Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τι θα ακολουθήσει στην Καταλονία μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας - Τα πιθανά σενάρια

Reuters: Τι θα ακολουθήσει στην Καταλονία μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας - Τα πιθανά σενάρια
Δεν είναι σαφές εάν μια περιφερειακή εκλογική διαδικασία θα επιλύσει την κρίση, αναφέρει το Reuters 
Στα πιθανά σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες στην Καταλονία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της να ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανίας, αναφέρεται δημοσίευμα του «Reuters».

Άμεση κυριαρχία
Ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy απέλυσε την κυβέρνηση της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού προέδρου Carles Puigdemont και του αναπληρωτή του Oriol Junqueras, και ανέλαβε την άμεση κυριαρχία της περιφέρειας.
Τα υπουργεία της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν απευθείας τις εξουσίες της καταλανικής κυβέρνησης μέχρι να διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου 2017.

Εκλογές
Δεν είναι σαφές εάν μια περιφερειακή εκλογική διαδικασία θα επιλύσει την κρίση.
Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «El Periodico» την περασμένη Κυριακή (22/10) έδειξε ότι οι εκλογές θα έχουν πιθανώς παρόμοια αποτελέσματα με την τελευταία ψηφοφορία του 2015, όταν ένας συνασπισμός υπέρ της ανεξαρτησίας σχημάτισε μια μειοψηφική κυβέρνηση.
Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι πολίτες της Καταλονίας είναι σχεδόν ομοιόμορφα μοιρασμένοι μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας.

Πολιτική ανυπακοή
Οι βασικές αποσχιστικές ομάδες της Καταλονίας έχουν ζητήσει ευρεία πολιτική ανυπακοή.
Έδωσαν επίσης εντολή στους δημόσιους υπαλλήλους να μην υπακούσουν σε εντολές από τη Μαδρίτη και να απαντήσουν με ειρηνική αντίσταση.
Δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθηθούν τέτοιες εκκλήσεις ή όχι.

Χρήση βίας
Η κυβέρνηση της Ισπανίας δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε συλλήψεις, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα προχωρήσει εάν το σημερινό προσωπικό της περιφερειακής κυβέρνηση αρνηθεί να εγκαταλείψει τα γραφεία του.
Ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια φυσική αντιπαράθεση αν η εθνική αστυνομία, που χρησιμοποίησε βίαιες τακτικές για να αποτρέψει το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία, επιδιώξει να παρέμβει.

Αστυνομία
Ένα από τα βασικά προβλήματα κατά την εφαρμογή της άμεσης κυριαρχίας θα αφορά τις αστυνομικές δυνάμεις της Καταλονίας, τη «Mossos d'Esquadra».
Ο Rajoy δήλωσε ότι ο αρχηγός της Mossos θα απολυθεί.
Όμως μια ομάδα εντός της Mossos που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας έχει ήδη πει ότι δεν θα ακολουθήσει οδηγίες από την κεντρική κυβέρνηση και δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να απομακρύνει τους υπουργούς και τους νομοθέτες από την εξουσία.
Πολλοί αξιωματικοί είπαν στο «Reuters» ότι πιστεύουν ότι η δύναμη των 17.000 αστυνομικών είναι χωρισμένη μεταξύ εκείνων που θέλουν την ανεξαρτησία και εκείνων που αντιτίθενται σε αυτήν.
Η Mossos, ο αρχηγός της οποίας διερευνάται για υποψίες εξέγερσης, θα πρέπει να ενεργήσει σε άμεσες εντολές από τους νέους επικεφαλής της.
Εάν κριθεί απαραίτητο, οι αξιωματικοί της Mossos μπορούν να αντικατασταθούν από την εθνική αστυνομία.

Οικονομία
Το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη αυξήσει τον έλεγχό του επί των περιφερειακών οικονομικών, προκειμένου να εμποδίσει τη χρήση κρατικών κονδυλίων για την οργάνωση της απόσχισης και ξεκίνησε να πληρώνει απευθείας για βασικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Μαδρίτη θα αναλάβει τον πλήρη δημοσιονομικό έλεγχο.
Πολλές εταιρείες ωστόσο δήλωσαν στο «Reuters» ότι φοβούνται ότι ένα νέο καταλανικό υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να αρχίσει να επιβάλλει φόρους και ότι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους βάση εκτός της Καταλονίας.
Είναι επίσης πιθανό ορισμένοι Καταλανοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να σταματήσουν να πληρώνουν τους φόρους τους στο ισπανικό υπουργείο.

Δημόσια ΜΜΕ
Η ισπανική κυβέρνηση είχε αρχικά δηλώσει ότι θα ελέγξει ευρέως τη δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας, αλλά τελικά το απέσυρε το σχέδιο.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των νέων εκλογών στην Καταλονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης