Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη 1% το 2017 - Ήπια αλλά σταθερή ανάκαμψη - «Κλειδί» οι επενδύσεις

tags :
ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη 1% το 2017 - Ήπια αλλά σταθερή ανάκαμψη - «Κλειδί» οι επενδύσεις
Eδραιώνοντα σταδιακά συνθήκες ήπιες μεν αλλά σταθερής οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, με την εμφανή τάση η αναπτυξιακή πορεία να ενισχύεται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους
Με ρυθμό 1% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία για το σύνολο του 2017, σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Όπως αναφέρεται στο τεύχος «Οικονομικές Εξελίξεις» Οκτωβρίου, με βάση τις προβλέψεις, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το β΄ εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%.
Οι επιμέρους εκτιμήσεις για το γ' και δ΄τρίμηνο, ανέρχονται στο 0,4% και 2,2% ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016.
Ενσωματώνοντας στις ως άνω προβλέψεις τα δημοσιευμένα στοιχεία για τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2017, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2017 εκτιμάται στο 1%, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.



Όπως υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλούν τις βασικές διαστάσεις των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συμβαδίζουν με την πορεία που υποδεικνύουν τα ενσωματωμένα στοιχεία για το α΄εξάμηνο του 2017.
Ειδικότερα, διαφαίνεται ότι εδραιώνοντα σταδιακά συνθήκες ήπιες μεν αλλά σταθερής οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, με την εμφανή τάση η αναπτυξιακή πορεία να ενισχύεται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Η εν λόγω εξέλιξη συναρτάται με την ενεργοποίηση των αναμενόμενων θετικών επιδράσεων από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εξισορρόπηση σε βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και από την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη μιας σημαντικής δυναμικής σε αναπτυξιακούς όρους στην τρέχουσα συγκυρία είναι συνάρτηση τόσο των γενικοτέρων καθυστερήσεων αναφορικά με τη λήψη και την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων, όσο και της συνολικής οικονομικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης