Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπόθεση για να ξαναέρθουν στην Αθήνα οι δανειστές τέλη Νοεμβρίου να καλυφθεί το 80% των προαπαιτούμενων μέτρων

Προϋπόθεση  για να ξαναέρθουν στην Αθήνα οι δανειστές τέλη Νοεμβρίου να καλυφθεί το 80% των προαπαιτούμενων μέτρων
Στόχος παραμένει η 3η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι το τέλος του 2017 ούτως ώστε η δόση να εκταμιευτεί μέσα στο Ιανουάριο του 2018
Απρόσμενα καλά ολοκληρώθηκε για την κυβέρνηση ο πρώτος κύκλος συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για την 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων – που σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αποτελεί και το αδύνατο σημείο της – το κουαρτέτο επέλεξε στην παρούσα φάση να μην βγάλει καμία «κίτρινη κάρτα».
Ωστόσο, θα περιμένει στη γωνία έχοντας «καρφωμένα» τα μάτια του πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα αποδυθεί σε ένα ράλι ολοκλήρωσης των μνημονικών δράσεων προκειμένου το ποσοστό κάλυψης αυτών των δράσεων από το 19% που βρίσκεται τώρα να φθάσει πάνω από το 80% για να ξάναρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.
Όπως υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών στο επόμενο διάστημα «απαιτείται πολύ τεχνική δουλειά ούτως ώστε αυτά που συμφωνούνται, να γίνουν  νόμοι, υπουργικές αποφάσεις».
Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την νέα κάθοδο του κουαρτέτου που υπολογίζεται την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και πριν το EWG που είναι στις 4 Δεκεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με τηλεδιασκέψεις.
Κατά το δεύτερο κύκλο των συζητήσεων θα καθαριστεί και το ακριβές ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί φέτος καθώς τότε θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και με το μέγεθος της υστέρησης των εσόδων από τους άμεσους φόρους και κυρίως από τα φυσικά και τα νομικά  πρόσωπα.
Για την ώρα οι θεσμοί  δεν βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα και συμφωνούν με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και του χρόνου.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το κουαρτέτο συμφωνεί ότι το 2017 ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ που έχει ήδη μεταδώσει το bankingnews ότι φέτος ο πλεόνασμα θα φτάσει το 3% λόγω της «άσπρης τρύπας» των εισπράξεων από τον ΕΦΚΑ.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.
Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.  
Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητάνε από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.Μένει να δούμε αν θα έχουν την ίδια άποψη και όταν θα ξαναρθούν και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία που αποτελεί σημαντική παράμετρο για το ελληνικό πρόγραμμα.  
Στόχος παραμένει η 3η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι το τέλος του 2017 ούτως ώστε η δόση να εκταμιευτεί μέσα στο Ιανουάριο του 2018.
Βέβαια ακόμη είναι νωρίς για όλα αυτά διότι η 3η αναθεώρηση του μνημονίου έχει πολλά και δύσκολα μέτωπα, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια, η ενέργεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, που ακόμη δεν έχουν μπει στο τραπέζι ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα…
Στην Ουάσιγκτον, πάντως, κυριαρχεί η άποψη ότι η 3η αξιολόγηση θα αργήσει να κλείσει…
Ξέρουν κάτι;

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης