Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει την «λύση στο χρέος» για την «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο το 2018 και η πρόταση του ESM

Η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει την «λύση στο χρέος» για την «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο το 2018 και η πρόταση του ESM
Η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει την λύση για το ελληνικό χρέος, στρατηγική λανθασμένη για να πετύχει μια επικοινωνιακού τύπου έξοδο από τα μνημόνια.....
H ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την λύση για το ελληνικό χρέος, θυσιάζει την λύση για το χρέος.... με αντάλλαγμα την καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο το 2018 σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες.
Η στρατηγική αυτή με το πρόσχημα ότι η διευθέτηση του χρέους είναι χαμένη υπόθεση είναι εθνικό λάθος, γιατί η θυσία της λύσης στο χρέος για μια επικοινωνιακού τύπου έξοδο από τα μνημόνια για εσωτερική πολιτική κατανάλωση...θα αποδειχθεί ολέθρια μεσοπρόθεσμα για τα συμφέροντα της χώρας.

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να φέρουν 4ο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα στα κοινοβούλια τους λόγω προφανώς αντιδράσεων και θέλοντας να περάσουν το μήνυμα ότι το «τρίτο πρόγραμμα έχει πετύχει»….θέλουν το 2018 να κλείσει το κεφάλαιο μνημόνια για την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση βρήκε ένα απροσδόκητο σύμμαχο στην προσπάθεια να κλείσει το κεφάλαιο μνημόνια στην Ελλάδα που ξεκίνησαν το 2010 και θα ολοκληρωθούν το 2018.
Φαίνεται επίσης ότι και η ECCL πιστωτική γραμμή προσκρούει σε εμπόδια για νέα πιστωτική γραμμή σημαίνει νέο πρόγραμμα το οποίο επίσης πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια πολλών κρατών της ευρωζώνης.
Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά θυσιάζει την λύση για το χρέος ώστε να πάρει καθαρή έξοδο από το μνημόνιο….και όλα αυτά στον μικροπολιτικό βωμό για να μπορεί το Καλοκαίρι του 2018 ο Τσίπρας να "θριαμβολογεί" ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια.
Η στρατηγική είναι η εξής.
Ούτως ή άλλως ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ με τα μέτρα που θα προταθούν για το χρέος δεν μπορούν να συντάξουν θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος.
Το ελληνικό χρέος θα συνεχίζει να παραμένει μη βιώσιμο.
Τα μέτρα που θα προταθούν θα είναι μόνο
1)Παραχώρηση των κερδών από τα ομόλογα ANFA ύψους 7,9 δισεκ. αλλά για να δοθούν θα τεθούν όροι και θα τμηματοποιηθούν χρονικά
2)Θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ το οποίο έχει δανειακό άνοιγμα προς την Ελλάδα 11,4 δισεκ.
3)Τα σχέδια για χρονική παράταση της αποπληρωμής των ομολόγων 5 έως 10 χρόνια και μείωση των επιτοκίων EFSF που είναι 2,5% φαίνεται ότι προσκρούουν σε εμπόδια.
Με τα μέτρα αυτά το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο κάτω από οποιαδήποτε σενάριο οπότε η μάχη του χρέους έχει χαθεί.
Συν τοις άλλοις όταν σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση με το FDP να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ακόμη και αυτά τα ελάχιστα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αμφισβητηθούν ή θα επιχειρηθεί να αποτραπούν.
Η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει την διευθέτηση του ελληνικού χρέους καθώς την θεωρεί χαμένη υπόθεση – αποτελεί ιστορικό λάθος η στρατηγική αυτή – με στόχο να πάρει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το 2018.
Ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές ο ESM φαίνεται να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο ώστε η Ελλάδα να πετύχει «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια αλλά άτυπα να παραταθεί το σκέλος των δανείων του ESM προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο ESM έχει μέχρι τώρα χορηγήσει στην Ελλάδα από το τρίτο πρόγραμμα 40 δισεκ. +12 με 14 δισεκ. που θα δοθούν στην 3η και 4η αξιολόγηση +11,4 δισεκ. που είναι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και θα αποπληρώσει ο ESM.
Συνολικά από τα 86 δισεκ. θα χρησιμοποιηθούν 63 με 65 δισεκ. και θα έχουν απομείνει 21 με 23 δισεκ. ευρώ.
Πρόταση του ESM που ωστόσο δεν έχει λάβει τελική μορφή να βρεθεί μια νομική φόρμουλα ώστε τα κεφάλαια αυτά να διατηρηθούν ως απόθεμα ασφαλείας για την Ελλάδα μέσα από ένα μηχανισμό παράτασης 6, 12 μηνών από την λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Η πρόταση αυτή έχει ενδιαφέρον αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα για το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία.
Η Ελλάδα θα είναι στρατηγικό λάθος να βγει από τα μνημόνια χωρίς παράλληλα να μην υπάρχει ένας εναλλακτικός μηχανισμός στήριξης της οικονομίας και των εκδόσεων ομολόγων….  

Συμπέρασμα

Η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει την λύση για το ελληνικό χρέος, στρατηγική λανθασμένη για να πετύχει μια επικοινωνιακού τύπου έξοδο από τα μνημόνια, όταν όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων έως το 2050 δηλαδή η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτροπείας.
Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα αν και το γερμανικό FDP θα ήθελε να διατηρήσει ένα ρόλο στην ομάδα επιτροπείας μετά το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης