Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup, UBS: Πως η ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει σοκ στις αγορές... το ουδέτερο αποτέλεσμα 270 δισ

Citigroup, UBS: Πως η ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει σοκ στις αγορές... το ουδέτερο αποτέλεσμα 270 δισ
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη (26/10/2017
Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (26/10/2017) έχει στραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, με κάποιους να εξετάζουν εάν οι κινήσεις του Mario Draghi θα μπορούσαν να αλλάξει το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το CNBC, ενώ οι αναλυτές συμφωνούν ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στο 2018, υπάρχει ένα εύρος απόψεων σχετικά τόσο με το μέγεθος όσο και τη διάρκεια αυτής της επέκτασης.
Τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί η άποψη ότι το QE θα επεκταθεί χρονικά, με τις μηνιαίες αγορές να μειώνονται τα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Το πιο «ουδέτερο» αποτέλεσμα για την αγορά

Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι το πιο ουδέτερο αποτέλεσμα για την αγορά είναι ένα πακέτο 270 δισ. ευρώ συνολικά.
Σύμφωνα με την ανάλυση τους, οποιαδήποτε αλλαγή μικρότερη από αυτό το ποσό θα είναι hawkish.
Για παράδειγμα μια ανακοίνωση για αγορές 20 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση θα είναι πολύ bearish για τα assets σταθερού εισοδήματος και θετική για το νόμισμα.
Ζωτικής σημασίας είναι και η διατύπωση λόγω του επιχειρήματος της αλληλουχίας που υποδηλώνει ότι μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να συμβεί μόνο όταν ολοκληρωθεί πλήρως το πρόγραμμα αγοράς assets.
Οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι μια «(σχετικά) μακρά δέσμευση εννέα μηνών για το QE θα πρέπει να στηρίξει την καθοδήγηση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με την αγορά, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του 2020.
Εάν η ΕΚΤ ανακοινώσει μόνο μια εξαμηνιαία παράταση, η αγορά θα αλλάξει την εκτίμηση της για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης