Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Με τη λήξη του προγράμματος θα αποκατασταθεί η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας

Τζανακόπουλος: Με τη λήξη του προγράμματος θα αποκατασταθεί η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας
Η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης εξελίσσεται θετικά, ανέφερε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος
«Tον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λήγει το καθεστώς της επιτροπείας», που σημαίνει ότι «παύει η μνημονιακή τεχνολογία, δηλαδή η σύμβαση Ελλάδας και δανειστών που επιβάλλει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», ανέφερε σε συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής" ο Δ. Τζανακόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος, σημείωσε πως « δεν θα υπάρχει πλέον μια λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία θα πρέπει να εφαρμόζει η ελληνική πλευρά για να παίρνει ως αντάλλαγμα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομική παρακολούθηση και εποπτεία εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, αυτό είναι άλλωστε κάτι που συμβαίνει με όλες τις χώρες που βγαίνουν από προγράμματα στήριξης.
Αυτά ακριβώς τα ζητήματα θα διευθετηθούν μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Το βέβαιον είναι ότι με τη λήξη του προγράμματος θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας και θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Δηλαδή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά».
Υπογράμμισε ότι η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης εξελίσσεται θετικά, «τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι σαφή και καθορισμένα.
Πρέπει να ολοκληρώσουμε τάχιστα την διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης ώστε να έχουμε την άνεση χρόνου για να συζητήσουμε με τους δανειστές τους όρους της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, που θα σηματοδοτήσει και το τέλος της επιτροπείας από τους θεσμούς».
Σε αυτή την πορεία, πρόσθεσε ότι πρέπει πολλά να γίνουν, «να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και η δέσμευση του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Να προσδιοριστεί δηλαδή επακριβώς πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.
Και φυσικά θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας ως απαραίτητη εξασφάλιση της αυτοδύναμης πρόσβασης της χώρας στις αγορές χρήματος».
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή κοινωνικού μερίσματος, και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016».
Όπως είπε, «για άλλη μια χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η υπεραπόδοση αυτή να μην επιστραφεί στην κοινωνία ώστε να στηριχτούν τα στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Πρόκειται για μια σαφή πολιτική θέση αλλά και για μια καθαρή δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού».
Κατά τον ίδιο, «το βασικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα αλλά αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης ή θα επαναλάβουν το πολιτικό ολίσθημα του 2016, όταν αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την εφάπαξ στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκ.».
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ «ήρθε ως επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα», ενώ για την σφοδρή κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για τις "κοινές αξίες" με τον D. Trump, και την συμφωνία για τα F-16, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι ο D. Trump αποτελεί επιλογή του αμερικανικού λαού και ως τέτοια είναι απολύτως σεβαστή, συμπλήρωσε ότι «οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές είναι εκπεφρασμένες και σαφείς», υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στις δηλώσεις του μιλά «για τις κοινές αξίες του ελληνικού και του αμερικανικού λαού».
Κατά τον ίδιο, το θέμα των F-16 εξαντλήθηκε και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη βουλή και «επρόκειτο για μια αναγκαία κίνηση την οποία είχε αιτηθεί η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήδη από το 2009, θα κοστίσει 1,1 δισ Euro σε βάθος δεκαετίας και θα επιβαρύνει επιπλέον τον ελληνικό προϋπολογισμό».
Τέλος, ερωτηθείς για την επίσκεψη στην Μακρόνησο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και  τις ακραίες τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως φόρο τιμής «στην Ιστορία, τον αγώνα και την θυσία χιλιάδων αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί καθήκον της Αριστεράς η διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης απέναντι σε κάθε μορφής παραχάραξη και αναθεωρητισμό στους οποίους για δεκαετίες επιδίδεται η Ακροδεξιά ως φυσικός συνεχιστής του κράτους των εθνικοφρόνων».
Όπως είπε, «είναι απολύτως λογικό, όταν η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα στο οποίο πρωταγωνιστούν γνωστοί ακροδεξιοί σαν τον κ. Γεωργιάδη να εκφράζονται κατ' αυτόν τον τρόπο για ένα τόπο μαρτυρίου σαν την Μακρόνησο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης