Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο η ανησυχία για dilution των μετόχων ευθύνεται για την κόπωση των τραπεζικών μετοχών ή υπάρχει και κάτι βαθύτερο;

Μόνο η ανησυχία για dilution των μετόχων ευθύνεται για την κόπωση των τραπεζικών μετοχών ή υπάρχει και κάτι βαθύτερο;
Οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να ανακάμψουν, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ελλήνων τραπεζιτών ότι δεν θα χρειαστεί ο κλάδος νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο.
Οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να ανακάμψουν, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ελλήνων τραπεζιτών ότι δεν θα χρειαστεί ο κλάδος νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018.
Τα ομόλογα στάσιμα εδώ και μήνες, το 10ετές ομόλογο σταθερά από τον Μάιο στο 5,50% με 5,60%.
Η πρώτη αιτία που θα επικαλεστούν οι περισσότεροι – και ορθώς – είναι προφανώς η ανησυχία των διεθνών επενδυτών ότι στα stress tests μπορεί να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα οδηγήσουν σε 4η ανακεφαλαιοποίηση.
Η Goldman Sachs αναφέρει ότι ο κίνδυνος dilution των μετόχων δεν είναι αμελητέος και η πιθανότητα κρατικής βοήθειας δεν είναι αμελητέα.
Παρόμοιες θέσεις έχει η HSBC και η Bank of America.
Προφανώς οι αναφορές ότι δεν θα υλοποιηθούν AQRs δηλαδή asset quality review στα stress tests είναι σημαντικό ζήτημα το οποίο ωστόσο δεν έπεισε τους διεθνείς επενδυτές.
Η βασική ανησυχία των διεθνών επενδυτών είναι ότι η τελική ζημία από το IFRs 9, το TAR και τα stress tests θα μηδενίσει το κεφαλαιακό απόθεμα των 9,5 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Από τα IFRs 9 θα προκύψει ζημία 5,5 με 6 δισεκ. ή ένα εύρος μεταξύ 5,5 με 7 δισεκ.
Από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών στοιχείων 300 φάκελοι για κάθε τράπεζα ή συνολικά 1200 φάκελοι με προβληματικά δάνεια επίσης θα προκύψει ζημία και στο τέλος θα έρθουν τα stress tests.
Το capital buffer των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 9,5 δισεκ. οπότε ουσιαστικά αυτό θα εξαλειφθεί.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι τις μακρο-οικονομικές παραδοχές των stress tests στο δυσμενές σενάριο θα τις καθορίσει το ΔΝΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κεφαλαιακό απόθεμα – capital buffer – θα εξαλειφθεί.
Η ΕΚΤ θα επανακαθορίσει τα κατώτερα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας
Στις ελληνικές τράπεζες ο συνολικός κατώτερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένος από την ΕΚΤ είναι 12,25% για τις 3 από τις 4 τράπεζες και 13% για την Πειραιώς και 8,75% για το core tier 1.
Θα αυξηθεί το κατώτερο όριο π.χ. μπορεί να γίνει 14% αντί 12,25% της τρέχουσας περιόδου.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν εκ νέου σημαντικά τις προβλέψεις τους λόγω των ζημιών που θα προκύψουν από τα IFRs 9, το TAR και τα stress tests.
Μόνο από τα IFRs 9 δηλαδή το νέο λογιστικό πρότυπο 9 και το TAR δηλαδή την Ανασκόπηση Προβληματικών Δανείων (τελείωσε σε Alpha και Εθνική και τέλη Νοεμβρίου 2017 θα ξεκινήσουν σε Πειραιώς και Eurobank) θα προκύψει ζημία.
Πως θα αποτιμηθούν οι κεφαλαιακές ζημίες που θα προκύψουν από τα stress tests;
Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν με το SPEP την κοινή μεθοδολογία για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process.
Ουσιαστικά θα αξιολογηθούν με βάση τον χαμηλότερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και το core tier 1.
Με τα stress tests θα προκύψει μια κεφαλαιακή ζημία.
Η κεφαλαιακή ζημία θα αφαιρεθεί από τα υφιστάμενα κεφάλαια και εν συνεχεία θα έρθει η ΕΚΤ και ο SSM και θα επανακαθορίσουν τόσο τον συνολικό κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και τον core tier 1.
Ας υποθέσουμε ότι σε μια τράπεζα με συνολικό κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,25% την τρέχουσα περίοδο η ΕΚΤ επιβάλλει να τον αυξήσει στο 15% αυτό σημαίνει έλλειμμα 2,75% σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Εάν όμως ο πραγματικός συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 17% π.χ. υπερκαλύπτει τον συνολικό ΝΕΟ κατώτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15%.
Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα δεν θα χρειαστεί κεφάλαια και δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.
Εάν όμως ο νέος αναπροσαρμοσμένος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ή core tier 1 μετά τα stress tests υπερκαλύπτει τους σημερινούς πραγματικούς δείκτες τότε η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μονόδρομος.

Υπάρχει και κάτι βαθύτερο;

Είναι προφανές ότι οι ανησυχίες για τα stress tests είναι πρόδηλες.
Όμως φαίνεται ότι υπάρχει και κάτι βαθύτερο.
Λόγω των νέων αυξημένων προβλέψεων και υποχρεώσεων των τραπεζών η κερδοφορία τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι υποτονική.
Όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη θα ανακάμπτουν, όταν οι τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές θα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να σέρονται.... υπό το βάρος των ισχνών επιδόσεων στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης