Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Ξεκινάει δημόσια διαβούλευση για δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας

Κομισιόν: Ξεκινάει δημόσια διαβούλευση για δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας
Η Επιτροπή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τα κύρια προβλήματα που σχετίζονται με τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, για τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα 26 Οκτωβρίου 2017 δημόσια διαβούλευση, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ, μπορεί να διασφαλίσει ότι η ψηφιακή οικονομία φορολογείται με δίκαιο και φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο.
Η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, έχει καταστεί ζήτημα πιεστικής σημασίας, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά.
Το σημερινό φορολογικό πλαίσιο δεν ταιριάζει με τις σύγχρονες πραγματικότητες. Σχεδιάστηκε σε μια εποχή πριν από τον υπολογιστή και δεν μπορεί να καταγράψει δραστηριότητες, που βασίζονται όλο και περισσότερο σε άυλα περιουσιακά στοιχεία και δεδομένα.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος συρρίκνωσης των φορολογικών βάσεων για τα κράτη μέλη, οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τα εμπόδια για τις καινοτόμες εταιρείες.
Ο κ. Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε:
"Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί: το φορολογικό μας πλαίσιο δεν ταιριάζει πλέον με την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας ή με νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
Τα κράτη μέλη θέλουν να φορολογήσουν τα τεράστια κέρδη που δημιουργούνται από την ψηφιακή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα τους.
Χρειαζόμαστε μια λύση σε επίπεδο ΕΕ, η οποία θα προσφέρει ισχυρές λύσεις για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές στην ενιαία αγορά".
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την ψηφιακή φορολογία, οι λύσεις για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας πρέπει ιδανικά να βρεθούν σε διεθνές επίπεδο, δεδομένης της παγκόσμιας φύσης του προβλήματος.
Ωστόσο, η ΕΕ πρέπει επίσης να αναπτύξει τη δική της συνεκτική προσέγγιση σε αυτήν την πρόκληση, να διασφαλίσει τη δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση όλων των εταιρειών και να στηρίξει την ενιαία ψηφιακή αγορά.
Όπως ζήτησαν οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Οκτωβρίου 2017, η Επιτροπή επεξεργάζεται νέες προτάσεις για την ψηφιακή φορολογία, τις οποίες θα παρουσιάσει στις αρχές του 2018.
Η Επιτροπή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τα κύρια προβλήματα που σχετίζονται με τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, για τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις.
Ζητά επίσης την ανάδραση σχετικά με πιθανές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα - τόσο στοχοθετημένα, προσωρινά μέτρα όσο και συνολικές μακροπρόθεσμες λύσεις.
Αυτή η δημόσια διαβούλευση, θα τροφοδοτήσει τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με τις προτάσεις ψηφιακής φορολογίας για το επόμενο έτος και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιανουαρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης