Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα κλείνει με υψηλότερο πλεόνασμα το 2017, σταθερή η ανάπτυξη το 2018

tags :
Reuters: Η Ελλάδα κλείνει με υψηλότερο πλεόνασμα το 2017, σταθερή η ανάπτυξη το 2018
Οι τελευταίες προβλέψεις για την ανάπτυξη, βλέπουν την οικονομία να επεκτείνεται κατά 2,4% το 2018
Στο πλεόνασμα της χώρα μας για το 2017 που θα είναι μεγαλύτερο από τους στόχους που είχαν ορίσει οι πιστωτές της Ελλάδας, καθώς και τη σταθερή πορεία ανάπτυξης που θα συνεχιστεί και το 2018, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα αναμένει να ξεπεράσει τις προβλέψεις των πιστωτών και να επιτύχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, μαζί με σταθερή ανάπτυξη το 2018 όπως ανέφεραν οι αρχές, καθώς οι δανειστές προχώρησαν σε «εποικοδομητικές» συνομιλίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης.
Με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας υπό στενή παρακολούθηση από τους δανειστές, οι στόχοι για τον προϋπολογισμό είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα, η οποία έχει τεράστιο χρέος και έχει αγωνιστεί να περιορίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα για επτά χρόνια.
"Θα κλείσουμε φέτος με τον 2% και θα αποδείξουμε ότι η ανάπτυξη του 2018 θα μπορούσε να είναι κοντά στο 3,0%", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017.
Η Ελλάδα σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη το περασμένο έτος από τον τουρισμό και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, μετά από μια κρίση που συρρίκνωσε περισσότερο από το ένα τέταρτο την παραγωγή της χώρας.
Οι τελευταίες προβλέψεις για την ανάπτυξη, βλέπουν την οικονομία να επεκτείνεται κατά 2,4% το 2018.
Η κυβέρνηση προβλέπει μια αύξηση 1,8% το 2017 - λίγο κάτω από την εκτίμηση του Τσίπρα στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, οι αρχές αναμένουν να μετατρέψουν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τους στο 2,8% της οικονομικής παραγωγής, υπερβαίνοντας μία πρόβλεψη για 2,2% και τον στόχο 1,75% από πρόγραμμα διάσωσης.
Η κυβέρνηση λέει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μέρος του πλεονάσματος της για , όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης.
Επίσης, αναμένει ότι θα έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο 2018, όταν λήγει το πρόγραμμα.
Όμως το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος θα διανεμηθεί στους φτωχούς Έλληνες που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιοι θα επιλεγούν για το «κοινωνικό μέρισμα», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση.
Το ζήτημα θα συζητηθεί με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για ένα νέο γύρο συνομιλιών τον επόμενο μήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της ανασκόπησης μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.
"Είχαμε καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις", δήλωσε εκπρόσωπος των δανειστών.
Οι τεχνοκράτες που αξιολογούν την απόδοση της Ελλάδας θα επιστρέψουν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2017.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης