιτική, από τη νομισματική πολιτική, κάνει πιο πιθανό να ακολουθήσει τη συναίνεση.
Είπε ότι ο Πάουελ "πιθανώς να ακολουθήσει ένα διαφορετικό είδος διοίκησης της Fed, επειδή θα κοιτάξει τη συναίνεση περισσότερο, από το να οδηγήσει τη νομισματική πολιτική", όπως η Yellen, μία οικονομολόγος με άλλη φιλοσοφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης