Τελευταία Νέα
old

Οι εταιρείες κινητής βάζουν «πλάτη» στην ανάπτυξη - Το 48% ενός λογαριασμού της κινητής πηγαίνει σε φόρους

Οι εταιρείες κινητής βάζουν «πλάτη» στην ανάπτυξη - Το 48% ενός λογαριασμού της κινητής πηγαίνει σε φόρους
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να γίνουν κομμάτι της ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας και είναι σε θέση να δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ κατά 2,05% μέχρι το 2021.
Επίσης μπορεί να δώσουν 3,06 δισ. ευρώ στην ελληνική Οικονομία και τα δημόσια έσοδα να αυξηθούν κατά 1,2 δισ ευρώ, με την προϋπόθεση όμως η Ελλάδα να συγκλίνει πλήρως με την Ευρώπη, στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας την χρήση δεδομένων και την βελτίωση επενδυτικού κλίματος.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από νέα μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο, « Οι κινητές Επικοινωνίες και η Κινητή Ευρυζωνικότητα ως μοχλός κοινωνικής ανάπτυξης».
Η μελέτη εκπονήθηκε για την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι αν διατηρηθεί το υφιστάμενο περιβάλλον και η απόκλιση από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η επιπρόσθετη συμβολή των Κινητών Επικοινωνιών στην ελληνική οικονομία θα περιοριστεί στο 1,25% του ΑΕΠ.
Η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει την υιοθέτηση μια δέσμη πολιτικών.
Μεταξύ αυτών είναι:
Η απλοποίηση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υφιστάμενων και νέων σταθμών βάσης.
Στόχος η επίλυση των εκκρεμοτήτων για την αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα οι προγραμματισμένες επενδύσεις.
Την απόδοση φασματικών περιοχών, έτοιμων προς χρήση.
Στόχος είναι η αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ, η αναθεώρηση τελών συχνοτήτων και του κόστους αδειοδότησης των σταθμών βάσης, στο πλαίσιο της διασφάλισης και διευκόλυνσης του μακροχρόνιου επενδυτικού σχεδιασμού των παρόχων.
Επίσης ζητείται η άρση της στρέβλωσης του ειδικού τέλους.
Στην Ελλάδα ο καταναλωτής επιβαρύνεται έως 48,8% στον τελικό λογαριασμό του, όταν η μέγιστη επιβάρυνση στην ΕΕ είναι 25%.
Η ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και των πολιτών για τη σημασία των υποδομών, των υπηρεσιών και της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανάπτυξη οικονομίας και κοινωνίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.
Ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών συμβάλλει σταθερά στην Ελληνική οικονομία, καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης, και παρά τα μειωμένα έσοδά του.
Όπως καταδεικνύουν τα μεγέθη για το 2016, ο κλάδος συμβάλλει με 2,82 δισ. ευρώ άμεσα και έμμεσα 10,29 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, συνεισφέροντας στα δημόσια έσοδα κατά 1,18 δισ. ευρώ.
Έχει δημιουργήσει 40.800 θέσεις εργασίας.
Το κόστος μειώθηκε της κινητής επικοινωνίας.
Την περίοδο 2012-2016 το κόστος του μέσου πακέτου κινητής, μειώθηκε σωρευτικά κατά 37%.
Το 2016 η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε στο - 3,4%.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να επενδύει για την γεωγραφική και πληθυσμιακή επέκταση των δικτύων 4G.
Το 2016, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 351 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 19,7% των συνολικών εσόδων των εταιριών και το 50% του EBITDA, αγγίζοντας το υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης.
Η γραφειοκρατία εμπόδιο στις επενδύσεις
Σύμφωνα με τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η γραφειοκρατία είναι το κύριο εμπόδιο για τις επενδύσεις των εταιρειών Κινητών Επικοινωνιών και την ταχεία επέκταση των δικτύων.
Παράλληλα, η υψηλή φορολογία εμποδίζει την υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Η διεθνής εμπειρία, δείχνει ότι η ψηφιακή οικονομία συμβάλλει καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσει την τεχνολογική συγκυρία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και έναν δυναμικό κλάδο στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας, τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών.
Η άμεση και οργανωμένη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή απαιτεί συνεργασία, η οποία θα διασφαλίσει αρχικά τη βιωσιμότητα και τελικά την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στη δίκαιη ανάπτυξη».

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankngnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης