Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Τα προϊόντα μεταβλητότητας δημιουργούν κινδύνους για ένα νέο μεγάλο σοκ στις αγορές

ΔΝΤ: Τα προϊόντα μεταβλητότητας δημιουργούν κινδύνους για ένα νέο μεγάλο σοκ στις αγορές
Μια παρατεταμένη αύξηση της μεταβλητότητας θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα sell-off στα στοιχεία ενεργητικού που στηρίζουν αυτά τα προϊόντα, προειδοποίησε ο Tobias Adrian
Η αυξανόμενη χρήση πολύπλοκων χρηματοοικονομικών προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με τη μεταβλητότητα των μετοχών από επενδυτές, όπως ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργεί κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο μεγάλο σοκ στις αγορές, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ο διευθυντής του ΔΝΤ στο τμήμα Νομισματικών και Κεφαλαιακών Αγορών, Tobias Adrian, υποστήριξε πως η αυξανόμενη όρεξη για απόδοση οδηγεί τους επενδυτές να αναζητήσουν τρόπους να τονώσουν το εισόδημά τους μέσω πολύπλοκων προϊόντων.
«Ο συνδυασμός χαμηλών αποδόσεων και χαμηλής μεταβλητότητας διευκολύνει τη χρήση μόχλευσης από επενδυτές με στόχο την αύξηση των αποδόσεων και έχουμε δει μια απότομη αύξηση σε κάποιου είδους προϊόντα που το κάνουν αυτό», τόνισε ο Adrian.
Η μεταβλητότητα στην αγορά μετοχών έχει διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τον δείκτη μεταβλητότητας του Chicago Board Options Exchange, γνωστό και ως Vix, να βρίσκεται γύρω στις 10 μονάδες, σε σύγκριση με έναν ιστορικό μέσο όρο περίπου στο 20.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη χαμηλή μεταβλητότητα αυξάνει τα κίνητρα για ανάληψη υψηλότερων επιπέδων μόχλευσης από τους επενδυτές, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν σε μοντέλα κινδύνου που χρησιμοποιούν τη μεταβλητότητα ως έναν σημαντικό παράγοντα για να υποτιμήσουν τα πραγματικά επίπεδα του ρίσκου που οι επενδυτές ενδέχεται να αναλάβουν.
«Μια παρατεταμένη αύξηση της μεταβλητότητας θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα sell-off στα στοιχεία ενεργητικού που στηρίζουν αυτά τα προϊόντα, διογκώνοντας το σοκ για τις αγορές» υπογράμμισε ο Adrian.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ενεργητικό που έχει επενδυθεί μέσω στρατηγικών που στοχεύουν στη χαμηλή μεταβλητότητα έχει αυξηθεί κατά 500 δισ. δολάρια, με το ποσό αυτό να έχει αυξηθεί περισσότερο από το ήμισυ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης