Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε» την αντιαμερικανική ρητορική του από τότε που ανήλθε στην εξουσία

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέχασε» την αντιαμερικανική ρητορική του από τότε που ανήλθε στην εξουσία
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα 
Στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ επανέρχονται οι Financial Times με αφορμή την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή σχετικά με τη συμφωνία για τα F-16.
Όπως αναφέρεται «ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε μια αμφιλεγόμενη απόφαση της αριστερής κυβέρνησης του για να δαπανήσει έως και 2,4 δισ. δολ. για την αναβάθμιση του γηρασμένου στόλου των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στην Βουλή ότι η Ελλάδα δεν θα δαπανήσει όλο το ποσό που εγκρίθηκε από την Ουάσιγκτον, επιμένοντας ότι η ανανέωση δεν θα ξεπεράσει το μισό αυτού του ποσού.
«Αυτός ο λογαριασμός είναι το ταβάνι μας…
Θα περιληφθεί στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για προμήθειες και δεν μπορεί να θεωρηθεί νέα δαπάνη.
Μας ενδιαφέρει κάθε ευρώ που συνεισφέρει ο Έλληνας φορολογούμενος» επεσήμανε από το βήμα της Βουλής.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ότι εάν δεν γίνει τώρα η αναβάθμιση, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον.
Οι Financial Times τονίζουν ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του υψηλού δυνητικού κόστους σε μια στιγμή περιορισμένων δαπανών για τις κοινωνικές παροχές.
«Η αναβάθμιση, αν και δαπανηρή για μια χώρα που πασχίζει να επανέλθει από την ύφεση, είναι κρίσιμη για την ενίσχυση του στρατηγικού της ρόλου στην ασταθή ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η σχέση της Τουρκίας με τη συμμαχία γίνεται όλο και πιο τεταμένη λόγω των σχέσεων της Άγκυρας με τη Ρωσία αλλά και άλλων σημείων έντασης με τους δυτικούς συμμάχους της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην άκρη την πρώην αντι-αμερικανική ρητορική του από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2015 προκειμένου να οικοδομηθεί αυτό που αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ''πραγματική'' σχέση με την Ουάσιγκτον βασισμένη σε ''αμοιβαία συμφέροντα''» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Δύο υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις τους στην Σούδα στην Κρήτη.
«Οι ΗΠΑ θέλουν υπογράψουν μια 5ετή συμφωνία με την Αθήνα για να αναβαθμίσουν τη σημερινή ετήσια συμφωνία που ανανεώνεται κάθε έτος και να χρησιμοποιήσουν άλλο ένα ελληνικό στρατιωτικό αεροδρόμιο για να απογειώνονται αεροσκάφη με τηλεχειρισμό στη Μέση Ανατολή.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διστακτική λόγω των παρελθουσών ελληνοαμερικανικών εντάσεων στην Κρήτη και της μακρόχρονης ιδεολογικής αντίθεσης του κόμματος στην παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων.
Ένας εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε: "Η πρόσβασή μας στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για τη συμβολή των ΗΠΑ στην περιφερειακή ασφάλεια και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την συνεργασία με την Ελλάδα και τη χρήση της Σούδας''» καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης