Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπό την αίρεση των δανειστών - και μόνο - η επιστροφή εισφορών στους συνταξιούχους

Υπό την αίρεση των δανειστών - και μόνο - η επιστροφή εισφορών στους συνταξιούχους
Συνολικά, είχε υπολογιστεί ότι οφείλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους
Επί τέσσερα έτη οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή, υπολόγιζαν εσφαλμένα την παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΠΥ, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.
Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων και όχι επί του αρχικού ποσού.
Ο νόμος Κατρούγκαλου διόρθωσε το λάθος.
Όμως πολλοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας την επιστροφή των χρημάτων που είχαν αχρεωστήτως παρακρατηθεί το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος είχε παραδεχθεί ότι οι συνταξιούχοι είχαν αδικηθεί και υποσχέθηκε ότι τα χρήματα θα επιστραφούν. Όμως οι επικεφαλής των θεσμών όταν τέθηκε το θέμα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση προέβαλαν ενστάσεις.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) σχεδιάζεται η επιστροφή των ποσών άπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπολογίζει ότι οι απώλειες από την λάθος παρακράτηση είναι μεγάλες και φτάνουν έως και τα 1.400 ευρώ.
Συνολικά, είχε υπολογιστεί ότι οφείλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης