Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Τα έξι βασικά σημεία για την έξοδο από την κρίση - Στο 1,2% η ανάπτυξη για το 2017

Πειραιώς: Τα έξι βασικά σημεία για την έξοδο από την κρίση - Στο 1,2% η ανάπτυξη για το 2017
Τι εκτιμά το τμήμα Economic Research & Investment Strategy της ελληνικής τράπεζας
Τα έξι βασικά βήματα τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου η ελληνική οικονομία να εξέλθει από την κρίση, καταγράφει σε έκθεσή της το τμήμα Economic Research & Investment Strategy της Τράπεζας Πειραιώς.
Παράλληλα στην έκθεση καταγράφονται και οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της τράπεζας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με πρόβλεψη ότι θα εμφανίσει φέτος ανάπτυξη 1,2%, η οποία θα επιταχυνθεί στο 2,1% το 2018 και θα βελτιωθεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης φθάνοντας στο 2,3% το 2019 και το 2,7% το 2020.
Οι οικονομολόγοι της ελληνικής τράπεζας εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, με εκτίμηση ότι το 2017 θα βρεθεί στο 21,6%, θα υποχωρήσει στο 19,7% το 2018 και θα συνεχίσει να μειώνεται αγγίζοντας το 18% το 2019 και το 16,7% το 2020.




Τάσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Στην έκθεση καταγράφονται, όπως προαναφέρθηκε, 12 βασικά βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία προκειμένου η κρίση να αποτελέσει παρελθόν.



Πρόκειται για:

1) Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και να μετατραπεί σε μία οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση: Στήριξη των τομέων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό: τουρισμός, αγροτική παραγωγή, επεξεργασία τροφίμων, διύλιση πετρελαίου, πρώτες ύλες, χημικός και φαρμακευτικός κλάδος.
2) Η Ελλάδα διαθέτει μία σειρά ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων αλλά οφείλει να επιταχύνει την «αλυσίδα» της προστιθέμενης αξίας: Ακόμη και στους τομείς που η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των υποδομών, για παράδειγμα resorts 5 αστέρων, εγκαταστάσεις yachting, συνεδριακά κέντρα αλλά και στους τομείς marketing & branding.
3) Σε αρκετούς τομείς έχει ξεκινήσει η απαραίτητη συγκέντρωση δυνάμεων (consolidation): είναι απαραίτητη σε κλάδους με λιγότερο θετικές προοπτικές, όπως αυτοί λιανικού και χονδρικού εμπορίου, αλιείας, ακτοπλοΐας, τηλεπικοινωνιών.
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν νέοι πρωταθλητές με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους.
4) Απαιτείται αύξηση των χορηγήσεων: η ιδιωτικοποίηση assets αλλά και η ανάπτυξη του τομέα πρώτων υλών απαιτούν αύξηση των χορηγήσεων.
Επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν clusters, όπως για παράδειγμα ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, logistics, διαχείριση εμπορευμάτων (cargo), τουρισμός κρουαζιέρας.
5) Συνεχίζονται οι πιέσεις για απελευθέρωση κλάδων και ιδιωτικοποιήσεις: αφορούν κυρίως βιομηχανίες όπως αυτή ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, διαχείριση απορρήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  
6) Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μείωση των NPLs: αυτή η δέσμευση δημιουργεί ευκαιρίες σε real estate, leasing και ασφάλειες, ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και για υπερ-χρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις.





www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης